Cicit kepada pengganti Stalin tentang bantuan terhenti ke Ukraine, ‘Hollywood’ penyampingan perang

(SeaPRwire) –   Perbincangan berterusan mengenai bantuan AS ke Ukraine telah tersekat, dengan Republikan enggan meluluskan peruntukan Presiden Biden untuk Ukraine kecuali Kongres dapat mencapai kompromi rang undang-undang yang menangani keselamatan sempadan di dalam negara serta bantuan untuk sekutu luar negeri.

Wang untuk Ukraine dijangka akan habis menjelang akhir tahun ini, menurut pegawai AS.

Pengarah Pengurusan dan Bajet Shalanda Young memberi amaran tentang kesan-kesan merosakkan jika tidak menyediakan Ukraine dengan lebih banyak senjata dan peralatan, dengan berkata ia boleh “menyakitkan lutut” orang Ukraine di medan tempur dan meningkatkan “kebarangkalian kemenangan tentera Rusia.”

Dalam temubual eksklusif dengan Digital, Nina Khrushcheva, cicit kepada bekas Perdana Menteri Soviet Nikita Khrushchev, berkata bantuan tersekat kepada Ukraine memberi manfaat kepada Presiden Rusia Vladimir Putin kerana beliau mempunyai “masa yang tidak terhingga untuk menunggu.”

Beliau juga menolak pendapat bahawa Putin akan berhenti jika berjaya di Ukraine dan berkata terdapat rangkaian Hollywood terhadap perang Rusia-Ukraine yang mencipta retorik dan jangkaan yang dibesar-besarkan.

“Anda mempunyai Darth Vader Rusia, iaitu Vladimir Putin, dan anda mempunyai Captain Marvel Ukraine, iaitu Volodomyr Zelenskyy, dan tentu sahaja kebaikan selalu menang,” kata Khrushcheva. “Ia tidak realistik.”

Beliau menunjuk kepada serangan balas Ukraine yang kurang memberangsangkan dan mendakwa sesetengah Republikan membuat hujah populis bahawa perlu ada pertanggungjawaban dan “nombor yang meyakinkan” bagi AS untuk terus membiayai Ukraine.

“Sekali lagi, kerana semuanya dimainkan dalam terma Hollywood, saya sungguh tidak terkejut bahawa Republikan – walaupun, tentu sahaja, bagi mereka, itulah agenda mereka sendiri di sana – tetapi saya masih tidak terkejut bahawa ramai orang hanya berkata, ‘benar-benar pertama, kita perlu rancangan pertama, kita perlu pertanggungjawaban, dan kemudian kita boleh bercakap tentangnya,'” jelas Khrushcheva. “Dan saya fikir itulah yang [Presiden] Biden perlu tumpukan pada tahun hadapan.”

Presiden Biden menyatakan bahawa “Jika Putin mengambil Ukraine, beliau tidak akan berhenti di situ.” Beliau meramalkan, menurut Reuters, bahawa Putin akan menyerang sekutu NATO seterusnya dan kemudian AS akan “mempunyai sesuatu yang kita tidak cari dan yang kita tidak miliki hari ini: tentera AS berjuang dengan tentera Rusia.”

Setiausaha Negara Antony Blinken menyatakan bahawa Putin “telah jelas bahawa beliau ingin menubuhkan semula empayar Soviet. Jika tidak, beliau ingin mengembalikan sfera pengaruh di sekitar negara-negara yang pernah menjadi sebahagian daripada blok Soviet.”

Khrushcheva menolak perspektif “linear” ini dan berkata retorik berlebihan seperti meramalkan serangan terhadap negara-negara NATO adalah tidak berfaedah dan hanya menambah lagi naratif Hollywood bahawa Putin, sebagai Darth Vader, akan cuba mengambil seluruh galaksi.

“Putin telah sangat jelas dari awal lagi, bahkan sebelum Ukraine, tidak pun apabila beliau berkata, ‘Apa yang mereka harapkan kita untuk berperang dengan NATO? Tentu sahaja kita tidak akan berperang dengan NATO.’ Kerana apabila beliau memasuki Ukraine, beliau tidak merancang untuk berperang dengan NATO,” beliau menegaskan.

“Beliau benar-benar tidak merancang perang sedemikian. Beliau fikir beliau sedang menguatkuasakan sfera pengaruh terhadap negara yang beliau fikir beliau mempunyai kuasa atau sepatutnya mempunyai kuasa. Kemudian ia menjadi perang Timur-Barat.”

Dan Hoffman, bekas ketua stesen CIA di Moscow, memberitahu Digital bahawa jika Putin mengalahkan Ukraine, “lebih mungkin beliau akan menyasarkan negara-negara lain di rantau ini, .”

Hoffman berkata pentadbiran Biden perlu lebih baik menjelaskan kepada rakyat Amerika mengapa AS menyokong Ukraine dalam perjuangannya menentang agresi Rusia daripada berkata perkara seperti “selama yang diperlukan” kerana rakyat Amerika tidak suka “perang selama-lamanya”.

“Kita perlu menentukan apa kemenangan itu. Kemenangan, sebahagiannya, adalah memastikan Rusia tidak menawan seluruh Ukraine, tetapi ia juga mungkin Ukraine memulihkan semula semua wilayah yang ditakluk Rusia dengan paksaan,” beliau menerangkan. Hoffman menambah bahawa Rusia mengambil alih Ukraine akan memberi kesan kepada ekonomi global dan menunjukkan AS tidak dapat berdiri teguh untuk sekutu globalnya.

“[Ronald] Reagan tidak akan pernah membenarkan ini,” katanya.

Khrushcheva berkata beliau akan menasihati Blinken dan Biden untuk “mempunyai dasar, bukan retorik” kerana politik tidak memenangi perang, tetapi ia boleh mencipta perang.

Profesor hal ehwal antarabangsa di New School di Manhattan menambah beliau percaya Biden mempunyai “perang selama-lamanya” dan bahawa Putin akan teruskan perangnya di Ukraine sehingga beliau mencapai matlamat “strategik” yang diisytiharkan sendiri, termasuk menjamin status bukan NATO untuk Ukraine dan mengekalkan Crimea, yang telah diilhaksanakan secara haram pada 2014.

“[Putin] tidak akan ragu-ragu mengorbankan Rusia untuk matlamat itu. Adakah Barat bersedia mengorbankan diri mereka dengan Ukraine untuk matlamat itu?” soal Khrushcheva.

“Putin mempunyai semua masa di dunia. Dan ia adalah Barat yang tidak mempunyai masa. Ia adalah Zelenskyy dan Ukraine yang tidak mempunyai masa itu,” katanya kepada Digital. “Itulah sebabnya kita perlu dasar. Politik tidak lagi berfungsi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.