Datuk Bandar London menegaskan jenayah menurun walaupun insiden rampasan TikTok-dorongan, data melukis gambaran berbeza

Insiden rampasan yang diilhamkan oleh TikTok di London bulan lalu menimbulkan kebimbangan tentang tahap keselamatan dan jenayah di bandar itu, dengan data menunjukkan bahawa walaupun beberapa jenayah ganas telah menurun, banyak yang kekal tidak berubah, berbanding keadaan sebelum wabak itu.

Alan Mendoza, pengasas bersama dan pengarah eksekutif Henry Jackson Society, memberitahu Digital bahawa kedua-dua Datuk Bandar London Sadiq Khan dan Polis Metropolitan London, yang biasanya dirujuk sebagai The Met, telah melaporkan dan mengejar hanya jenayah tertentu dalam usaha mereka untuk membersihkan imej London, tetapi gambaran keseluruhannya masih membimbangkan.

“London secara signifikan lebih teruk dengan jenayah pada 2023 berbanding ketika Datuk Bandar Khan mengambil alih jawatan pada 2016, dan tren itu sekali lagi meningkat selepas reda semasa wabak itu,” kata Mendoza. “Penduduk London berasa kurang selamat akibatnya, persepsi yang diperburuk oleh Met yang kelihatan tidak berminat untuk mengejar jenayah peringkat rendah seperti pecah rumah dan ragut yang memberi kesan memusnahkan kepada mangsa.”

“Jika corak ini meningkat, tidak lama lagi pelancong mula menjauhi London atas sebab ketakutan terhadap keselamatan diri mereka, jadi tanggungjawab ada pada calon yang menang dalam pilihan raya tahun depan untuk menangani masalah ini dengan tegas dan berkesan.”

Hanya setahun lalu, Khan mengakui bahawa jenayah di London telah meningkat, tetapi pada masa itu dia menyalahkan isu itu atas beberapa faktor – yang paling menonjol, krisis kos sara hidup di UK – dan melabur berjuta-juta untuk menangani masalah itu ketika pengkritik menyasarkan rekodnya tentang jenayah, The Guardian melaporkan pada masa itu.

Kebimbangan terhadap jenayah London sekali lagi menjadi tumpuan berikutan video TikTok yang muncul dalam aplikasi itu pada awal Ogos yang mendesak pengguna untuk datang ke JD Sports, sebuah kedai yang terletak di kawasan membeli-belah Oxford Street yang sibuk, dan ‘merompak tempat itu.’ Siaran itu tersebar di platform itu dan melompat ke Snapchat, trend di bawah tag “Oxford Circus JD robbery,” menurut The Independent.

Siaran itu termasuk waktu untuk orang ramai datang – pukul 3 petang pada 9 Ogos – dan juga mencadangkan kod pakaian.

Dalam kenyataan kepada Digital, Polis Metropolitan berkata pegawai menyedari trend itu terlebih dahulu dan “mengekalkan kehadiran yang tinggi” dalam kawasan itu. Polis membuat “pelbagai tangkapan dan tuduhan,” dengan prosiding jenayah sedang berjalan terhadap sebilangan remaja dan sekurang-kurangnya seorang lelaki dalam usia 40-an yang kemudiannya dibebaskan tanpa tindakan lanjut.

Polis secara keseluruhan menangkap sembilan individu, dengan sesetengah dibebaskan dengan jaminan sementara menunggu prosiding jenayah dan sesetengah hanya diberi amaran. Suspek pertama muncul di mahkamah pada 24 Ogos, dengan satu lagi muncul di Mahkamah Majistret pada 4 September.

Perdana Menteri British Rishi Sunak mengeluarkan teguran berapi terhadap mereka yang menyertai insiden itu dan memberi amaran bahawa trend serupa pada masa depan akan “bertemu dengan kekuatan penuh undang-undang,” lapor The Telegraph.

“Saya terpaksa katakan ia memuakkan. Kerosakan jenayah, tingkah laku jenayah adalah tidak boleh diterima,” kata Sunak pada masa itu. Perdana menteri sedang bercuti di AS pada masa insiden itu dan tidak memberi respons sehingga selepas pulang ke UK.

“Saya sepenuhnya menyokong polis dalam membawa orang itu ke muka pengadilan,” tambahnya. “Saya mahu sesiapa yang menonton ini, yang memikirkan perkara seperti ini, tahu bahawa mereka akan bertemu dengan kekuatan penuh undang-undang kerana tingkah laku seperti itu hanya tidak boleh diterima dalam masyarakat kita.”

