Daniel Noboa, waris kepada kekayaan perdagangan pisang di Ecuador, menang pilihan raya run-off presiden

Daniel Noboa, seorang ahli politik yang tidak berpengalaman dan waris kepada harta yang dibina melalui perdagangan pisang, memenangi pusingan kedua pilihan raya presiden Ecuador Ahad lalu ketika berlakunya keganasan tanpa sebelumnya yang mengorbankan nyawa seorang calon.

Dengan lebih 97% undian dikira, pegawai pilihan raya mengatakan Noboa mendapat 52.1%, berbanding 47.9% untuk Luisa González, seorang peguam kiri dan sekutu bekas Presiden Rafael Correa yang dibuang negeri. González mengakui kekalahan dalam ucapannya kepada penyokong di mana beliau juga menyeru Noboa untuk memenuhi janji kempen beliau.

Noboa, 35 tahun, akan memimpin negara Amerika Selatan ini ketika keganasan berkaitan perdagangan dadah telah meninggalkan rakyat Ecuador bertanya-tanya bila, bukan jika, mereka akan menjadi mangsa. Ketidakselesaan mereka telah mendorong mereka untuk sentiasa berjaga-jaga dan menghadkan berapa kerap mereka meninggalkan rumah.

Selepas keputusan menunjukkan kemenangannya, Noboa mengucapkan terima kasih kepada rakyat Ecuador kerana percaya kepada “projek politik baharu, projek politik muda, projek politik yang mustahil.”

Beliau berkata matlamatnya adalah “untuk memulihkan keamanan negara, memberikan pendidikan kepada belia semula, untuk dapat menyediakan pekerjaan kepada ramai orang yang mencarinya.” Untuk itu, Noboa berkata, beliau akan segera memulakan kerja untuk “membina semula negara yang telah teruk terkesan oleh keganasan, rasuah dan kebencian.”

Penggal presiden akan datang akan berjalan hanya sehingga Mei 2025, yang tinggal daripada penggal Presiden Guillermo Lasso. Beliau memendekkan penggalnya apabila membubarkan Majlis Kebangsaan negara pada Mei ketika ahli-ahli parlimen melaksanakan prosiding pemecatan terhadapnya atas dakwaan ketidakwajaran dalam kontrak oleh syarikat milik negara.

Rakyat Ecuador — muda dan tua, kaya dan miskin, penduduk bandar dan luar bandar — mempunyai permintaan sejagat sepanjang kempen: keselamatan. Noboa kini dijangka untuk memenuhinya, tetapi besar masalahnya ditambah dengan kependekannya penggal presiden yang akan datang mungkin membuktikan tugas yang mustahil bagi lelaki berpendidikan Amerika Syarikat yang akan menjadi presiden termuda Ecuador.

“Saya fikir peluang yang sangat tipis bahawa presiden paling berkemampuan sekalipun boleh mengubah keadaan keselamatan Ecuador dalam 18 bulan — ia adalah tempoh masa yang begitu pendek — dan tiada daripada calon ini adalah yang paling berkemampuan. Noboa tentu sahaja tidak,” kata Will Freeman, felo dalam kajian Amerika Latin di Majlis Hubungan Luar. “Cadangan beliau mengenai keselamatan adalah tidak konsisten, dan ia memberikan kesan bahawa beliau sedang mengimproviasi.”

Kekerasan meletus di Ecuador kira-kira tiga tahun lalu dengan peningkatan aktiviti jenayah berkaitan pengedaran kokain, dan ketidakupayaan kerajaan untuk menangani ia telah didedahkan pada Ogos dengan pembunuhan calon presiden dan penentang rasuah Fernando Villavicencio.

Sejak itu, politikus dan pemimpin politik lain telah dibunuh atau diculik, bom kereta meletup di beberapa bandar, termasuk ibu negara, Quito, dan tahanan beramai-ramai di penjara. Awal bulan ini, tujuh lelaki yang dikenal pasti oleh pihak berkuasa sebagai suspek pembunuhan Villavicencio dibunuh ketika dalam tahanan.

