CENTCOM mengesahkan serangan udara AS ke atas peluru berpandu anti-kapal Houthi berhampiran Laut Merah

(SeaPRwire) –   (USCENTCOM) mengesahkan Sabtu serangan udara lagi terhadap senjata Houthi berhampiran Laut Merah.

“Sebagai sebahagian daripada usaha berterusan untuk melindungi kebebasan pelayaran dan mencegah serangan terhadap kapal laut, pada 20 Januari kira-kira jam 4 pagi (waktu Sanaa), pasukan Pusat Pemerintahan Amerika Syarikat melakukan serangan udara terhadap peluru berpandu anti-kapal Houthi yang bertujuan ke Teluk Aden dan sedang disediakan untuk dilancarkan,” kata USCENTCOM dalam kenyataannya mengenai serangan itu.

Ia terus berkata, “Pasukan Amerika Syarikat menentukan peluru berpandu itu membahayakan kapal dagang dan kapal tentera laut Amerika Syarikat di rantau ini, dan kemudiannya memusnahkannya dalam pertahanan diri.”

Ini adalah pusingan keenam serangan terhadap Houthis sejak serangan udara Amerika Syarikat dan koalisi pada Khamis lepas.

“Tindakan ini akan membuat perairan antarabangsa lebih selamat dan lebih terjamin untuk kapal tentera laut dan kapal dagang Amerika Syarikat,” kesimpulan USCENTCOM dalam laporannya.

berkata Khamis bahawa serangan tentera Amerika Syarikat terhadap kumpulan Yemen yang disokong Iran akan berterusan selama ia terus menyerang kapal di Laut Merah.

“Apabila anda berkata bekerja, adakah mereka menghentikan Houthis, tidak. Adakah mereka akan terus, ya,” Biden berkata kepada wartawan sebelum meninggalkan Rumah Putih untuk ucapan dasar dalam negeri di North Carolina.

Jabatan Negara menyenaraikan semula Houthis sebagai pertubuhan pengganas awal minggu ini berikutan serangan berterusan terhadap kapal-kapal dagang di Laut Merah.

Houthis akan ditempatkan pada senarai Specially Designated Global Terrorist (SDGT) yang akan melancarkan sanksi yang dirancang untuk mencegah serangan lanjut terhadap perdagangan global di , pegawai pentadbiran kanan berkata.

Serangan Houthi terhadap kapal komersial tidak berhenti walaupun selepas Amerika Syarikat dan United Kingdom melancarkan serangan terhadap aset Houthi di Yemen. Kumpulan itu berkata serangan itu bertindak balas terhadap kempen tentera Israel terhadap Hamas di Jalur Gaza.

Chris Pandolfo dan Liz Friden Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.