China tawarkan Taiwan janji peluang ekonomi sementara meningkatkan latihan tentera berhampiran pulau itu

China sedang mempromosikan peluang ekonomi baru untuk rakyat Taiwan pada masa yang sama meningkatkan aktiviti tentera di sekitar pulau yang didakwa sebagai miliknya.

Pakar mengatakan pendekatan “carrot and stick”, yang telah digunakan Beijing selama bertahun-tahun, menandakan pilihan antara “penyatuan” damai dan agresi tentera menjelang pilihan raya presiden Taiwan tahun depan.

Minggu ini, China mendedahkan rancangan untuk “zon demonstrasi pembangunan bersepadu” di wilayah Fujian tenggara, paling dekat dengan Taiwan yang memerintah sendiri dan demokratik. Taipei sangat menolak tuntutan kedaulatan China.

Sebagai sebahagian daripada rancangan itu, Beijing menggalakkan syarikat-syarikat Taiwan untuk disenaraikan di bursa saham China dan berjanji keadaan yang lebih baik untuk pelabur Taiwan dan persekitaran yang lebih “santai” untuk perjalanan, menurut kenyataan Selasa oleh Jawatankuasa Pusat Parti Komunis dan Majlis Negara, Kabinet China.

“Matlamatnya adalah untuk membina zon demonstrasi pembangunan bersepadu di seluruh kawasan wilayah Fujian untuk sepenuhnya menunjukkan kesan Fujian sebagai destinasi pilihan pertama bagi rakyat dan perusahaan Taiwan untuk meneruskan pembangunan di daratan,” kata Pan Xianzhang, timbalan pengarah Pejabat Hal Ehwal Taiwan Majlis Negara.

Rayuan ekonomi datang pada masa peningkatan aktiviti tentera China di sekitar Taiwan. Pada Khamis, kementerian pertahanan Taiwan berkata ia mengesan 68 pesawat perang China dan 10 kapal perang berhampiran pulau itu dalam tempoh 24 jam yang lalu. Ia berkata 40 daripada pesawat itu memasuki zon pertahanan udara Taiwan, dalam pencerobohan harian terkini yang bertujuan mengancam kerajaan Taiwan, yang dianggap Beijing sebagai “pemisah”.

Awal minggu ini, China berlayar kapal pengangkut pesawat 70 batu ke tenggara Taiwan.

Menggandingkan insentif ekonomi dengan paksaan tentera terhadap Taiwan “adalah skrip lama di pihak China,” kata Drew Thompson, rakan penyelidik di Sekolah Dasar Awam Lee Kuan Yew di Universiti Kebangsaan Singapura.

Banyak dasar yang digariskan dalam rancangan Fujian, seperti akses mudah untuk orang Taiwan ke daratan, sudah ada, menjadikan inisiatif itu lebih performatif daripada substantif, tambahnya.

“Pada akhirnya, ini bukan rancangan ekonomi sebenar untuk integrasi China dengan Taiwan,” kata Thompson. “Ini adalah alat politik yang bertujuan untuk memacu jurang antara parti pemerintah dan bahagian elektorat yang mungkin tidak menyokong parti pemerintah juga.”

Taiwan akan mengadakan pilihan raya presiden pada bulan Januari. Pelari terdepan, Naib Presiden semasa William Lai, dianggap oleh Beijing sebagai pemisah. China enggan berunding dengan parti Lai, Parti Progresif Demokratik, yang telah berkuasa sejak 2016.

Majlis Hal Ehwal Daratan Taiwan berkata dokumen itu adalah kompilasi dasar dan langkah sedia ada.

“Ini adalah angan-angan kosong sebelah pihak untuk cuba merayu anggota masyarakat dan perusahaan kami ke daratan dan menyepadukan mereka ke dalam sistem, undang-undang, dan norma mereka dan menerima kepimpinan Parti Komunis,” katanya.

Majlis itu juga mendesak Beijing untuk menghormati “kedegilan” Taiwan ke atas kebebasan dan demokrasi.

Beberapa langkah menumpukan perhatian ke pulau-pulau Taiwan terpencil yang lebih dekat dengan wilayah Fujian daripada pulau utama Taiwan, seperti Matsu dan Kinmen, yang media negara China telah berkata harus memainkan “peranan yang lebih menonjol” dalam memperkukuh hubungan.

Tetapi berita pengumuman itu nampaknya telah luput perhatian di Matsu. Pemilik kedai kopi, dihubungi melalui telefon, berkata dia tidak tahu tentang langkah-langkah itu dan tidak membaca berita.

Carlk Tsao, yang menjalankan rumah tamu di pulau-pulau itu, berkata dia tidak tahu tentang rancangan integrasi ekonomi Fujian yang baru. “Biasanya, kami di Matsu tidak akan melihat jenis perkara ini,” katanya. “Buat saya secara peribadi, saya rasa mereka hanya membuat janji kosong.”