Boris Johnson beri amaran kepada Donald Trump terhadap pembatalan sokongan AS untuk Ukraine

Bekas Perdana Menteri United Kingdom Boris Johnson memberi amaran kepada bekas Presiden Donald Trump terhadap menarik balik sokongan AS untuk Ukraine sekiranya beliau menjadi presiden sekali lagi.

“Kemenangan Putin akan menjadi bencana untuk Barat dan kepimpinan Amerika, dan saya tidak percaya ia adalah hasil yang boleh ditanggung dengan mudah oleh presiden AS, apatah lagi seorang yang mahu Make America Great Again,” Johnson menulis dalam Spectator, menceritakan lawatan baru-baru ini dengan tentera Ukraine yang cedera di negara yang dilanda perang itu.

Johnson menganggap bahawa rakyat Ukraine “berperang untuk kemerdekaan” dan tidak akan mempertimbangkan rundingan perjanjian damai dengan Presiden Rusia Vladimir Putin, terutama selepas kematian ketua upahan Wagner Yevgeny Prigozhin dilaporkan terhempas, yang pasukannya cuba rampasan kuasa Kremlin awal musim panas ini.

“Yevgeny Prigozhin fikir dia telah berdamai dengan Putin – dan ia tidak berfungsi dengan baik untuknya,” Johnson menulis.

“Hanya ada satu perkara yang mereka mahukan daripada kami, iaitu senjata untuk menyelesaikan tugas – dan oleh itu saya tidak faham kenapa kita terus berlengah-lengah. Mengapa kita sentiasa begitu lambat?” bekas perdana menteri itu meneruskan. “Bagaimana kita boleh memandang lelaki ini di mata, dan menerangkan kelewatan? Sepanjang perang ini kita telah meremehkan orang Ukraine dan melebih-lebihkan Putin, dan kita melakukan perkara yang sama hari ini.”

Trump telah mendakwa bahawa beliau boleh menjamin keamanan di Ukraine dalam masa 24 jam selepas mengambil semula Rumah Putih jika dipilih semula pada 2024 dan telah menyokong rundingan perjanjian dengan Putin.

Digital menghubungi kempen Trump untuk komen tentang apa yang ditulis Johnson, tetapi mereka tidak segera bertindak balas.

Dalam tulisannya, Johnson menyatakan bahawa Amerika Syarikat hanya memberikan kira-kira 1% daripada bajet pertahanan tahunannya untuk menyokong angkatan bersenjata Ukraine, “dan UK telah memberikan pecahan daripada apa yang diberikan oleh AS.”

“Tidak ada tentera AS di darat, dan tiada kemungkinan beg jenazah AS pulang – namun taruhan untuk Barat sangat besar,” katanya.

Johnson berkata Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy memberitahu beliau bahawa pasukan Kyiv memerlukan “hanya 200 sistem balistik canggih seperti ATACMs, dan AS mempunyai ribuan dalam simpanan.”

“Mengapa simpan mereka dalam ais? Apa lagi tujuan yang mungkin boleh mereka berikan yang lebih menjamin keselamatan jangka panjang Barat, termasuk Amerika Syarikat?” tulis Johnson.

“Beberapa suara di Washington telah berkata bahawa AS perlu mengejar strategi ‘China First’, dan menyimpan ATACMs sebagai rizab jika mereka terpaksa dihantar untuk melindungi Taiwan. Apa omong kosong,” kata Johnson. “Cara terbaik untuk menghalang serangan ke atas Taiwan adalah memastikan bahawa orang Ukraine menang, dan secepat mungkin.”