Bulgaria melarang masuk EU kepada 2 orang suspek ejen perisikan Rusia

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Bulgaria pada Isnin mengenakan larangan masuk ke atas dua orang yang disyaki sebagai perisik Rusia bagi perkhidmatan perisikan luar Moscow.

Agensi keselamatan negara Bulgaria mengenal pasti dua orang itu sebagai Vladimir Nikolayevich Gorochkin, 39, dan Tatiana Anatolievna Gorochkina, 37, dan melarang mereka memasuki negara-negara ahli Kesatuan Eropah selama lima tahun.

Agensi itu menyatakan dalam kenyataan bahawa pasangan itu telah tinggal di Bulgaria secara tidak dikesan sehingga baru-baru ini di bawah nama samaran Denis Rashkov dan Diana Rashkova. Kenyataan itu menunjukkan mereka tidak lagi berada di Bulgaria, tetapi tidak memberikan butiran bila mereka meninggalkan negara itu, atau menunjukkan di mana mereka dipercayai berada sekarang.

Menurut agensi itu, orang Rusia itu adalah sebahagian daripada operasi yang dirancang oleh Perkhidmatan Perisikan Luar Moscow bertujuan untuk menyusup ke negara asing menggunakan identiti palsu. Misi mereka di negara ahli EU itu dilaporkan untuk memperoleh dokumen pengenalan Bulgaria yang sah dan data biografi yang boleh dipercayai untuk mengesahkan kesahihan mereka, yang kemudiannya boleh digunakan untuk menjalankan aktiviti perisikan di luar Bulgaria.

Pada September tahun lalu, lima orang Bulgaria yang tinggal di UK telah . Tiga lelaki dan dua wanita dituduh “berkonspirasi untuk mengumpul maklumat yang secara langsung atau tidak langsung berguna kepada musuh,” iaitu Rusia, antara Ogos 2020 dan Februari 2023.

Pada 2022, Bulgaria mengusir 70 kakitangan diplomatik Rusia dalam langkah yang sangat merenggangkan hubungan diplomatik antara kedua-dua negara, yang merupakan sekutu rapat semasa zaman komunis. Ia merupakan bilangan terbesar diplomat Rusia yang pernah diusir oleh Bulgaria, sebuah ahli Kesatuan Eropah dan NATO.

Bulgaria telah mengenakan beberapa sekatan terhadap Moscow sejak Rusia melancarkan peperangan terhadap Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.