Dasar luar negara ‘Amerika Dahulu’ sangat berbahaya, menjemput perang berbilang hadapan, sejarawan terkemuka amaran

(SeaPRwire) –   PERTAMA DI FOX – Amerika Syarikat perlu mengekalkan fokus dan usaha global untuk menghalang kerjasama dan ambisi yang semakin meningkat daripada menurut sejarawan dan wartawan Andrew Roberts, Baron Roberts of Belgravia. Roberts duduk di Dewan Pertuanan British.

“Berkenaan paksi negara jahat, sebenarnya, ia tidaklah buruk untuk mempunyai perang abadi, terutamanya jika anda sebenarnya tidak akan berjuang,” kata Roberts, seorang biografer beberapa pemimpin British, termasuk Winston Churchill, kepada Digital.

Roberts, bersama-sama dengan Jeneral bersara David Petraeus, menulis “,” satu penilaian terhadap penglibatan konflik luar negara Amerika Syarikat yang dilihat melalui kanta kepimpinan strategik berjaya. Roberts kini sedang menulis bab-bab baru untuk keluaran kertas semula, yang akan memberi tumpuan kepada perang di Gaza dan ambisi Presiden China Xi Jinping untuk Taiwan.

Beliau mendakwa bahawa Amerika Syarikat, sebagai kuasa global, boleh dan harus “berjalan dan mengunyah” – berbicara – dan bahawa isolasionisme Amerika akan membuktikan “daya yang sangat berbahaya… bukan sahaja untuk dunia lain tetapi juga untuk Amerika juga, akhirnya.”

“Jika Amerika Syarikat memutuskan untuk secara dasarnya menyingkirkan tanggungjawab sebagai kuasa global besar yang anda telah benar-benar sejak Armada Putih mengelilingi dunia pada tahun 1909, sudah lama sekarang… satu boleh memahami bahawa mana-mana titan menjadi letih,” kata Roberts. “Bagaimanapun, , tindak balas akhirnya akan datang daripada pakatan negara-negara anti-demokratik yang kita lihat bekerjasama semakin rapat… akhirnya ia akan membalas dengan teruk ke atas anda.”

Keinginan untuk dasar “Amerika Dahulu” telah menjadi lebih kuat ketika Amerika Syarikat menghadapi dua konflik penting – pertama dari Rusia, kini dalam dan daripada ketegangan yang meruncing antara Iran dan Israel.

Beberapa orang Republikan terutamanya telah tanpa rancangan jelas mengenai bagaimana konflik itu boleh berakhir, menimbulkan kebimbangan tentang “perang abadi” lain seperti yang Amerika Syarikat jalani di Timur Tengah selama dua dekad lepas.

Ahli-ahli Dewan Republikan telah bekerja untuk menghendaki bantuan kepada Ukraine, yang telah melebihi Ketua Caucus Kebebasan Bob Good, R-Va., meminta sebarang pembiayaan untuk Ukraine disamaratakan dengan potongan perbelanjaan di tempat lain dan dipasangkan dengan perubahan dasar sempadan AS. Dewan akhirnya meluluskan rang undang-undang pembiayaan $60 bilion untuk Ukraine pada Sabtu.

“Kami tidak boleh terus meminjam dan menghabiskan wang yang tidak ada untuk peperangan di luar negara sambil gagal melindungi rakyat Amerika dari serangan sempadan Biden di rumah, “kata Good kepada Digital awal bulan ini.” Pada minimum, sebarang pakej bantuan tentera ke Ukraine harus disamaratakan sepenuhnya dan mesti termasuk H.R. 2 dengan metrik prestasi untuk menyekat sempadan kita sendiri.”

Roberts mendakwa bahawa AS, sebagai “kuasa besar… mungkin berargumentasi satu-satunya kuasa besar” boleh melindungi kedua-dua dirinya dan menyokong sekutunya dalam konflik yang telah membuktikan “pulangan yang sangat mengesankan” terhadap pelaburan.

“Ukraina telah mengambil lebih daripada ,” nota Roberts. “Sekarang, pada mana-mana peringkat sejarah pasca perang Amerika, jika anda menawarkan presiden urus niaga itu, beliau akan menyambutnya.”

“Anda mempunyai belanjawan pertahanan tahunan $825 bilion untuk dibelanjakan, [dan] kurang daripada sepuluh peratus itu, mengambil armada kereta kebal lawan anda, secara dasarnya – sekurang-kurangnya, lebih daripada separuhnya – ialah pulangan pelaburan yang hebat,” tambahnya.

“Selepas 20 tahun perang abadi di Afghanistan sebelum pengunduran Biden, menurut pandanganku, anda telah mendapatkannya ke situasi di mana tiada orang Amerika telah mati selama 18 bulan, dan keseluruhan kos Amerika konflik ini telah turun kepada kira-kira 20 hingga $25 bilion setahun,” katanya. “Ini adalah sesuatu yang hebat, untuk dapat mengekalkan Taliban di luar kuasa.”

Walau bagaimanapun, Roberts menekankan bahawa harus wujud had kepada ambisi AS di luar negara, menolak idea bahawa Washington harus mengejar perubahan rejim Rusia sebagai “bukan tugas kita, bukan pekerjaan kita, bukan tanggungjawab kita, dan tentu sahaja bukan perkara yang bijak.”

“Sebab jelasnya ialah ia hanya akan menyulut nasionalisme anti-Barat di Rusia,” jelasnya. “Tidak, mereka boleh melakukan perkara-perkara itu sendiri, dan saya fikir titik di mana mereka mungkin melakukannya ialah, seperti yang sering berlaku dalam sejarah, apabila agresif Rusia telah ditunjukkan tidak berjaya.”

Roberts meratapi, walaupun begitu, Rusia telah membuat kemajuan di wilayah-wilayah timur Ukraine yang paling jauh: dengan dan mungkin keuntungan yang lebih besar akan datang “jika Barat tidak membantu Ukraine lebih.”

Memang, semakin ramai penganalisis dan pengulas telah menjadi semakin suram tentang kemungkinan kejayaan Ukraine: BBC, Politico EU dan media lain pada minggu lepas telah menjalankan artikel membincangkan mengapa dan bagaimana Ukraine mungkin menghadapi kekalahan tahun ini. Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menyatakan sebarang kemenangan bergantung kepada pembiayaan berterusan daripada sekutu untuk mengekalkan tahap dengan Rusia.

Roberts mencadangkan bahawa ramalan hari akhir itu mungkin terlalu awal, dengan menekankan bahawa “tiada apa-apa yang tidak dapat dielakkan dalam sejarah.”

“Begitu banyak kali dalam sejarah, anda telah melihat satu perkara akan berlaku dan kemudian berlaku sebaliknya,” renung Roberts. “Kejayaan-kejayaan ini yang dicapai Rusia dalam beberapa teater tertentu… bukan yang besar sehingga kini, tetapi mereka berjuang dengan kelebihan artileri, dan itu adalah kerana Amerika Syarikat dan Eropah tidak menyediakan artileri.”

“Tentu sahaja bukan tidak dapat dielakkan sama ada Ukraina menang atau kalah dalam peperangan itu kecuali, tentu sahaja, jika kita berhenti memberikan mereka keupayaan untuk terus berjuang,” amarnya. “Ia adalah mereka yang mengorbankan nyawa, jumlah yang besar, tetapi hanya kerana Rusia adalah negara yang lebih besar bukan bermakna ia secara automatik akan menang: Jika itu adalah kesnya, anda akan menang di Vietnam.”

Laporan Brooke Singman daripada Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.