Calon lawan rasmi diisytiharkan presiden terpilih Liberia selepas penyandang mengaku kalah

(SeaPRwire) –   Pegawai pilihanraya di Liberia pada Isnin secara rasmi mengisytiharkan Joseph Boakai sebagai presiden terpilih, tiga hari selepas penyandang George Weah mengaku kalah berdasarkan keputusan sementara.

Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya Negara, Boakai menang dengan 50.64% undian pusingan kedua manakala Weah mendapat 49.36%.

“Kami kini berada di peringkat di mana kami akan mempersiapkan untuk peralihan, memulakan perancangan untuk majlis pelantikan, ketika kami memulakan aktiviti kerajaan,” kata Boakai, 78, bekas naib presiden, ketika beliau secara rasmi diisytiharkan sebagai pemenang.

Weah, bekas bintang bola sepak antarabangsa, telah mendapat pujian di negara dan luar negara atas keputusannya untuk mengaku kalah berbanding menguji hasil di mahkamah.

“Ini adalah masa untuk kemuliaan dalam kekalahan, masa untuk meletakkan negara di atas parti, dan patriotisme di atas kepentingan peribadi,” kata Weah dalam ucapan pengakuan kalahnya pada Jumaat lepas. Beliau telah menyatakan kerjayanya dalam politik belum berakhir.

Pada 2017, Weah dengan senangnya menewaskan Boakai dalam pusingan kedua dengan 60% undian yang dikeluarkan. Walau bagaimanapun, popularitinya kemudiannya merosot dengan kenaikan .

Di tempat lain, terdapat kebimbangan yang semakin meningkat tentang penurunan demokrasi di Afrika Barat. Wilayah ini telah menyaksikan gelombang rampasan kuasa tentera dalam beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk satu di Gabon awal tahun ini berikutan pilihan raya presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )