China menghantar beberapa kapal terbang tentera udara dan kapal laut ke arah Taiwan selepas perbincangan AS-China

(SeaPRwire) –   Kementerian Pertahanan Taiwan mengumumkan pada hari Sabtu bahawa lebih daripada 33 pesawat terbang menuju negara mereka, selain kapal tentera laut.

Tiga puluh tiga pesawat telah dihantar oleh Tentera Pembebasan Rakyat China dari 6 pagi Jumaat hingga 6 pagi Sabtu, pihak berkuasa berkata. Pesawat termasuk pejuang SU-30.

Enam kapal tentera laut China juga menuju ke Taiwan, dan 13 daripada pesawat perang China menyeberangi garis tengah Selat Taiwan. Menurut Associated Press, pegawai Taiwan sedang memantau situasi semasa.

Perkembangan Sabtu berlaku tidak lama selepas Penasihat Keselamatan Negara Kanan Amerika Syarikat Jake Sullivan dan Menteri Luar Negara China Wang Yi Sullivan mengumumkan berakhirnya perbincangan pada hari Sabtu petang.

“Baru sahaja selesai dua hari perjumpaan dengan Pengarah Wang Yi di Bangkok untuk menyambung perbincangan Kemuncak Woodside antara Presiden Biden dan Presiden Xi November lalu,” baca keterangan itu, yang menyertakan foto Sullivan dan Wang berjabat tangan.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Adrienne Watson berkata bahawa perjumpaan Sullivan dan Wang “meneruskan komitmen kedua-dua pihak… untuk mengekalkan komunikasi strategik dan menguruskan hubungan secara bertanggungjawab.”

Pada Khamis, kerajaan China mengkritik kapal perang Amerika Syarikat kerana melayari Selat Taiwan, menuduh Amerika Syarikat “mencetuskan masalah dan provokasi di pintu China.”

Pada 17 Januari, Kementerian Pertahanan Negara Taiwan mengatakan dalam kenyataan media bahasa Inggeris bahawa “18 penerbangan berbeza daripada utama dan sokongan CCP telah dikesan.” Sebelas daripada penerbangan melintasi garis tengah Selat Taiwan.

“Angkatan Bersenjata menggunakan langkah-langkah gabungan pengawasan, pengintipan dan peninjauan untuk memantau situasi dengan rapat, dan menghantar pesawat misi, kapal perang dan sistem peluru berpandu berlandaskan pantai untuk bertindak balas secara sewajarnya,” kenyataan itu membaca.

“Kementerian Pertahanan menekankan bahawa keselamatan dan kemakmuran Selat Taiwan adalah perkara kebimbangan pembangunan dan kestabilan global, jadi ia adalah kewajipan dan tanggungjawab semua pihak di rantau ini untuk mengambil dan memikul secara kolektif,” tambah Kementerian Pertahanan. “Angkatan Bersenjata akan terus memperkukuh keupayaan pertahanan diri untuk menangani ancaman rantau berdasarkan ancaman musuh dan keperluan pertahanan diri.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.