China terlepas tanpa sebarang kesan selepas sidang kemuncak pemimpin dunia PBB: ‘Keletihan telah menyerang’

Ucapan China di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menimbulkan geseran dengan pengkritik yang mendakwa bahawa negara-negara telah menjadi senyap terhadap sikap hipokritikal Beijing berkenaan dengan beberapa isu, dari hak asasi manusia hingga krisis tenaga.

“Kami melihat ini dengan beberapa penaja Olimpik Beijing yang mengkhotbahkan keadilan sosial di AS dan menutup mata terhadap penyiksaan massal, rogol dan buruh paksa di China,” kata Rep. Mike Waltz, R-Fla., pengerusi jawatankuasa perkhidmatan bersenjata Dewan tentang kesiapsiagaan, memberitahu Digital.

“Rayuan pasaran China terlalu menggoda walaupun sejarah panjang mereka mencuri IP, subsidi pesaing dan menggunakan buruh hamba,” tambahnya.

Naib Presiden China Han Zheng memfokuskan ucapannya di Perhimpunan Agung PBB semasa minggu peringkat tinggi tahunannya pada beberapa isu berkaitan ekuiti, keadilan dan keamanan antarabangsa, dengan mengatakan bahawa “kepelbagaian adalah ciri utama peradaban manusia… peradaban harus makmur bersama dengan menghormati satu sama lain, maju bersama dengan menggunakan kekuatan masing-masing dan mencari hasil menang-menang dengan mengejar titik persamaan.”

Zheng juga berkata negara-negara harus memajukan hak asasi manusia melalui kerjasama dan menentang piawaian ganda; khususnya, penggunaan hak asasi manusia dan demokrasi sebagai alat politik untuk campur tangan dalam urusan negara-negara lain.

Banyak negara di minggu peringkat tinggi Sidang Kemuncak PBB mendapati mudah untuk mengenakan Rusia dan pencerobohan berterusan ke atas Ukraine, tetapi sedikit, jika ada, mengambil China untuk tugas atas kemunafikan menganjurkan keperluan untuk memajukan hak asasi manusia sementara melakukan apa yang dilaporkan PBB sebagai “pelanggaran hak asasi manusia yang serius” terhadap penduduk Muslimnya, orang Uyghur.

“Orang telah menyerah cuba mengubah China. Keletihan telah menyerang,” kata Gordon Chang, rakan kanan di Gatestone Institute dan penulis “The Coming Collapse of China,” memberitahu Digital.

“Sekurang-kurangnya dalam masa lalu, orang penuh harapan tentang membuat wang di pasaran China,” jelasnya. “Mereka berfikir – dengan betul – bahawa kritikan rekod hak China akan bermakna Beijing akan menghalang mereka daripada peluang perniagaan.”

KE CHINA DAN XI, BAHKAN PANDA ADALAH POLITIK, DAN SEKARANG, 3 BEAR UNTUK MENINGGALKAN AS

Dia mencadangkan bahawa dunia tidak mengekalkan minat dalam krisis Uyghur kerana “mereka tidak dapat melihat” jenayah yang dilakukan China, menyukarkan untuk mempertanggungjawabkan China walaupun laporan daripada badan global terus menemui bukti pelanggaran hak asasi manusia yang berterusan.

Chang mengecam China atas hakikat bahawa “hampir semua” dasarnya “adalah hipokritikal,” menunjuk kepada “pengumuman Beijing tentang perdamaian dunia.”

“Walaupun mengatakan bahawa China tidak pernah menyerang masyarakat lain, China membiayai perang Ukraine dengan bantuan mematikan dan lain kepada Rusia, menyokong pemberontakan yang kelihatan seperti perang di Afrika Utara, dan mengancam di Asia Timur untuk memecahbelahkan jiran serta mencaplok Taiwan,” kata Chang.

Dia menambah bahawa “aktivis iklim tidak bersedia untuk menyeru Beijing kerana mereka berfikir dengan berbuat demikian pemimpin China akan tersinggung dan tidak akan bekerjasama dalam perjanjian iklim yang dipertingkatkan,” tetapi katanya para aktivis “telah salah faham.”

Waltz menunjuk kepada sikap China terhadap tenaga dan desakannya kepada dunia lain untuk melibatkan dasar tenaga baru sementara terus membuka “lebih banyak loji kuasa arang batu daripada seluruh dunia gabungan.” BloombergNEF mengeluarkan laporan pada awal 2023 yang mendapati China telah membelanjakan lebih daripada $500 bilion pada tenaga rendah karbon – membentuk separuh daripada jumlah yang dibelanjakan di seluruh dunia pada 2022 – tetapi negara itu masih memiliki dahaga yang hampir tidak terpadam untuk penggunaan tenaga arang batu dan minyak, menurut pengawas tenaga.

Pusat Penyelidikan Tenaga dan Udara Bersih, sebuah think tank nonprofit di Helsinki, menerbitkan laporan tahun ini yang merinci bagaimana pemberian permit loji kuasa arang batu China, pembinaan dan pengumuman projek “dipercepat dengan drastik” pada 2022 – tahap tertinggi sejak 2015 dan melebihi puncak sebelumnya.

Satu-satunya titik di mana bangsa terus mendapati persamaan untuk cuba mempertanggungjawabkan China adalah isu Taiwan, tetapi walaupun sokongan itu diperiksa oleh hakikat bahawa negara terus mengesahkan dasar Satu China – sebahagian daripada apa yang disebut Rumah Putih sebagai “kekaburan strategik” tentang pembelaannya terhadap pulau itu.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken pada bulan Jun berkata bahawa pentadbiran Biden tidak menyokong kemerdekaan Taiwan tetapi kekal komited untuk memastikan Taiwan mempunyai keupayaan untuk mempertahankan diri – terutamanya kerana “50% lalu lintas kontena komersial melalui Selat Taiwan setiap hari” dan bahawa “70% peratus semikonduktor dikilangkan di Taiwan.”

Waltz menyebut pentadbiran Biden “pentadbiran paling lembut terhadap China sejak berakhirnya Perang Dingin,” mendakwa bahawa Rumah Putih telah “mengejar dialog dengan China di atas segalanya, walaupun atas tindakan terhadap isu-isu,” seperti penghantaran senjata Taiwan yang tertunggak, penjualan minyak Iran haram dan orang Uyghur.

“Terdapat naratif bahawa melibatkan diri dengan China dan menahan diri daripada akibatnya akan entah bagaimana menyederhanakan dasarnya atau hasratnya untuk mendominasi Asia,” kata Waltz.

“China mesti menghadapi akibat tingkah lakunya – itu satu-satunya cara ia akan belajar,” tambahnya.

Rumah Putih tidak menjawab permintaan Digital untuk komen menjelang waktu penerbitan.

Louis Casiano Digital menyumbang kepada laporan ini.