Detektif Mexico hilang semasa mencari pelajar hilang di negara kartel

(SeaPRwire) –   Dua orang detektif yang sedang mencari 43 orang pelajar yang hilang hampir sepuluh tahun lalu juga telah menghilang di Guerrero, Meksiko, kata presiden negara itu Selasa.

Presiden Andrés Manuel López Obrador berkata usaha pencarian telah dilancarkan untuk mencari dua orang detektif persekutuan, seorang lelaki dan seorang wanita. Ketika berucap dalam sidang media hariannya, López Obrador berkata “Saya harap ini tidak berkaitan dengan mereka yang tidak mahu kami menemui remaja-remaja itu.”

Kehilangan mereka adalah tanda terkini keadaan kegawatan undang-undang dan ketertiban yang kelihatan telah runtuh di negeri Guerrero, rumah kepada resor Acapulco. Negeri itu telah diganggu selama sepuluh tahun oleh kes 43 orang pelajar lelaki dari sebuah kolej guru luar bandar di Guerrero yang hilang pada 2014 dan dipercayai telah diculik oleh pegawai tempatan dan diserahkan kepada kumpulan dadah untuk dibunuh.

Pelajar di kolej itu, terletak di Tixtla, utara Acapulco, mempunyai sejarah panjang menunjuk perasaan dan bertembung dengan polis, dan minggu lepas seorang pelajar telah ditembak mati dalam apa yang dikatakan polis sebagai pertembungan dengan pelajar yang menunggang dalam kereta curi.

Salah seorang pegawai polis yang terlibat dalam tembakan itu telah ditahan dan diletakkan di bawah siasatan dalam kes itu, selepas presiden menggambarkan tembakan itu sebagai “penyalahgunaan kuasa” dan mengesahkan pelajar yang mati tidak menembak senjata api.

Tetapi López Obrador mengakui Selasa bahawa pegawai polis negeri yang ditahan dalam kes itu telah melarikan diri dari tahanan negeri sebelum diserahkan kepada pendakwa persekutuan.

Presiden mencadangkan polis negeri Guerrero tidak menjaga rakan sekerja mereka dengan betul, dengan berkata tangkapan “protokol tidak diikuti.”

43 orang pelajar lelaki yang hilang itu dipercayai telah dibunuh dan dibakar oleh ahli kumpulan dadah. Dua orang detektif yang hilang itu adalah sebahagian daripada usaha bertahun-tahun untuk mencari di mana mayat pelajar-pelajar itu telah dibuang.

Pihak berkuasa telah dapat mengenal pasti fragmen tulang yang terbakar hanya tiga daripada 43 orang pelajar yang hilang itu. Kerja tersebut sebahagian besarnya melibatkan pencarian kawasan pembuangan mayat samaran di kawasan pedalaman dan terpencil negeri di mana kumpulan dadah aktif.

di Guerrero minggu ini menunjukkan video yang dimuatnaik ke media sosial menunjukkan penguat kumpulan dadah menyiksa pemandu bas dengan kejam kerana gagal bertindak sebagai mata-mata untuk kumpulan itu.

Satu video menunjukkan penguat dadah yang diduga menampar lebih daripada sedozen kali dengan telapak tangan terbuka kepada pemandu itu dan memanggilnya “haiwan”, serta menuntut dia melaporkan diri beberapa kali sehari kepada kumpulan itu.

Dalam keterangan di hadapan Jawatankuasa Intelijen Senat Amerika Syarikat minggu ini, Pengarah Intelijen Kebangsaan Amerika Syarikat, Avril Haines, mengakui “terdapat bahagian negara yang secara berkesan di bawah kawalan kartel dari segi tertentu.”

Pelarian pegawai polis yang didakwa dan kehilangan dua orang detektif itu berlaku ketika ketegangan meningkat antara López Obrador dan keluarga pelajar yang hilang, yang menuduh beliau tidak berbuat cukup untuk menyiasat nasib anak-anak mereka.

Minggu lepas, penunjuk perasaan yang menyokong keluarga pelajar yang hilang menggunakan trak yang ditawan untuk memecah masuk Istana Kebangsaan Mexico, di mana López Obrador tinggal dan bekerja.

Penunjuk perasaan itu merosakkan pintu dan memasuki istana zaman penjajahan sebelum dipaksa berundur oleh ejen keselamatan.

López Obrador menggambarkan protes itu sebagai provokasi, dan mendakwa penunjuk perasaan itu mempunyai palu besi, lembing berkuasa dan pembakar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

López Obrador telah menuduh keterlibatan kumpulan hak asasi manusia, yang didakwanya telah menghalang beliau berbual secara terus dengan ibu bapa pelajar yang hilang.