China berjanji hubungan dagang dan ekonomi lebih erat dengan New Zealand

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri China Wang Yi mengatakan pada Isnin bahawa negaranya bersedia bekerja sama dengan New Zealand untuk memperdalam hubungan perdagangan dan ekonomi.

Wang bertemu dengan lawan bicaranya dari New Zealand, Winston Peters, ketika memulakan lawatan yang juga akan mengandungi Australia.

China bersedia mengadakan perbincangan untuk mengurangkan halangan pelaburan dalam sektor perkhidmatan “pada masa awal” dan membangunkan pemacu baru pertumbuhan ekonomi dengan New Zealand dalam ekonomi digital dan melalui inovasi teknologi, kata Wang mengikut kenyataan dari Kementerian Luar Negeri China.

Peters, yang juga timbalan perdana menteri, bertemu Wang di Wellington, ibu negara New Zealand.

“Terdapat beberapa perkembangan penting sejak kami terakhir bertemu, tidak kurang daripada wabak global yang memberi kesan kepada kedua-dua negara kita,” kata Peters dalam ucapan pembukaan pertemuan formal mereka di dewan parlimen New Zealand.

“Hari ini merupakan peluang berharga untuk merenung cabaran dan peluang yang kini di hadapi kita,” katanya.

Wang merupakan pegawai China berpangkat tertinggi melawat negara itu sejak lawatannya sendiri pada tahun 2017. Beliau menyeru agar dicipta keadaan yang lebih baik untuk pertukaran termasuk pendidikan, pelancongan dan program belia, dengan mencontoh Rewi Alley, seorang warga New Zealand abad ke-20 yang merupakan ahli Parti Komunis China.

New Zealand mempunyai hubungan ekonomi yang kuat dengan China dalam tahun-tahun kebelakangan ini dan merupakan negara maju pertama menandatangani perjanjian perdagangan berbilater dengan Beijing pada 2008. Kedua-dua negara memperluaskan perjanjian perdagangan itu pada 2022.

Wang juga mempunyai pertemuan ringkas dengan Perdana Menteri Christopher Luxon pada Isnin dan juga akan bertemu Menteri Perdagangan Todd McClay semasa berada di Wellington.

Wang tiba di Canberra, Australia, pada Rabu untuk bertemu lawan bicaranya Penny Wong, dengan perbualan dijangka merangkumi kes tahanan warga Australia Yang Hengjun.

Ini merupakan kali pertama dua menteri luar bertemu muka ke muka sejak Yang didapati bersalah atas tuduhan pengintipan dalam satu perbicaraan dan dijatuhkan hukuman mati dengan tangguhan dua tahun pada Februari.

Juga dalam agenda ialah penghapusan semua tarif perdagangan terakhir yang dikenakan oleh China pada 2020 dan secara meluas dianggap sebagai hukuman terhadap kerajaan Australia sebelum ini kerana meluluskan undang-undang yang melarang campur tangan asing tersembunyi dalam politik domestik, kerana melarang syarikat telekomunikasi China Huawei daripada melaksanakan rangkaian 5G Australia kerana kebimbangan keselamatan dan kerana menyeru siasatan bebas terhadap wabak COVID-19.

Tarif perdagangan itu dianggarkan menelan Australia kira-kira 20 bilion dolar Australia (13 bilion dolar AS), tetapi kini ditarik balik ke atas kebanyakan barangan kecuali wain, lobster batu dan beberapa kilang pemotongan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.