Crew kapal nelayan Sri Lanka mungkin diculik oleh lanun Somalia, kata diplomat

(SeaPRwire) –   Crew kapal nelayan Sri Lanka mungkin diculik oleh lanun Somalia, kata diplomat

Diplomat Sri Lanka sedang berbincang dengan pihak berkuasa Somalia untuk mengetahui keberadaan sebuah kapal nelayan dan enam anak kapalnya yang disyaki diculik oleh lanun Somalia dua hari lalu, kata pegawai pada Isnin.

Penculikan tampaknya berlaku dua minggu selepas Sri Lanka mengatakan ia akan menyertai operasi untuk melindungi kapal dagang yang melalui Laut Merah daripada serangan oleh pemberontak Houthi dari Yemen. Syak wasangka penculikan lain di perairan Somalia telah menimbulkan kebimbangan bahawa lanun Somalia telah menyambung semula aktiviti, sepuluh tahun selepas mereka menimbulkan kekacauan dalam perkapalan antarabangsa.

Penculikan kapal nelayan Sri Lanka berlaku kira-kira 840 batu nautika timur Somalia, 1,100 batu nautika dari Sri Lanka dan utara Seychelles, menurut jurucakap tentera laut Sri Lanka Kapten Gayan Wickramasuriya.

“Setakat ini, kami tiada hubungan dengan mereka atau tiada butiran mengenai di mana mereka berada,” katanya.

Kementerian luar Sri Lanka berkata ia sedang berusaha mendapatkan pembebasan nelayan. “Duta Sri Lanka di rantau Afrika sudah menubuhkan hubungan dengan pihak berkuasa Somalia untuk melepaskan nelayan dan kapal nelayan secepat mungkin,” kata jurucakap kementerian Niluka Kadurugamuwa.

Pada Sabtu, sekumpulan bersenjata tiba di kawasan di mana kira-kira 30 kapal nelayan Sri Lanka sedang menangkap ikan.

Dua hingga tiga lelaki bersenjata yang tiba dalam kapal sepanjang 75 kaki menaiki kapal nelayan, menembak untuk memberi amaran kepada kapal nelayan lain dan membawa kapal nelayan dan nelayan, kata Susantha Kahawatta, pegawai kanan Jabatan Perikanan, menambah butiran penculikan diberikan oleh nelayan dalam kapal nelayan lain. Nelayan lain mengenal pasti penyerang sebagai orang Somalia.

dua minggu lalu mengatakan ia akan menyediakan sebuah kapal untuk melindungi lalu lintas kapal dagang, tetapi tarikh belum ditetapkan dan kawasan Sri Lanka akan berpatroli belum ditentukan.

Sementara itu, tentera laut India berkata pada Isnin lalu ia melaksanakan operasi “pantas” dan membebaskan sebuah kapal nelayan Iran yang diculik lanun di pantai timur Somalia.

Tentera laut India menulis di X, bekas Twitter, bahawa kapal nelayan bernama, Iman, telah dinaiki lanun dan anak kapalnya diambil sebagai tebusan. Ia berkata pasukan tentera laut membebaskan semua 17 anak kapal, bersama kapal itu.

Kapal nelayan “kemudiannya disanitasi dan dibebaskan untuk transit lanjutan,” kata tentera laut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.