Bot kapal pengawal pantai Libya melanggar bot penumpang migran, menyebabkan 50 tercampak ke Laut Mediterranean

Sebuah bot pengawal pantai Libya melanggar ke dalam sebuah bot kecil yang membawa lebih kurang 50 migran tepat di luar pantai Libya pada hari Jumaat, separuh tenggelamkan bot tersebut. Ramai daripada mereka yang berada di atas bot itu telah tercampak ke Laut Mediterranean dan terpaksa berenang ke kapal pengawal pantai Libya yang berhampiran untuk keselamatan, kata kumpulan penyelamat itu.

Ia kelihatan seperti salah satu daripada intersepsi laut terbaru yang merbahaya oleh pengawal pantai Libya, yang dilatih dan dibiayai oleh Kesatuan Eropah untuk mengurangkan pengaliran migran ke Eropah. Libya telah muncul sebagai titik transit utama bagi migran yang ingin mencari kehidupan yang lebih baik di Eropah.

Kumpulan penyelamat laut Jerman Sea-Watch mengeluarkan video yang kelihatan menunjukkan bot pengawal pantai Libya menghampiri bot kecil itu, selepas itu kebanyakan daripada mereka yang berada di atas bot itu terjatuh ke dalam air. Sea-Watch berkata pengawal pantai Libya kemudian membawa para migran itu ke atas kapal yang lain, sebuah frigat pengawal pantai.

Tidak ada laporan segera tentang sebarang kematian atau sesiapa yang hilang.

Sea-Watch, yang menjalankan operasi penyelamat di Mediterranean tengah, berkata pengawal pantai telah mengejar bot getah itu sejak awal pagi Jumaat sebelum melanggar sisinya.

Daripada Seabird berenjin kembar mereka, para penyelamat Sea-Watch telah berulang kali memanggil pengawal pantai Libya untuk berhenti mengejar bot kecil itu, kata mereka.

Video Sea-Watch, yang dirakam dari Seabird, menunjukkan para migran yang tercampak ke laut berenang ke arah frigat berdekatan dan para pelaut melemparkan jaket apung kepada mereka.

Mereka yang kekal di atas bot kecil yang semakin tenggelam ditarik ke arah frigat dan juga dibawa naik kapal. Jurucakap daripada pengawal pantai Libya tidak segera menjawab permintaan komen.

Jurucakap Sea-Watch Felix Wiess memberitahu The Associated Press melalui telefon bahawa insiden itu berlaku kira-kira 30 batu nautika di utara bandar barat Libya Zuwara.

Sebuah kapal penyelamat awam Louise Michel tiba di tempat kejadian tidak lama selepas itu dan meminta untuk mengambil para migran, yang ditolak oleh pengawal pantai.

Sejak 2015, EU telah membiayai pengawal pantai Libya sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengurangkan pengaliran migran dari negara Afrika Utara itu ke arah pantai Itali.

Kumpulan penyelamat lain, SOS Mediterranee, berkata pada bulan Mac bahawa pengawal pantai Libya melepaskan tembakan amaran apabila ia cuba menyelamatkan migran dari sebuah kapal yang penuh sesak. Pada Oktober 2022, Sea-Watch berkata pengawal pantai mengancam akan menembak jatuh pesawatnya yang digunakan untuk memantau laut untuk penyeludup dan kapal migran.

Libya yang kaya dengan minyak telah jatuh ke dalam kekacauan berikutan pemberontakan yang disokong NATO yang menumbangkan dan membunuh pemimpin otokratik lama Moammar Gadhafi pada 2011.

Penyeludup manusia telah mendapat manfaat daripada kekacauan di negara Afrika Utara itu, menyeludup migran merentasi sempadan Libya yang luas, membawa mereka ke pantai dan memasukkan mereka ke dalam bot getah dan kapal lain yang tidak berkelengkapan yang kemudian bertolak dalam pelayaran laut berbahaya.

Selama beberapa bulan kebelakangan ini, kumpulan penyelamat berkata kerajaan garis keras Itali yang diketuai oleh Perdana Menteri Giorgia Meloni telah menyukarkan kapal kemanusiaan untuk beroperasi. Mereka berkata kerajaan kerap menugaskan kapal mereka ke pelabuhan yang lebih jauh di utara selepas satu penyelamatan, yang menurut kumpulan-kumpulan itu, mengehadkan keupayaan mereka untuk menyelamatkan nyawa.