Bret Baier temu bual Putera Mahkota Arab Saudi: Perdamaian Israel, hubungan 9/11, ketakutan nuklear Iran: ‘Tidak boleh lihat Hiroshima yang lain’

Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman dalam temu bual pertamanya dengan rangkaian berita utama Amerika sejak 2019 menangani kontroversi yang telah melanda negara dan kerajaannya sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

“Arab Saudi begitu besar, jadi saya agak pasti kebanyakan sesiapa sahaja di dunia, secara langsung atau tidak langsung, anda mempunyai sesuatu untuk dilakukan dengan Arab Saudi,” kata putera mahkota dalam temu bual dengan Bret Baier, ketua pengacara politik dan pengacara serta editor eksekutif “Laporan Khas dengan Bret Baier.”

Baier menghabiskan seminggu di Arab Saudi mewawancara pelbagai anggota kerajaan dan pemilik perniagaan tempatan sebelum perbualan bersejarahnya bersemuka dengan putera mahkota di pulau buatan Sindalah, dibina di Laut Merah. Setelah bersemuka dengan pemimpin ekonomi G-20 yang berkembang pesat itu, Baier memastikan bahawa dia menangani undang-undang dan insiden kontroversi yang melibatkan Arab Saudi.

Antara yang paling utama ialah pembunuhan wartawan Washington Post Jamal Khashoggi pada 2018, yang CIA simpulkan telah diperintahkan secara peribadi oleh putera mahkota. Khashoggi telah menulis beberapa artikel yang mengkritik putera mahkota, dan risikan AS mendakwa bahawa operasi untuk membunuh Khashoggi – yang melibatkan 15 orang yang menyergap dan membunuhnya – tidak mungkin berlaku tanpa persetujuan langsung putera mahkota.

Putera mahkota memberitahu Baier bahawa “sesiapa sahaja yang terlibat” dalam pembunuhan Khashoggi sedang menjalani hukuman penjara dan mesti “menghadapi undang-undang.”

“Kami mengambil semua langkah undang-undang yang diambil oleh mana-mana negara… Kami melakukannya di Arab Saudi dan kes itu ditutup,” katanya. “Kami juga cuba memperbaiki sistem keselamatan untuk memastikan kesilapan seperti ini tidak berlaku lagi, dan kami dapat lihat dalam lima tahun kebelakangan ini tiada perkara seperti itu berlaku. Ia bukan sebahagian daripada apa yang dilakukan Arab Saudi.”

Beliau menyebut insiden itu sebagai “kesilapan” yang “menyakitkan” dan bahawa beliau bekerja untuk memperbaiki sistem negara itu “mengikut buku” untuk memastikan “semua orang selamat.”

Baier juga menyentuh hubungan Arab Saudi dengan serangan 11 September, di mana 15 daripada 19 perampas yang melaksanakan rancangan itu adalah warganegara Arab Saudi.

Putera mahkota menolak tuduhan bahawa kerajaannya memudahkan atau menyokong serangan itu, menyerlahkan pelbagai serangan yang dirancang dan dilaksanakan Usama bin Laden terhadap Arab Saudi pada tahun 1990-an, mengakui bahawa dia berjaya merekrut rakyat Saudi untuk membantu tujuannya tetapi tidak masuk akal bagi negara itu sendiri untuk membantu seorang lelaki yang secara aktif menyakiti negara itu.

“Selepas itu, membunuh rakyat Saudi dan orang asing pada masa itu di Arab Saudi, dia adalah musuh kami dan dia adalah musuh Amerika,” tekan putera mahkota.

Salah satu kebimbangan utama dasar luar AS adalah program nuklear Iran, yang pentadbiran Biden telah berusaha untuk mengehadkannya melalui kebangkitan semula Rancangan Tindakan Komprehensif Bersama (JCPOA) zaman Obama. Bulan lalu, pentadbiran Biden bersetuju untuk memberikan Iran akses kepada kira-kira AS$6 bilion aset beku untuk tujuan kemanusiaan sebagai pertukaran untuk lima warga Amerika yang ditahan.

