Dasar mengandungi nuklear Iran Biden gagal kerana PBB memberi amaran rejim mempunyai bahan yang cukup untuk ‘beberapa’ kepala peledak

(SeaPRwire) –   Pegawai Iran terus mengecewakan pemeriksa, yang mencadangkan bahawa Tehran telah menimbun cukup uranium diperkaya untuk membuat “beberapa” senjata.

“Walaupun ia mungkin terbenam kerana semua berita buruk lain dari Timur Tengah yang melibatkan Iran, rejim itu semakin hampir untuk menubuhkan dirinya sebagai negara nuklear ambang,” kata Behnam Ben Taleblu, felo senior di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi (FDD) dengan fokus keselamatan Iran, kepada Digital.

“Jika apa-apa, Iran kelihatan memanfaatkan kekacauan yang Washington gagal kawal atau urus dengan baik, untuk terus maju dalam apa yang kelihatan sebagai permintaan untuk penghalang terakhir,” tambah Taleblu.

IAEA, pengawas nuklear PBB, telah cuba selama berbulan-bulan untuk memantau dan memeriksa stok uranium diperkaya Iran. Rafael Mariano Grossi, pengarah agung IAEA, pada Januari 2023 memberi amaran bahawa Iran mempunyai cukup uranium diperkaya tinggi untuk membina “beberapa” senjata nuklear jika ia memilih untuk berbuat demikian.

Iran kelihatan mendapat manfaat daripada apa yang Wall Street Journal istilah dasar “conciliate untuk mengosongkan” Presiden Biden, atau mengembangkan perjanjian dengan Iran untuk mengurangkan kehadiran dan tanggungjawab AS di Timur Tengah. Dalam op-ed Digital, penasihat kanan FDD Richard Goldberg dan Wakil Darrell Issa, R-Calif., menentukan bahawa dari dasar pentadbiran Biden memberi kelonggaran sanksi – pembatalan dasar tekanan maksimum Presiden Trump.

Goldberg dan Issa mengkritik pentadbiran untuk secara efektif memberanikan komitmen Iran terhadap keganasan melalui pelbagai kumpulan wakilnya, termasuk Hamas, Hezbollah dan Houthis, yang pentadbiran Biden minggu ini, walaupun mereka jatuh penggunaan maksimum sebagai penunjuk Organisasi Penggunaan Keganasan Asing.

Selain serangan yang meningkat dari wakil Iran selama beberapa bulan kebelakangan ini, Iran menarik penunjuk “beberapa pemeriksa Agensi yang berpengalaman,” menurut Grossi, yang bersamaan dengan “secara efektif … kira-kira satu pertiga kumpulan inti agensi pemeriksa yang paling berpengalaman yang ditetapkan untuk Iran.”

Tehran kemudian mempercepat pengayaan pada Disember 2023 berikutan penangguhan berbulan-bulan yang banyak dikaitkan dengan perjanjian yang membawa kepada pembebasan warganegara Amerika yang ditahan di Iran. IAEA juga menentukan bahawa Iran mempunyai cukup uranium diperkaya sehingga 60% – hampir ke tahap senjata – untuk menghasilkan tiga bom nuklear.

Iran terus menafikan ia mencari senjata nuklear dan bahawa pengayaannya adalah semata-mata untuk tujuan aman.

Grossi mengeluarkan amaran terbarunya awal minggu ini di Davos, di mana beliau menuduh Tehran menahan agensi “tebusan” kerana kekurangan pengawasan yang “mengecewakan”. Dia sekali lagi menimbulkan kebimbangan bahawa Iran, jika ia memilih, boleh mencipta beberapa kepala peledak nuklear.

“Ini adalah situasi yang sangat mengecewakan,” kata Grossi semasa wawancara di Davos dengan The Times of Israel. “Kami terus menjalankan aktiviti di sana, tetapi pada minimum. Mereka menghadkan kerjasama dengan cara yang belum pernah berlaku sebelumnya.”

“Ini adalah cara untuk menghukum kami kerana perkara-perkara luar,” dia mendakwa. “Apabila ada sesuatu yang dikatakan Perancis, UK atau Amerika Syarikat yang tidak disukainya, ia seolah-olah mereka mengambil IAEA sebagai tebusan untuk pertengkaran politik mereka dengan orang lain. Ini tidak dapat diterima bagi kami.”

Beliau menggambarkan situasi itu sebagai “plató” yang “boleh berubah dalam beberapa hari akan datang … kami tidak pernah tahu.” Beliau mendakwa pada masa ini dunia memerlukan “diplomasi, diplomasi, diplomasi.”

Grossi memberitahu Bloomberg bahawa beliau tidak memahami mengapa pegawai Iran “tidak memberikan ketelusan yang perlu.”

Ketua nuklear itu mengakui bahawa IAEA belum mengesan sebarang aktiviti, tetapi pembuatan dan penyimpanan jumlah bahan nuklear yang begitu besar telah menimbulkan kebimbangan.

Taleblu menekankan berbagai komen Grossi, menunjukkan bahawa “Apabila pengarah agung IAEA terus bercakap tentang ‘realiti baru’ dengan Iran, ia bernilai lebih daripada sekadar mendengar.”

“Penumpukan Iran terhadap lebih banyak uranium diperkaya tinggi, penghasilan uranium diperkaya pada kelajuan yang lebih tinggi, dan ketelusan yang semakin berkurangan dan kerjasama dengan pengawas nuklear PBB adalah cara rejim itu mempamerkan niatnya,” kata Taleblu. “Ini adalah tanda bahawa pendekatan berasaskan keterbatasan pentadbiran Biden tidak menghasilkan keterbatasan dari Iran.”

“Kekurangan Iran bahkan mengalami tamparan ringan di Lembaga Gabenor adalah memacu ia ke depan untuk terus mengumpul keupayaan dalam apa yang mungkin permintaan untuk mempersembahkan Barat dengan fait accompli pada masa akan datang menurut pilihannya,” tambahnya.

Putih Rumah tidak menjawab permintaan Digital untuk ulasan sebelum masa penerbitan.

Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.