China menggesa Hong Kong untuk ‘menggenggam erat’ garis keselamatan negara

(SeaPRwire) –   Ketua Hal Ehwal Hong Kong dan Macau, Xia Baolong berkata bandar itu perlu “memegang erat” garis panduan keselamatan negara untuk melindungi pembangunan, dalam ucapan beberapa minggu selepas penguatkuasaan undang-undang keselamatan baru yang meluas.

“Untuk bergerak ke arah pentadbiran dan kemakmuran, kita perlu memegang erat garis panduan keselamatan negara untuk melindungi pembangunan berkualiti tinggi Hong Kong,” kata pengarah Pejabat Hal Ehwal Hong Kong dan Macau Beijing, Xia Baolong dalam ucapan untuk menandakan hari keselamatan negara tahunan.

Pada bulan Mac, Beijing meluluskan undang-undang keselamatan negara baru, juga dikenali sebagai artikel 23, yang mengemas kini atau memperkenalkan undang-undang baru untuk melarang pengkhianatan, sabotaj, pemberontakan, pencurian rahsia negara dan pengintipan, dengan hukuman penjara sehingga seumur hidup.

Walau bagaimanapun, Xia cuba menekankan bahawa undang-undang itu tidak mengancam pelabur, pada masa di mana bandar itu telah menghadapi kritikan Barat terhadap serangan panjang terhadap pembangkang, dan telah berjuang secara ekonomi dan kewangan.

“Bagi orang ramai Hong Kong dan pelabur asing, undang-undang ini adalah pelindung hak, kebebasan, harta dan pelaburan mereka,” kata Xia.

“Pelabur dari seluruh dunia boleh datang ke Hong Kong untuk melabur perniagaan baru dengan berani dan tanpa kebimbangan,” tambahnya. “Hong Kong kekal tempat terbaik di dunia untuk berbisnes dan mencari wang dan merealisasikan impian anda.”

Beberapa kerajaan asing termasuk Amerika Syarikat dan Britain, bagaimanapun, mengkritik undang-undang baru sebagai alat baharu bagi pihak berkuasa untuk menindas pembangkang. Undang-undang itu menambah undang-undang keselamatan negara lain yang China laksanakan secara terus ke atas Hong Kong pada tahun 2020 sebagai tindak balas kepada protes pro-demokrasi besar-besaran.

Beijing bagaimanapun berkata undang-undang itu perlu untuk melindungi kestabilan dan kemakmuran bandar itu.

Konsulat Jeneral Amerika Syarikat di Hong Kong berkata pada hujung minggu bahawa pengunjung ke bandar itu perlu “menunjukkan kehati-hatian yang lebih tinggi” dengan Jabatan Negara mengemas kini amaran perjalanannya berikutan undang-undang baru tersebut.

Kanada juga mengemas kini amaran baru-baru ini, dengan menyatakan orang perlu “menunjukkan tahap kehati-hatian yang tinggi di Hong Kong kerana risiko pelaksanaan sewenang-wenangnya undang-undang tempatan”.

Undang-undang keselamatan itu sehingga kini telah digunakan untuk menahan pemimpin demokrat Hong Kong terkemuka termasuk Joshua Wong, manakala media liberal dan kumpulan masyarakat sivil telah ditutup.

Lebih daripada 290 orang telah ditahan di bawah undang-undang keselamatan negara yang dilaksanakan Beijing sehingga kini. Daripada jumlah ini, 174 orang dan lima syarikat telah didakwa, termasuk pengkritik China terkemuka dan ahli perniagaan Jimmy Lai – yang kini sedang diadili dan boleh menghadapi hukuman penjara seumur hidup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.