Cadangan baru PM Sunak bertujuan untuk mengharamkan sepenuhnya rokok

Perdana Menteri United Kingdom menjadikan pemusnahan merokok sebagai keutamaan utama.

Perdana Menteri Rishi Sunak menjelaskan pada hari Rabu cadangannya untuk mengharamkan rokok untuk umur minimum — kemudian menaikkan umur itu setiap tahun.

“Orang mula merokok ketika mereka muda. Empat daripada lima perokok telah mula ketika mereka berusia 20 tahun,” katanya. “Kemudian, majoriti besar cuba berhenti… jika kita dapat mematahkan kitaran itu, jika kita dapat menghentikan permulaannya, maka kita akan berada di jalan untuk mengakhiri punca kematian dan penyakit yang boleh dicegah terbesar di negara kita.”

Umur minimum sekarang untuk membeli rokok atau produk vape di UK adalah 18 tahun. Cadangan itu juga menyebut bahawa kanak-kanak yang berusia 14 tahun pada tahun ini dan lebih muda tidak akan dibenarkan secara sah membeli sebungkus rokok.

Dasar ini tidak akan menjadikan merokok sebagai jenayah, dan sesiapa yang kini mampu membeli rokok akan dibenarkan secara sah terus membeli rokok seumur hidup mereka.

Cadangan ini hanya terpakai kepada warganegara yang tinggal di England — mereka yang tinggal di negara lain United Kingdom tidak akan tertakluk kepada larangan progresif ini.

Sunak memberitahu rakan parti beliau di persidangan bahawa matlamatnya adalah untuk “menghentikan remaja mula merokok pada mulanya”.

Merokok di UK telah menurun sebanyak dua pertiga sejak 1970-an. Pada masa kini, hanya 13% negara itu merokok, walaupun e-cigarette dan vaping semakin meningkat dalam kalangan belia.

Kerajaan British sebelum ini menaikkan umur merokok dari 16 ke 18 tahun pada 2007.