China Menteri Luar Negeri Tomah Amerika Syarikat Mencipta Taktik Untuk Menindas China

(SeaPRwire) –   menuduh Amerika Syarikat pada Khamis menghasut taktik untuk menindas kenaikan China dan mengkritik pentadbiran Biden kerana menambah senarai syarikat China untuk senarai sanksi mereka.

Wang Yi, bercakap kepada media semasa perhimpunan tahunan Parlimen China, berkata hubungan China dengan AS telah berbaik sejak Presiden Xi Jinping dan Joe Biden bertemu pada November, tetapi Amerika tidak memenuhi janji mereka.

“Jika Amerika Syarikat sentiasa berkata satu perkara dan melakukan perkara lain, di mana kepercayaan mereka sebagai kuasa besar? Jika Amerika Syarikat berasa gusar dan cemas apabila mendengar perkataan ‘China,’ di mana keyakinan mereka sebagai kuasa besar?” katanya. “Jika Amerika Syarikat terobsesi dengan menindas China, akhirnya ia akan mendatangkan mudarat kepada dirinya sendiri.”

Wang juga menuntut agar ahli Majlis Keselamatan PBB menghentikan menghalang Palestin daripada menjadi ahli PBB.

Diplomat veteran berusia 70 tahun itu, yang telah memperoleh kepercayaan Xi, kembali ke jawatan menteri luar negara pada musim panas lalu selepas penggantinya, Qin Gang, diberhentikan secara tiba-tiba tanpa penjelasan selepas setengah tahun di jawatan itu. Wang juga merupakan pegawai hal ehwal luar Parti Komunis paling kanan, jawatan yang lebih senior yang beliau pindah ke apabila Qin menjadi menteri luar negara pada akhir 2022.

Ahli analisis telah meramalkan Parti Komunis mungkin menggunakan perhimpunan mingguan Kongres Rakyat Kebangsaan untuk melantik menteri luar negara baru, tetapi ini kelihatan tidak berkemungkinan selepas agenda yang dikeluarkan pada malam pembukaan sesi itu tidak termasuk perubahan peribadi.

Duta China ke PBB, Zhang Jun, berkata semasa perdebatan Majlis Keselamatan pada Januari bahawa China menyokong Palestin menjadi ahli penuh secepat mungkin, sebagai langkah pertama untuk mewujudkan negara Palestin, menurut laporan media China.

Wang memanggil pada Khamis untuk persidangan antarabangsa besar untuk menyusun jalan panduan dan jadual untuk penyelesaian dua negara. “Kami menyokong Palestin menjadi ahli penuh PBB dan memanggil ahli individu Majlis Keselamatan untuk tidak lagi menghalang ini,” katanya.

Dia menuduh Amerika Syarikat, tanpa menyebut namanya, menghasut masalah di Taiwan dan Laut China Selatan. China menyatakan bahawa Taiwan yang memerintah sendiri adalah sebahagian daripada China dan harus dibawah kawalannya, dan ia menuntut sebahagian besar Laut China Selatan, menjadikannya berselisih dengan Filipina, Vietnam dan jiran Asia Tenggara yang lain.

“Filipina dan AS menuduh China taktik agresif dalam cuba menghalang kapal Filipina mencapai terumbu dan puing-puing lain yang dipertikai kedua-dua pihak, terbaru dalam perlanggaran antara kapal pengawal pantai kedua-dua negara minggu ini.”

“Untuk provokasi tidak munasabah, kami akan mengambil tindakan balas yang adil,” kata Wang. “Kami juga menasihati beberapa negara di luar rantau ini untuk tidak menghasut masalah, memilih pihak, dan tidak menjadi pengganggu dan pengacau di Laut China Selatan.”

Beliau berkata negara-negara yang terus mengekalkan hubungan rasmi dengan Taiwan campur tangan dalam hal ehwal dalaman China. Kebanyakan negara, termasuk Amerika Syarikat, tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Taiwan, tetapi China membantah lawatan ahli Kongres AS ke pulau itu dan jualan peralatan tentera AS untuk pertahanannya.

China akan terus bekerja untuk penyatuan semula damai dengan Taiwan, kata Wang, tetapi memberi amaran bahawa sesiapa yang menyokong kemerdekaan untuk Taiwan akan membayar harga. Kebanyakan orang Taiwan lebih suka kekal berasingan daripada China tanpa mengganggu ia. Mereka takut pemerintahan China boleh membahayakan kebebasan dan demokrasi mereka, terutamanya selepas tindakan keras China terhadap Hong Kong.

“Garis bawah kami juga sangat jelas,” kata Wang. “Iaitu Taiwan tidak akan dibenarkan berpecah daripada tanah air.”

Wang memuji hubungan China yang semakin erat dengan Rusia, menunjukkan bahawa perdagangan antara dua negara mencapai $240 bilion tahun lalu, mengatasi sasaran untuk mencapai $200 bilion menjelang akhir 2024.

AS dan EU menyatakan bahawa China memberikan sokongan kepada Rusia ketika mereka cuba menekan kerajaannya dengan sanksi atas pencerobohan Ukraine pada 2022, yang memicu perang yang mengerikan berterusan selama lebih dua tahun.

“Gas asli Rusia telah memasuki ribuan rumah di China, dan kereta China memandu di jalan-jalan Rusia, yang sepenuhnya menunjukkan daya tahan dan prospek kerjasama bersama yang saling menguntungkan,” kata Wang.

Timbalan menteri luar negara Poland, Wladyslaw Bartoszewski, memberitahu seorang diplomat China negara itu tidak seharusnya memberikan sokongan politik, ekonomi dan tentera kepada Rusia, kata kenyataan kerajaan Poland. Bartoszewski membuat komen itu ketika bertemu dengan duta China Li Hui, yang sedang melawat beberapa negara Eropah minggu ini untuk perbualan mengenai konflik.

AS dan EU memperluas sanksi ke atas syarikat dan individu dari China dan beberapa negara lain dua minggu lalu atas dakwaan membantu usaha perang Rusia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.