Bret Baier memikirkan pentingnya, kos perjalanan kewartawanan semasa perang Rusia terhadap Ukraine memasuki tahun kedua

(SeaPRwire) –   ketua penyampai politik dan pengarang eksekutif “Special Report” Bret Baier menyoroti kos pemberitaan perang, memuji wartawan, penerbit dan krew kamera yang pernah bekerja sama selama dua tahun liputan Ukraine sambil mengenang mereka yang hilang dalam pasukan.

“Meliput perang adalah perkara yang sukar. Secara logistik, ia sangat sukar,” kata Baier selepas menamatkan siri temu bual eksklusif berhampiran garis hadapan dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy untuk “Special Report”.

“Kami telah mempunyai skor dan skor anggota staf, jurugambar, jurutera datang melalui sini di Kyiv, di Lviv dan Warsaw, meliput ini selama dua tahun kebelakangan ini,” kata Baier.

Baier memberi penghormatan kepada hampir dua belas wartawan dan pemberita yang pergi ke medan perang untuk meliput perang dan membantu rakyat Amerika melihat: Trey Yingst, Lucas Tomlinson, Mike Tobin, Jeff Paul, Greg Palkot, Alexis McAdams, Amy Kellogg, Griff Jenkins, Jonathan Hunt, Alex Hogan, Aishah Hasnie, Steve Harrigan, Jennifer Griffin, Nate Foy, Matt Finn dan Benjamin Hall.

Hall khususnya memberi Baier masa untuk berhenti seketika dan mengenang kos yang kerap diambil oleh pemberitaan perang. semasa menyusuri Ukraine di antara zon konflik, yang membunuh jurugambar foto bebas Pierre Zakrzewski dan wartawan Ukraine Oleksandra “Sasha” Kuvshynova.

Hall mengalami kecederaan yang membawa maut, memerlukan 30 pembedahan yang akhirnya tidak dapat menyelamatkan salah satu kakinya di satu sisi dan kakinya di sisi lain, serta kehilangan fungsi sebelah tangan dan satu mata.

Hall telah menceritakan pengalaman mengerikan itu, kedua-duanya dalam bukunya “Saved: A War Reporter’s Mission to Make it Home” dan dalam program seperti “Fox & Friends”.

“Ia seperti segala-galanya saya cuba lakukan adalah untuk pulang, kembali kepada keluarga saya,” kata Hall mengenai pengalamannya, dan dia telah kembali ke medan perang untuk melaporkan Ukraine sekali lagi.

Baier juga menggunakan masa refleksinya untuk sekali lagi menarik perhatian kepada nasib , yang kekal dalam tahanan Rusia sehingga paling lambat 30 Mac selepas mahkamah Rusia menolak rayuan terbarunya.

“Jurnalisme bukanlah suatu jenayah,” kata Duta Besar AS ke Rusia Lynne Tracy dalam kenyataan Rabu selepas melawat Gershkovich di penjara.

“Kami mengutuk penindasan Kremlin terhadap suara bebas di Rusia, dan usaha berterusan untuk merosakkan kebenaran,” tambahnya.

“Tuduhan terhadap Evan adalah tidak berasas, dan kami menyeru Persekutuan Rusia untuk segera melepaskannya,” kata duta besar itu.

Baier mengakhiri refleksinya dengan menegaskan bahawa “meliput perang sukar, tetapi kami akan terus: Adil, seimbang dan tidak takut.”

Stephen Sorace dan Brian Flood dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.