China, Rusia cadangkan idea untuk kuasa nuklear di bulan: ‘mahu mengatasi Amerika Syarikat’

(SeaPRwire) –   China dan Rusia telah mencadangkan pembinaan loji nuklear di bulan, dengan matlamat untuk menyiapkan projek ini menjelang tahun 2035 dan seterusnya membantu menubuhkan penempatan di bulan.

“Rusia mempunyai program angkasa yang paling matang di dunia, telah mencapai banyak pencapaian pertama: Satelit pertama dilancarkan ke angkasa (Sputnik); kapal pertama ke bulan; dan orang pertama, wanita dan anjing di angkasa,” kata Rebekah Koffler kepada Digital. “Mereka mempunyai banyak ‘pengetahuan,’ [yang] mereka berkongsi sebahagian daripada pengetahuan itu dengan China.”

“Rusia dan China mahu mengatasi Amerika Syarikat dengan meletakkan reaktor nuklear di bulan terlebih dahulu,” kata Koffler. “Siapa yang mendapatnya terlebih dahulu akan menentukan terma perbualan kepada mereka yang terlambat, dan itulah ancaman strategik jenis itu.”

Yuri Borisov, ketua agensi angkasa Roscosmos Rusia, berkata pada Selasa Rusia dan China telah mempertimbangkan projek itu, bekerja bersama-sama untuk menentukan kebolehlaksanaannya. Rusia menyediakan maklumat kepada perbincangan itu.

“Hari ini kami serius mempertimbangkan projek — di sekitar tahun 2033-2035 — untuk menghantar dan memasang unit kuasa di permukaan bulan bersama rakan-rakan kami dari China,” kata Borisov semasa berucap di acara untuk belia.

“Ini adalah cabaran yang sangat serius…ia perlu dilakukan secara automatik, tanpa kehadiran manusia,” tambahnya.

Borisov menegaskan bahawa sumber tenaga lain, seperti tenaga suria, tidak akan menyediakan cukup elektrik untuk menyokong penempatan bulan masa depan — yang tenaga nuklear boleh.

Minat komersial dan politik di bulan terus meningkat seiring pembangunan teknologi lanjut membawa apa yang banyak akan dianggap sebagai yang tidak masuk akal menjadi lebih dekat dengan realiti.

“Rusia mengikuti doktrin Kawalan Angkasa, yang bermakna semasa peperangan, ia akan cuba menafikan penggunaan angkasa kepada Amerika Syarikat dan mengekalkan aksesnya sendiri,” terang Koffler. “Adakah doktrin ini akan diperluaskan ke bulan? Kebarangkalian besar.”

“Penjelajahan bulan adalah sebahagian daripada dasar dan strategi angkasa Rusia dan keutamaan utama bagi Putin,” kata Koffler. “Putin memantau sangat rapat program angkasa Rusia kerana ia mempunyai pelbagai implikasi untuk inovasi awam dan berkaitan tentera.”

“Ia juga perkara yang sangat berprestij bagi Rusia, yang menganggap dirinya sebagai kuasa besar,” tambahnya.

Tiada negara boleh menuntut atau entiti angkasa luar lain, mengikut undang-undang angkasa antarabangsa. Perjanjian 1966, dicipta berikutan perlumbaan angkasa, menentukan bahawa negara tidak boleh mendakwa hak harta di angkasa, tetapi ada yang bimbang bahawa negara boleh mengabaikan undang-undang dan norma itu untuk maju matlamat mereka.

“Tiada negara berdaulat seharusnya menancapkan bendera itu,” kata John Huth, ketua pejabat Angkasa dan Lawan Angkasa Agensi Perisikan Pertahanan, kepada ketua editor politik dan eksekutif “Special Report” Bret Baier.

“Tetapi kita juga telah melihat China melakukan perkara-perkara di Laut China Selatan di mana mereka telah membina pulau dan kemudian menuntut zon pengecualian sekitarnya,” kata Huth. “Jadi, ini adalah perkara-perkara yang tentunya kita mahu memantau.”

Bulan menyajikan peluang: Misi Apollo antara 1969 dan 1972 membawa 800 paun sampel bulan kembali ke Bumi, mengandungi jumlah yang sangat kecil logam bumi jarang — komponen penting untuk membina cip komputer dan teknologi lain yang menjadi semakin penting untuk segala-galanya daripada telefon pintar kepada senjata tentera.

Ahli sains kekal meragui bahawa mineral wujud dalam jumlah yang signifikan di bulan, tetapi mereka mengakui bahawa kehadiran fizikal di bulan adalah satu-satunya cara untuk menentukan komposisi geologi sebenar, menekankan nilai memenangi perlumbaan untuk menubuhkan pangkalan angkasa sebelum negara saingan menubuhkan,

“Salah satu perkara pertama yang akan kita lakukan apabila kita menubuhkan pangkalan bulan, sama ada kita atau Cina, adalah benar-benar menilai apa yang ada di sana,” kata Huth. “Kita telah melakukan bahagian pengesanan jarak jauh itu. Kita telah membawa bahan dari bulan, seperti yang telah dilakukan oleh Cina. Jadi, salah satu perkara pertama adalah cuba membina pangkalan bulan berdaya maju sendiri.”

Amerika Syarikat kekal sebagai satu-satunya negara yang meletakkan manusia di bulan, tetapi China bulan lalu mengumumkan rancangan untuk meletakkan stesen angkasa berawak di bulan sebelum tahun 2030.

Kebolehan angkasa nuklear Rusia didakwa termasuk senjata berdasarkan angkasa yang tidak beroperasi yang boleh menggunakan tenaga nuklear untuk menghalang satelit lain — sesuatu yang Presiden Rusia Vladimir Putin telah menafikannya selepas laporan muncul bulan lalu mencadangkan kewujudan senjata sedemikian.

“Pendirian kami cukup jelas dan telus: kami sentiasa dan kekal menentang keras penempatan senjata nuklear di angkasa,” kata Putin semasa bertemu menteri pertahanannya, Sergei Shoigu. “Sebaliknya, kami menyeru semua pihak untuk mematuhi semua perjanjian yang wujud dalam sfera ini.”

Berucap semasa mesyuarat dengan menteri pertahanannya, Sergei Shoigu, Putin menegaskan bahawa Rusia hanya membangunkan keupayaan angkasa yang “negara-negara lain, termasuk Amerika Syarikat telah.”

“Kami tidak membangunkan atau mana-mana unsur mereka untuk digunakan terhadap satelit atau untuk mencipta medan di mana satelit tidak boleh berfungsi dengan cekap,” kata Shoigu, sebaliknya menuduh Amerika Syarikat telah mendedahkan dakwaan mengenai senjata itu untuk mendapatkan sokongan Kongres untuk pakej bantuan Ukraine.

Angkasa Tentera Amerika Syarikat tidak menjawab permintaan maklum balas Digital sebelum masa penerbitan.

‘ Bret Baier, Digital’s Amy Munneke dan Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.