China gerakkan negara untuk mencari mata-mata asing, tawarkan ganjaran besar

Undang-undang pengintipan baru China, yang telah berada dalam buku selama beberapa bulan sahaja, sedang bergerak maju pada kadar pantas kerana Beijing mempersenjatai warganya untuk melaporkan kes disyaki ejen asing dan rangkaian perisikan Barat – malah menawarkan ganjaran tunai yang besar untuk petunjuk yang berjaya.

“Para pegawai China berkata mereka mahu mempromosikan pelancongan dan merancakkan ekonomi, tetapi [Presiden China] Xi Jinping terobses dengan keselamatan, seperti yang kerap berlaku dengan diktator,” kata Gordon Chang, rakan kanan di Gatestone Institute dan penulis “The Coming Collapse of China,” kepada Digital.

“Untuk memaksa visi Maois-nya ke atas China, Xi Jinping memotong hubungan dengan dunia dan menggalakkan xenofobia,” tambahnya. “Kempen melaporkan pengintip asing sangat sejajar dengan suasana China pada 1950-an.”

Menurut Pusat Keselamatan dan Pengintipan Kebangsaan, undang-undang baru memperluas “definisi pengintipan daripada meliputi rahsia negara dan risikan kepada sebarang dokumen, data, bahan, atau item yang berkaitan dengan kepentingan keselamatan negara, tanpa menakrifkan terma-terma.” Undang-undang itu juga “memperluas skop undang-undang pengintipan PRC [Republik Rakyat China].”

CHINA MENAHAN PEKERJA INDUSTRI TENTERA DITUBUH MENGINTIP UNTUK CIA

Pada Ogos, China dilaporkan menangkap seorang individu kerana didakwa memberikan maklumat kepada CIA dan menahan mereka atas tuduhan pengintipan. Kenyataan rasmi hanya mengenal pasti suspek dengan nama keluarga “Zeng” dan mendakwa individu tersebut membentuk hubungan kerja dengan seorang pegawai AS, menukar maklumat sulit dengan bayaran kewangan.

Laporan mencatat bahawa perisikan China mendakwa bahawa Zeng, 52, bertemu dengan pegawai itu semasa belajar di luar negara di Itali untuk majikannya, mendakwa Zeng berhubung dengan seorang anggota CIA.

Agensi perisikan, keselamatan dan polis rahsia China, Kementerian Keselamatan Negara, telah menyeru warganya untuk secara aktif mempertahankan negara terhadap usaha pengintipan.

Para pegawai China membuka akaun WeChat yang mempunyai butang “pelaporan” dan menampilkan artikel tentang cara memperingatkan pihak berkuasa tentang ancaman keselamatan negara, dengan satu laporan menyalahkan Washington kerana “meniup ancaman China”. Artikel lain meliputi kes yang melibatkan pengintipan oleh AS

SYARIKAT AS YANG BEROPERASI DI CHINA MENGHADAPI RISIKO BARU DI BAWAH UNDANG-UNDANG PRC YANG DIPERBAHARUI, KATA PEGAWAI PERISIKAN

Biro itu juga melancarkan kempen yang menggalakkan orang ramai untuk melaporkan aktiviti pengintipan di bawah slogan terkenal ‘Adalah tanggungjawab semua orang untuk menjaga keselamatan negara’. Tagar ‘Menemui pengintipan, panggil 12339’ telah menerima lebih daripada 310 juta pandangan di Weibo. Untuk membantu orang mengenali tingkah laku yang mencurigakan, Biro Keselamatan Negara mengeluarkan poster yang jelas disasarkan untuk menangkap “pengintip asing.”

Pengguna dalam seksyen komen menggalakkan usaha tersebut, mengingatkan antara satu sama lain tentang ganjaran lebih daripada 100,000 yuan (AS$13,700) dan memuji “pencegahan dan penumpasan jenayah pengintipan.”

Untuk mengiringi kempen, poster kartun telah muncul meminta orang ramai untuk berjaga-jaga terhadap pengintip. Salah satu poster menggambarkan seorang lelaki mengambil gambar aktiviti tentera, sebuah tangan menunjuk pada peta yang kelihatan mengenal pasti pangkalan tentera, dan dua tangan menukar kad memori elektronik dengan wang. Teks pada poster itu bertulis ‘Seorang peminat tentera atau pos pemerhatian pengintip?’. Poster lain menggambarkan seorang perunding memberikan kad perniagaan yang tertulis ‘Peter’ dan kelihatan menawarkan wang kepada seseorang sebagai pertukaran maklumat mengenai industri aeroangkasa China.

Usaha pengintipan tidak hanya disasarkan kepada orang dewasa. Laporan media negara China menyatakan bahawa “beberapa wilayah di seluruh negara telah mengukuhkan pendidikan mengenai undang-undang pengintipan dalam bentuk pendidikan teori keselamatan negara biasa dan cara lain untuk membiarkan orang ramai memahami kepentingan pengintipan.”

China tidak hanya takut maklumat bocor keluar dari negara itu, ia juga sedang menumpaskan “pengaruh asing” dalam sempadannya. Perbincangan TED pertama sejak permulaan pandemik COVID telah dibatalkan selepas polis menyatakan kebimbangan mengenai hubungan dengan organisasi asing. Topik yang akan dibincangkan termasuk nanoperubatan, membuli dan seni.

KOLOMNIS WASHINGTON POST MEMUKUL KEPUTUSAN PENTADBIRAN BIDEN MENGENAI CHINA WALAUPUN KERAP BERHUBUNG

Global Times China menanggapi perhatian media dunia untuk acara yang dibatalkan itu, dengan menyatakan bahawa “AS dan Barat cuba mencalarkan imej negara China dan menanamkan kepanikan dalam kalangan rakyat dengan memfitnah China” kerana mereka berhadapan dengan usaha China yang semakin meningkat untuk melindungi keselamatan negara.

“China tidak selamat untuk sebarang orang asing,” Chang memberi amaran. “Antara orang asing, hanya orang Jepun yang lebih berisiko daripada orang Amerika pada masa ini. Organ propaganda Parti Komunis kini mensasarkan dua negara ini, dengan gigih dan jahat.”

“Orang Cina kini melarikan diri dari China, jadi itu petunjuk kepada yang lain,” tambah Chang. “Semua orang harus melarikan diri selagi mereka masih boleh.”

Madeline Coggins dan Timothy Nerozzi Digital menyumbang kepada laporan ini.