Putera mahkota berhujah bahawa perjanjian itu mewakili langkah positif dalam rundingan, dan beliau berharap Iran menggunakan wang itu untuk tujuan baik untuk mendorong dunia untuk “melakukan lebih banyak.”

Tetapi apabila ditanya mengenai potensi Iran memperoleh senjata nuklear dan apa maksudnya untuk Arab Saudi, putera mahkota sekali lagi tidak berselindung dan dengan jelas menyatakan bahawa sekiranya Iran pernah memperoleh senjata sedemikian, Arab Saudi akan “terpaksa mendapatkannya, atas sebab-sebab keselamatan, untuk mengimbangi kuasa.”

“Kami bimbang jika mana-mana negara mendapat senjata nuklear: Itu langkah buruk, itu langkah buruk,” katanya. “Mereka tidak perlu mendapat senjata nuklear kerana anda tidak boleh menggunakannya.”

“Mana-mana negara menggunakan senjata nuklear bermakna mereka berperang dengan seluruh dunia,” tambahnya. “Dunia tidak boleh melihat Hiroshima yang lain. Jika dunia melihat 100,000 orang mati itu bermakna anda berperang dengan seluruh dunia.”

“Jadi untuk menggunakan usaha ini untuk mencapai senjata nuklear kerana anda tidak boleh menggunakannya jika anda menggunakannya, anda harus berperang besar-besaran dengan seluruh dunia.”

Apabila ditanya mengenai usaha untuk “menormalisasikan” hubungan dengan Israel, putera mahkota juga menolak laporan bahawa Arab Saudi telah menangguhkan rundingan, yang ditekankannya tidak benar.

“Setiap hari kami semakin hampir, kelihatannya buat pertama kali betul-betul serius. Kami dapat melihat bagaimana ia berjalan,” katanya. Beliau menegaskan negaranya boleh bekerja dengan Israel, tidak kira siapa yang memerintah, menyebut perjanjian itu sebagai “perjanjian bersejarah terbesar sejak berakhirnya Perang Dingin,” yang dinyatakannya akan bergantung kepada perjanjian berkaitan layanan terhadap rakyat Palestin.

“Jika kami mempunyai terobosan untuk mencapai perjanjian yang memberi rakyat Palestin keperluan mereka dan menenangkan rantau ini, kami akan bekerja dengan sesiapa sahaja yang ada di sana,” katanya, mengulangi bahawa dia tidak boleh memberi butiran lebih lanjut tetapi ingin melihat “kehidupan yang baik untuk rakyat Palestin.”

Putera mahkota mengelak soalan berkaitan pelaburan AS$2 bilion dalam dana Jared Kushner daripada Dana Pelaburan Awam Arab Saudi (PIF), yang bertanggungjawab melabur wang keluarga diraja di seluruh dunia.

Apabila ditanya sama ada ini mewujudkan konflik kepentingan dan sama ada keluarga diraja akan menarik balik wang jika Donald Trump memenangi pemilihan semula, putera mahkota bersikeras bahawa “jika ia sah, apa masalahnya?”

“Jika ia tidak sah, maka, pastinya, kami perlu menyelesaikannya, tetapi jika ia sah, apa masalahnya?” katanya.

Putera mahkota memberi respons terus terang kepada tuduhan “mencuci sukan,” di mana banyak menuduh Arab Saudi melabur wang dalam sukan dan pasukan asing hanya untuk mengubah atau memperbaiki imej negara di luar negara.

Sebaliknya, putera mahkota memuji pertumbuhan minat sukan di negara itu dan menunjuk kepada pertumbuhan KDNK yang dihasilkan daripada peningkatan minat global.

“Jika mencuci sukan akan meningkatkan KDNK saya sebanyak satu peratus, maka saya akan terus melakukan pencucian sukan,” katanya. “Saya tidak peduli. Pertumbuhan satu peratus KDNK daripada sukan dan saya mensasarkan satu setengah peratus lagi – panggil apa sahaja yang anda mahu, kami akan mendapatkan satu setengah peratus itu.”

Temu bual penuh Bret Baier dengan Putera Mahkota Arab Saudi Mohammed bin Salman boleh ditonton dalam episod Rabu “Laporan Khas.”