China mengenakan larangan perjalanan dan pembekuan aset terhadap syarikat penyelidikan AS atas dakwaan pelanggaran hak asasi manusia

(SeaPRwire) –   China mengumumkan larangan perjalanan dan pembekuan aset terhadap syarikat penyelidikan Amerika Syarikat dan dua penganalisis yang telah melaporkan secara meluas mengenai dakwaan pelanggaran hak asasi manusia yang dilakukan terhadap kumpulan minoriti Muslim Uyghur dan lain-lain yang berasal dari kawasan Xinjiang yang terletak di bahagian barat laut negara.

Jurucakap Kementerian Luar Negeri, Mao Ning dikatakan mengumumkan pada malam Selasa bahawa syarikat penyelidikan dan analisis data, Kharon, pengarah siasatan mereka, Edmund Xu, dan Nicole Morgret, seorang pakar hak asasi manusia yang berafiliasi dengan Pusat Kajian Pertahanan Lanjutan akan dilarang memasuki China. Selain itu, sebarang aset atau harta mereka di China akan dibekukan dan organisasi dan individu di China dilarang melakukan transaksi atau bekerjasama dengan mereka.

Dalam kenyataan di laman web Kementerian Luar Negeri, Mao berkata sanksi terhadap syarikat, Xu dan Morgret adalah balasan terhadap laporan tahunan kerajaan Amerika Syarikat mengenai hak asasi manusia di Xinjiang. Uyghur dan orang asli lain dari rantau ini berkongsi kaitan agama, bahasa dan budaya dengan orang-orang yang tersebar di Asia Tengah dan telah lama tidak bersetuju dengan kawalan keras Parti Komunis China dan usaha untuk menyeragamkan mereka dengan kumpulan etnik majoriti Han.

Dalam kertas yang diterbitkan pada Jun 2022, Morgret menulis, “Kerajaan China sedang melaksanakan usaha mengindustrikan Wilayah Autonomi Uyghur Xinjiang (XUAR), yang telah menyebabkan semakin banyak syarikat menubuhkan operasi pembuatan di sana. Dasar perindustrian yang dikawal secara pusat ini merupakan alat utama dalam usaha kerajaan untuk memaksa penyeragaman Uyghur dan orang Turkik lain melalui penubuhan rejim buruh paksa.”

Laporan sedemikian menggunakan pelbagai sumber, termasuk media bebas, pertubuhan bukan kerajaan dan kumpulan yang mungkin menerima geran komersial dan kerajaan atau pembiayaan luar.

China telah lama menafikan dakwaan sedemikian, dengan menyatakan bahawa rangkaian kompleks kemudahan seperti penjara yang melalui ratusan ribu warganegara Muslim bertujuan untuk membersihkan mereka daripada cenderung keganasan dan ekstrimisme serta mengajar mereka kemahiran pekerjaan. Bekas tahanan menggambarkan keadaan keras yang dikenakan tanpa proses undang-undang dan permintaan agar mereka menafikan budaya mereka dan memuji Presiden Xi Jinping dan Parti Komunis setiap hari.

China menyatakan kemudahan tersebut kini ditutup, tetapi kebanyakan bekas tahanan dilaporkan telah diberikan hukuman penjara berpanjangan di tempat lain. Akses ke rantau oleh wartawan, diplomat dan lain-lain dikawal ketat, seperti juga pergerakan di luar rantau oleh Uyghur, Kazakh dan minoriti Muslim lain.

“Dengan mengeluarkan laporan itu, Amerika Syarikat sekali lagi menyebarkan cerita palsu mengenai Xinjiang dan secara haram mengenakan sanksi ke atas pegawai dan syarikat China dengan menyebut isu hak asasi manusia,” Mao dikatakan berkata.

“Jika Amerika Syarikat enggan menukar arah, China tidak akan gentar dan akan membalas dengan cara yang sama,” Mao dikatakan memberitahu wartawan dalam temu bual media sebelum ini.

Amerika Syarikat telah mengenakan sekatan visa dan pelbagai sanksi lain kepada puluhan pegawai China dan bandar Hong Kong yang separa autonomi, termasuk bekas menteri pertahanan negara itu, yang hilang dalam keadaan yang belum dijelaskan oleh China. Menteri luar negaranya juga telah digantikan tahun ini tanpa penjelasan mengenai nasibnya, membakar spekulasi bahawa pemimpin parti dan ketua negara seumur hidup Xi sedang menjalankan pembersihan terhadap pegawai yang disyaki bekerjasama dengan kerajaan asing atau hanya menunjukkan kesetiaan yang kurang terhadap pemimpin paling otoritarian sejak Mao Zedong.

Kerajaan Hong Kong telah menindas kebebasan bersuara dan demokrasi dengan ketara sejak China melaksanakan undang-undang keselamatan negara yang meluas bagi menangani protes besar-besaran anti-kerajaan pada 2019.

Tiada komen segera boleh didapati daripada Xu atau Morgret, dan tidak jelas sejauh mana hubungan, jika ada, mereka mempunyai dengan kerajaan Amerika Syarikat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.