Canselir Jerman Olaf Scholz tunjukkan foto memakai penutup mata selepas kemalangan berjoging

Canselor Jerman Olaf Scholz pada hari Isnin menghantar gambar gaya bajak laut dirinya dengan tompok hitam dan lebam merah gelap pada bahagian kanan mukanya – hasil kemalangan berjoging pada hujung minggu.

“Saya teruja untuk melihat meme,” tulis canselor itu dalam keterangan.

Untuk mengalihkan sebarang kebimbangan mengenai kesihatannya, pada gambar itu, yang kelihatannya diambil di pejabat canselor, Scholz sedikit tersenyum dan juga menulis: “Terima kasih atas harapan baiknya, kelihatan lebih teruk daripada apa adanya!”

GERMAN CHANCELLOR OLAF SCHOLZ HIGHLIGHTS UNTAPPED POTENTIAL OF DEEP GEOTHERMAL ENERGY FOR HEATING

Scholz jatuh semasa berjoging pada hari Sabtu dan mengalami lebam pada mukanya, mendorongnya untuk membatalkan beberapa janji temu pada hujung minggu ini, kata kerajaan.

Jurucakapnya memberitahu wartawan di Berlin kemudian pada hari Isnin bahawa canselor itu sihat mengikut keadaan.

“Dia dalam suasana hati yang agak baik pagi ini, tetapi masih kelihatan sedikit lebam,” kata Steffen Hebestreit sambil menambah bahawa gambar itu diterbitkan “supaya semua orang boleh biasa dengan rupa beliau dalam satu atau dua minggu akan datang.”

GERMAN CHANCELLOR OLAF SCHOLZ’S WIFE STEPS DOWN AS BRANDENBURG EDUCATION MINISTER

Pada hari Ahad, pemimpin Jerman berusia 65 tahun itu membatalkan janji temunya di wilayah tengah Hesse, di mana pilihan raya negeri akan diadakan pada 8 Oktober. Walau bagaimanapun, beliau dijangka menghadiri acara awam kemudian pada hari Isnin di Berlin.

Media tempatan melaporkan bahawa Scholz jatuh semasa berlari di bandar kelahirannya Potsdam yang terletak 17 batu barat daya ibu negara Jerman.

Scholz memimpin Jerman sejak Disember 2021. Sebelum ini beliau berkhidmat sebagai menteri kewangan dan buruh negara, dan sebagai datuk bandar Hamburg.

Dalam profil laman web parti beliau, Scholz berkata bahawa beliau membenci sukan sewaktu di sekolah tetapi memperoleh rasa untuknya daripada isterinya, Britta Ernst. “Hari ini saya berjoging sekerap yang saya boleh,” katanya.

Scholz berkata beliau cuba mencari masa untuk berjoging, mendayung atau berjalan dua atau tiga kali seminggu dan juga menikmati berbasikal.