Datuk Bandar London Sadiq Khan telah memperingatkan orang ramai terhadap pergi ke Oxford Street dan menyertai rampasan di hadapan insiden itu, menyebutnya “tidak masuk akal” dan meminta supaya jangan “membenarkan diri ditarik ke kawasan yang berpotensi menjadi kawasan jenayah tinggi.”

London kekal menjadi tarikan pelancong yang popular, menarik sekitar 21 juta pelawat sebelum wabak, dengan sekitar 3.6 juta “lawatan menginap” datang dari Amerika Utara, menurut Pejabat Perangkaan Kebangsaan UK. Berikutan pengakhiran sekatan pergerakan akibat penguncian coronavirus dan pelonggaran sekatan perjalanan, jumlah global London jatuh pendek dengan sekitar 16 juta, tetapi bilangan pelawat Amerika Utara mencapai 3.5 juta.

Seorang jurucakap Pejabat Datuk Bandar memberitahu Digital bahawa Khan telah menjelaskan bahawa apa yang berlaku di Oxford Street adalah “sama sekali tidak boleh diterima” dan walaupun itu adalah “insiden terpencil,” datuk bandar “mengakui kebimbangan pemilik perniagaan.”

Jurucakap itu mempromosikan pelaburan Khan dalam Met, yang telah menyaksikan anggotanya membengkak dengan 1,300 pegawai baru dan mewujudkan “Unit Pengurangan Kekerasan.”

“Jenayah ganas di London terus menurun dengan jenayah pisau, jenayah senjata, pecah rumah dan pembunuhan remaja semuanya turun sejak 2016 apabila beliau mula memasuki jawatan,” kata jurucakap itu.

“Menjaga keselamatan penduduk London sentiasa menjadi keutamaan utama Datuk Bandar,” tambah jurucakap itu, dengan menekankan bahawa datuk bandar akan terus mendesak keperluan untuk polis kejiranan setempat yang lebih besar.

Seorang jurucakap polis Metropolitan dalam kenyataan berasingan memberitahu Digital bahawa pihak polis telah menjadikan “jenayah ganas dan menangani jenayah terhadap wanita dan gadis” sebahagian daripada rancangan utama mereka untuk membantu “terus bekerja untuk mengurangkan jenayah di London,” dengan pegawai menggunakan “pelbagai taktik dari aktiviti pencegahan dan pengalihan hingga penguatkuasaan.”

“Kami kekal yakin dalam ketekunan berterusan kami, bersama rakan kongsi kami untuk mencegah dan menangani keganasan serta menjaga komuniti kami selamat,” tambah jurucakap itu.

Data yang disediakan oleh Polis Metropolitan dan angka datuk bandar sendiri menunjukkan bahawa walaupun jenayah senjata dan pisau telah menurun di London, ia kebanyakannya dalam kategori tertentu seperti “jenayah pisau dengan kecederaan di bawah 25,” yang berkaitan dengan jenayah remaja – manakala “jenayah pisau dengan kecederaan” secara umum hanya menurun sekitar 1% sejak permulaan jawatan datuk bandar itu.

Jenayah senjata telah menurun dengan ketara, manakala pecah rumah telah menurun sekitar 20% dalam tempoh masa itu juga. Rompakan, ditakrifkan sebagai pengambilan harta benda secara haram menggunakan kekerasan atau ugutan, telah menurun sekitar 16% berbanding tahap pra-wabak.

Tetapi ulasan umum kadar jenayah dari Ogos 2023 berbanding Ogos 2019, iaitu sebelum bermulanya wabak coronavirus, mendapati beberapa jenayah utama kekal tidak banyak berubah, dengan 84,709 kesalahan keseluruhan pada 2019, berbanding 85,077 pada 2023.

Jenayah umum “kekerasan terhadap individu” telah meningkat sejak pra-wabak, dengan kes dilaporkan di bawah 20,000 pada purata sebelum ini, dan kes kekal pada atau melebihi 20,000 sejak itu. Met merekodkan sekitar 21,063 kes sedemikian dilaporkan bulan lalu, berbanding 18,652 pra-wabak.

Kecurian, yang ditakrifkan sebagai pengambilan harta benda secara haram tanpa kekerasan atau ugutan, dalam tempoh empat tahun itu pada dasarnya telah kembali ke kadar yang sama, dengan Met merekodkan 21,055 kesalahan pada Ogos 2019 dan 22,595 pada Ogos 2023. Kadar itu telah menurun beberapa bulan kebelakangan ini, tetapi ia kekal pada atau melebihi 20,000 sejak pengakhiran sekatan pergerakan pada pertengahan 2022.

Kesalahan seksual juga meningkat daripada 1,558 kepada 1,997, dengan purata sebahagian besarnya melebihi 2,000 sejak pengakhiran sekatan pergerakan, manakala kadar itu kekal pada tahap itu sebelum ini.