Di Libya, 8 pegawai ditahan selepas runtuhnya 2 empangan yang menyebabkan ribuan kematian

Pendakwa raya ketua Libya berkata Isnin beliau mengarahkan penahanan lapan pegawai semasa dan bekas menanti siasatan beliau kepada runtuhan dua empangan awal bulan ini, malapetaka yang menghantar dinding air beberapa meter tinggi melalui tengah bandar pantai dan meninggalkan beribu-ribu orang mati.

Dua empangan di luar bandar Derna pecah pada 11 September selepas mereka dikuasai oleh Badai Daniel, yang menyebabkan hujan lebat di seluruh Libya timur. Kegagalan struktur itu membanjiri sehingga suku bandar Derna, pegawai telah berkata, memusnahkan keseluruhan kawasan kejiranan dan menyapu orang ke laut.

Pegawai kerajaan dan agensi bantuan telah memberikan anggaran bilangan kematian dari lebih 4,000 hingga 11,000. Badan ramai mangsa yang terbunuh masih di bawah runtuhan atau di Mediterranean, menurut pasukan pencari.

Kenyataan oleh pejabat Pendakwa Raya Umum al-Sidiq al-Sour berkata pendakwa raya pada hari Ahad menyoal siasat tujuh pegawai bekas dan semasa dengan Pihak Berkuasa Sumber Air dan Pihak Berkuasa Pengurusan Empangan atas dakwaan salah urus, kecuaian dan kesilapan menyumbang kepada malapetaka itu.

Datuk Bandar Derna Abdel-Moneim al-Ghaithi, yang disingkirkan selepas bencana itu, juga disoal siasat, kata kenyataan itu.

Lapan pegawai bekas dan semasa itu tidak memberikan bukti untuk menyelamatkan mereka daripada tuduhan berpotensi, dan pendakwa raya mengarahkan mereka dipenjarakan menanti penyelesaian siasatan, kata kenyataan itu.

Pendakwa raya ketua berkata lapan pegawai lain akan dipanggil untuk disoal siasat.

Penyoalan dan penahanan pegawai adalah langkah penting pertama oleh pendakwa raya ketua dalam siasatannya, yang mungkin menghadapi cabaran yang sukar disebabkan tahun Libya pimpinan berpecah. Panggilan meningkat untuk siasatan antarabangsa ke dalam bencana itu mencerminkan ketidakpercayaan orang ramai yang mendalam terhadap institusi negara.

Negara Afrika Utara kaya minyak telah berada dalam kekacauan sejak 2011, apabila kebangkitan Arab Spring, disokong oleh NATO, menggulingkan diktator lama Moammar Gadhafi, yang kemudian terbunuh. Selama sedekad yang lalu, pentadbiran saingan telah mendakwa berkuasa untuk memimpin Libya. Dach disokong oleh kumpulan bersenjata dan kerajaan asing.

Timur negara ini telah di bawah kawalan Jeneral Khalifa Hifter dan Tentera Kebangsaan Libya buatannya sendiri, yang bersekutu dengan kerajaan disahkan parlimen. Pentadbiran saingan berpusat di ibu kota, Tripoli, dan menikmati sokongan kebanyakan masyarakat antarabangsa.

Empangan itu dibina oleh syarikat pembinaan Yugoslavia pada tahun 1970-an di atas Wadi Derna, sebuah lembah sungai yang membahagikan bandar itu. Ia dimaksudkan untuk melindungi bandar daripada banjir kilat, yang tidak jarang berlaku di kawasan itu. Empangan itu tidak diselenggara selama berdekad-dekad, walaupun amaran oleh saintis bahawa mereka mungkin meletus.

TIMUR LIBYA TAKUT 2,000 TERBUNUH BERIKUTAN BANJIR TERUKBANJIR

Laporan oleh agensi audit negara pada tahun 2021 berkata kedua-dua empangan itu tidak diselenggarakan walaupun peruntukan lebih daripada $2 juta untuk tujuan itu pada tahun 2012 dan 2013.

Sebuah firma Turki dikontrak pada tahun 2007 untuk menjalankan penyelenggaraan ke atas dua empangan dan untuk membina satu lagi di antara mereka. Firma itu, Arsel Construction Company Ltd., berkata di laman webnya bahawa ia menyelesaikan kerjanya pada November 2012. Ia tidak membalas e-mel yang meminta komen lanjut.

Dua minggu selepas empangan runtuh, pasukan tempatan dan antarabangsa masih menggali melalui lumpur dan bangunan berongga untuk mencari mangsa. Mereka juga menyisir Laut Mediterranean di luar Derna untuk mencari mayat orang yang disapu pergi.

Banjir air dari empangan meninggalkan sehingga sepertiga perumahan dan infrastruktur Derna rosak, menurut Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan PBB, atau OCHA. Pihak berkuasa telah memindahkan bahagian bandar yang paling terjejas, meninggalkan hanya pasukan pencari dan ambulans, pejabat PBB itu berkata.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata lebih 4,000 kematian berkaitan banjir telah didaftarkan, tetapi ketua Palang Merah Libya sebelum ini memetik bilangan kematian 11,300. OCHA berkata sekurang-kurangnya 9,000 orang masih hilang.

Orang mati di Libya timur termasuk warga asing yang tinggal di negara Afrika Utara itu.

Ribut itu memukul kawasan lain di Libya timur, termasuk bandar-bandar Bayda, Susa, Marj dan Shahatt. Berpuluh ribu orang telah dipindahkan di rantau itu dan berlindung di sekolah-sekolah dan bangunan kerajaan lain.