Cyprus minta EU menilai semula ‘zon selamat’ Syria

Cyprus telah secara rasmi meminta Kesatuan Eropah untuk menilai semula kawasan-kawasan di Syria yang boleh diisytiharkan selamat dan bebas daripada konflik bersenjata supaya pendatang Syria akhirnya boleh dipulangkan ke sana, pihak berkuasa Cyprus berkata Jumaat.

Menteri Dalam Negeri Constantinos Ioannou adalah satu-satunya pegawai yang menimbulkan isu ini semasa perjumpaan tidak rasmi menteri-menteri dalam negeri EU di Sepanyol pada bulan Julai. Tiada negara EU lain yang mengambil kedudukan rasmi mengenai penilaian semula zon selamat, Kementerian Dalam Negeri memberitahu The Associated Press.

Cyprus menerajui usaha penilaian semula kerana ia berkata kedekatan dengan rantau itu kini menjadikannya destinasi utama bagi pendatang Syria.

Cyprus yang terbahagi secara etnik, dengan populasi hampir sejuta di bahagian selatan yang diiktiraf secara antarabangsa di mana pendatang memohon suaka, berkata pendatang kini membentuk 6% daripada populasi – jauh lebih tinggi daripada purata di negara anggota EU yang lain.

Syria yang dilanda perang selama 12 tahun telah ditetapkan sebagai negara yang tidak selamat di mana keganasan tanpa pilih kasih menimbulkan risiko sebenar kepada keselamatan warganya. Ancaman itu membolehkan mereka layak mendapat status perlindungan antarabangsa yang membolehkan mereka tinggal dan bekerja di negara ketiga.

Kerajaan Cyprus mencadangkan bahawa EU mengkaji semula sama ada keadaan di tanah di Syria – atau sebahagian negara itu – telah berubah mencukupi untuk orang Syria dipulangkan dengan selamat.

Praktikaliti bagaimana pemulangan sedemikian akan berlaku boleh diputuskan kemudian. Satu kemungkinan ialah memulakan pemulangan orang Syria yang berasal dari zon selamat yang diisytiharkan, menurut kementerian Cyprus.

Sekitar 40% daripada 7,369 pendatang yang memohon suaka di Cyprus pada 2023 sehingga akhir Ogos adalah orang Syria.

Agensi Kesatuan Eropah untuk Suaka berkata tidak ada “risiko sebenar” kepada orang awam daripada keganasan tanpa pilih kasih hanya di satu daripada 13 wilayah Syria – Tartus. Di empat lagi, termasuk Latakia, Damsyik, Homs dan Quneitra, keganasan tanpa pilih kasih bukan “pada tahap tinggi.”

Agensi pelarian PBB memberitahu AP bahawa ia “tidak mengetahui perbincangan dalam EU mengenai perubahan dasar tentang pemulangan ke Syria pada masa ini” tetapi sebarang pemulangan pelarian mestilah secara sukarela dan secara individu dan bukan kumpulan.

“UNHCR dan organisasi kemanusiaan bermandat lain mesti mempunyai akses ke seluruh wilayah Syria untuk memantau keadaan pemulangan, menilai keperluan secara bebas, dan menyampaikan perkhidmatan kepada semua, semata-mata berdasarkan keperluan,” kata agensi itu.