Kerjaya politik Noboa bermula pada 2021, apabila beliau mendapat kerusi di Majlis Kebangsaan dan mengetuai Suruhanjaya Pembangunan Ekonominya. Lelaki berpendidikan Amerika Syarikat ini membuka syarikat penganjuran acara ketika berusia 18 tahun dan kemudian menyertai syarikat bapanya, Noboa Corp., di mana beliau memegang jawatan pengurusan dalam bidang pengangkutan laut, logistik dan komersial.

Bapanya, Álvaro Noboa, adalah lelaki terkaya di Ecuador berkat konglomerat yang bermula dalam penanaman dan pengangkutan pisang — tanaman utama Ecuador — dan kini merangkumi lebih 128 syarikat di puluhan negara. Bapa Noboa gagal bertanding untuk presiden lima kali sebelum ini.

Parti Noboa muda tidak akan mempunyai cukup kerusi di Majlis Kebangsaan untuk dapat memerintah sendiri. Mendapat sokongan daripada ahli-ahli parlimen pembangkang akan menjadi kunci untuk mengelakkan kesukaran yang menimpa penggal Lasso.

Lasso, bekas banker konservatif, berselisih terus dengan ahli-ahli parlimen selepas dipilih pada 2021 dan memutuskan untuk tidak bertanding dalam pilihan raya khas ini. Ahad, beliau menyeru rakyat Ecuador untuk mempunyai pilihan raya aman dan memikirkan apa yang “terbaik untuk anak-anak, ibu bapa dan negara.”

Di bawah pengawasan Lasso, kematian keganasan meningkat mendadak, mencapai 4,600 pada 2022, jumlah tertinggi dalam sejarah negara dan dua kali ganda jumlah pada 2021. Polis Kebangsaan mencatat 3,568 kematian keganasan dalam separuh pertama 2023.

Peningkatan keganasan berkait dengan pengedaran kokain dihasilkan di negara jiran Colombia dan Peru. Kartel Mexico, Colombia dan Balkan telah menetap di Ecuador dan beroperasi dengan bantuan kumpulan jenayah tempatan.

“Saya tidak mengharapkan banyak daripada pilihan raya ini,” kata Julio Ricaurte, seorang jurutera 59 tahun, Ahad berhampiran salah satu pusat mengundi di utara Quito. “Pertama, kerana presiden akan mempunyai sedikit masa untuk berbuat apa-apa, dan kedua kerana Majlis (Kebangsaan) di negara kita adalah organisasi yang menghalang sesiapa yang berkuasa daripada memerintah.”

Noboa dan González, kedua-duanya yang pernah berkhidmat sebagai ahli perundangan untuk tempoh pendek, mara ke pusingan kedua dengan menamatkan di hadapan enam calon lain dalam pusingan pertama pilihan raya pada 22 Ogos. Pengganti Villavicencio menamatkan tempat ketiga.

Kumpulan besar pegawai tentera dan polis serta pengawal keselamatan swasta melindungi Noboa apabila beliau mengundi di Olón, sebuah komuniti di pantai Pasifik tengah negara. Beliau memakai baju anti peluru.

González tidak dikenali kebanyakan pengundi sehingga parti Correa, mentornya, memilihnya sebagai calon presiden. Beliau memegang pelbagai jawatan kerajaan semasa presiden Correa selama sepuluh tahun dan menjadi ahli perundangan dari 2021 sehingga Mei.

Pada permulaan kempen, beliau berkata Correa akan menjadi penasihatnya, tetapi beliau baru-baru ini cuba menjauhkan diri sedikit dalam usaha untuk menarik pengundi yang menentang bekas presiden, yang kekal sebagai kuasa utama di Ecuador walaupun didapati bersalah atas rasuah pada 2020 dan dijatuhkan hukuman lapan tahun penjara dalam ketidakhadirannya. Beliau telah tinggal di Belgium, negara asal isterinya, sejak 2017.

Rosa Amaguaña, seorang penjual buah-buahan dan sayuran berusia 62 tahun, berkata Ahad bahawa “keselamatan adalah perkara pertama yang perlu diselesaikan” oleh presiden berikutnya.

“Saya berharap negara akan berubah,” kata Amaguaña. “Ya, ia boleh. Presiden berikutnya perlu mampu melakukan sesuatu walaupun kecil.”