China terbang lebih daripada 150 pesawat tentera ke arah Taiwan semasa pulau itu mengutuk “gangguan” tentera

Tentera China terbang lebih 150 pesawat tentera ke arah Taiwan seminggu ini dalam tindakan tentera yang belum pernah berlaku sebelum ini yang kerajaan pulau itu dengan cepat mengutuk sebagai “gangguan”.

Pada hari Isnin, tentera daratan China, yang dikenali secara rasmi sebagai Tentera Pembebasan Rakyat, terbang 103 pesawat perang berhampiran dan melintasi pulau dalam tempoh 24 jam dalam apa yang kementerian pertahanan pulau itu sebut sebagai tinggi baru-baru ini. Pada hari Selasa, tambahan 55 pesawat Tentera Pembebasan Rakyat dikesan berhampiran pulau itu oleh Angkatan Bersenjata R.O.C Taiwan.

Kementerian Pertahanan Negara berkata 40 daripada pesawat itu mencerobohi Zon Pengenalan Pertahanan Udara Taiwan, garis tengah simbolik antara daratan China dan pulau itu. Ia termasuk lebih daripada 30 jet pejuang serta pesawat tangki bahan api penerbangan. Selain itu, 27 lagi pesawat perang pada hari Selasa melintasi Zon Pengenalan Pertahanan Udara.

“Kami mendesak pihak berkuasa Beijing untuk memikul tanggungjawab dan segera menghentikan jenis aktiviti ketenteraan yang merosakkan ini,” kata Kementerian Pertahanan Taiwan dalam satu kenyataan, menyebut tindakan ketenteraan China sebagai “gangguan” yang boleh merebak dalam suasana tegang semasa.

China, yang mendakwa Taiwan sebagai sebahagian daripada wilayahnya, terbang pesawat perang ke arah pulau yang mentadbir sendiri hampir setiap hari tetapi biasanya dalam jumlah yang lebih kecil. Seperti biasa, mereka berpatah balik sebelum sampai ke Taiwan.

Apabila ditanya mengenai aktiviti itu, jurucakap Kementerian Luar China Mao Ning berkata tidak ada yang namanya “garis tengah” kerana pulau Taiwan, walaupun mentadbir sendiri, secara rasmi diiktiraf sebagai sebahagian daripada wilayah China.

Kebanyakan masyarakat antarabangsa, termasuk AS, secara rasmi mengiktiraf dasar “Satu China”, walaupun Presiden Biden berkata AS akan bertindak balas sekiranya China menyerang pulau itu – komen yang kemudiannya ditarik balik oleh Rumah Putih.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, China telah meneruskan usaha agresifnya untuk memperluaskan pengaruhnya melalui Pasifik, termasuk latihan tentera yang semakin besar di udara dan perairan di sekitar Taiwan. AS adalah pembekal senjata utama Taiwan dan menentang sebarang percubaan untuk mengubah status Taiwan dengan paksaan.

Kerajaan China lebih suka agar Taiwan datang di bawah kawalan autonomi secara sukarela dan minggu lepas mendedahkan rancangan untuk zon demonstrasi pembangunan bersepadu di wilayah Fujian.

Langkah itu mungkin cuba untuk mempesona rakyat Taiwan walaupun ia secara militari mengancam pulau itu dalam apa yang pakar kata sebagai pendekatan tongkat dan wortel China yang berpanjangan. China juga mungkin cuba mempengaruhi pilihan raya presiden Taiwan pada bulan Januari.

Parti Progresif Demokratik pemerintah, yang condong ke arah kemerdekaan rasmi untuk pulau itu, adalah anathema kepada kepimpinan China. Sebaliknya, China lebih menyukai calon pembangkang yang menyokong bekerjasama dengan daratan.

Taiwan dan China berpecah semasa perang saudara pada tahun 1949, di mana Komunis mengambil alih daratan China. Para Nasionalis yang kalah melarikan diri ke Taiwan dan dibenarkan menubuhkan kerajaan mereka sendiri di pulau itu.

Hanya beberapa negara asing memberikan pengiktirafan diplomatik rasmi kepada pulau itu.