Bot terbalik di Nigeria, menyebabkan 24 kematian

Sebuah bot terbalik di Nigeria tengah-utara awal Ahad, menyebabkan sekurang-kurangnya dua dozen orang terbunuh dan banyak lagi hilang di tengah-tengah usaha penyelamatan yang gopoh-gapah, pegawai kecemasan berkata.

Mangsa, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, lemas semasa melakukan perjalanan di atas bot kayu di negeri Niger di daerah Mokwa.

Bot itu membawa lebih daripada 100 penumpang, menurut Zainab Sulaiman, ketua Agensi Pengurusan Kecemasan Kebangsaan Nigeria di negeri itu, mencadangkan bahawa bilangan kematian mungkin jauh lebih tinggi kerana penyelam tempatan mencari mangsa yang terselamat.

“Setakat ini, mereka mengambil 24 mayat… dan menyelamatkan 30 orang,” Sulaiman memberitahu The Associated Press.

Nahas bot di komuniti Gbajibo, terletak 156 batu dari Minna, ibu negeri itu.

Malapetaka bot adalah perkara biasa di banyak komuniti terpencil di seluruh negara Afrika Barat di mana kapal buatan tempatan biasanya digunakan untuk pengangkutan. Kebanyakan insiden disebabkan oleh kelebihan muatan di tengah-tengah ketiadaan jalan yang baik dan boleh diakses di kebanyakan kawasan yang terjejas.

Mangsa terbaru telah dipindahkan dari kawasan di mana empangan Jebba terletak dan sedang kembali ke tanah pertanian mereka di komuniti asal mereka apabila bot mereka terbalik, menurut jurucakap perkhidmatan kecemasan negeri Ibrahim Audu.

Tidak jelas apa yang menyebabkan bot itu terbalik, walaupun Audu menunjuk kepada kelebihan muatan, keadaan bot atau halangan pergerakan bot di air sebagai kemungkinan.

Tragedi itu berlaku tiga bulan selepas salah satu bencana bot paling maut di Nigeria dalam beberapa tahun kebelakangan ini di mana lebih 100 orang terbunuh. Kebanyakan reformasi pengangkutan air dan pengangkutan yang pihak berkuasa janjikan pada masa itu belum dilaksanakan.