Cameroon memulakan program vaksin malaria rutin pertama dunia

(SeaPRwire) –   Pertarungan global terhadap malaria telah maju satu langkah lagi pada Isnin apabila Cameroon memulakan program vaksin rutin pertama di dunia terhadap penyakit yang disebarkan oleh nyamuk itu, walaupun wartawan Reuters menyaksikan hanya sedikit orang di klinik yang menerima suntikan itu.

Kira-kira 40 tahun dalam pembuatan, vaksin RTS,S yang diluluskan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan dibangunkan oleh syarikat ubat British GSK bertujuan berfungsi bersama-sama alat sedia ada seperti kelambu untuk memerangi malaria, yang di Afrika membunuh hampir setengah juta kanak-kanak bawah umur lima tahun setiap tahun.

Selepas ujian berjaya, termasuk di Ghana dan Kenya, Cameroon merupakan negara pertama untuk menguruskan dos melalui program rutin yang 19 negara lain bertujuan melancarkan tahun ini, mengikut gabungan vaksin global Gavi.

Kira-kira 6.6 juta kanak-kanak di negara-negara ini ditetapkan untuk divaksin malaria melalui 2024-25.

“Untuk lama, kami telah menunggu hari seperti ini,” kata Mohammed Abdulaziz daripada Pusat Kawalan Penyakit Afrika (CDC) dalam sidang akhbar bersama WHO, Gavi dan organisasi-organisasi lain secara dalam talian.

Caroline Badefona, pengurus hospital Cliniques des Anges di Douala, berkata lima gadis dan seorang budak lelaki berumur enam bulan divaksinasi di hospitalnya pada Isnin.

“Ia berjalan dengan baik,” katanya. “Kami bangga mempunyai program ini kerana ia akan memusnahkan malaria pada kanak-kanak berumur enam hingga 59 bulan.”

Di pusat kesihatan di daerah Datcheka utara Cameroon, 12 orang kanak-kanak divaksinasi awal pada Isnin, mengikut laporan wartawan Reuters.

Tetapi pekerja kesihatan di pusat-pusat lain memberitahu Reuters bahawa ibu bapa tidak diberitahu dengan baik tentang vaksin itu, dan sesetengahnya takut memberi persetujuan untuk kanak-kanak mereka menerima vaksin itu.

Yang lain pula tidak sedar langsung tentang permulaan kempen itu.

“Sebab saya tidak menerima ialah kerana saya tidak diberitahu tentangnya – saya tidak tahu ia wujud,” kata Audrey Stella, seorang ibu yang enggan membenarkan anaknya divaksinasi di Hospital Daerah Japoma di Douala.

Gangguan berkaitan wabak COVID dan isu-isu lain telah menghalang perjuangan terhadap malaria dalam tahun-tahun kebelakangan ini dengan kes meningkat kira-kira 5 juta setahun pada 2022, mengikut WHO.

Secara keseluruhannya, lebih 30 negara telah menyatakan minat untuk memperkenalkan vaksin itu dan ketakutan kekurangan bekalan telah mereda sejak vaksin kedua menyempurnakan langkah penting peraturan pada Disember.

Melancarkan vaksin R21 kedua “dijangka menghasilkan bekalan vaksin yang mencukupi untuk memenuhi permintaan tinggi dan mencapai berjuta-juta kanak-kanak lagi”, kata pengarah imunisasi WHO, Kate O’Brien, dalam sidang akhbar itu.

Vaksin R21 ini, dibangunkan oleh Universiti Oxford dan Institut Serum India, boleh dilancarkan pada Mei atau Jun, kata Ketua Program Gavi, Aurelia Nguyen.

“Mempunyai dua vaksin untuk malaria akan membantu menutup jurang besar antara permintaan dan bekalan dan boleh menyelamatkan puluhan ribu nyawa muda, terutamanya di Afrika,” kata Tedros Adhanom Ghebreyesus, pengarah jeneral WHO, dalam mesyuarat majlis eksekutif PBB pada Isnin.

Beberapa pakar menyatakan keraguan tentang kesan potensi vaksin-vaksin itu, dengan mengatakan perhatian dan dana tidak seharusnya dialihkan daripada perjuangan lebih luas terhadap pembunuh berzaman dan penggunaan alat pencegahan yang mapan seperti kelambu bersama vaksin-vaksin itu.

Pakar kesihatan dalam sidang akhbar berkata pelancaran itu disertai dengan usaha penyampaian masyarakat meluas untuk memerangi sebarang keraguan dan menekankan kepentingan terus menggunakan semua langkah perlindungan bersama vaksin-vaksin itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.