Bomber jangka jauh kembali ke AS berikutan misi NATO besar-besaran di tengah ketegangan dengan Rusia Putin

(SeaPRwire) –   Pembom jangka jauh yang digunakan oleh Tentera Udara Amerika Syarikat dalam misi NATO besar-besaran telah kembali ke Pangkalan Tentera Udara Ellsworth di Dakota Selatan, menurut pegawai-pegawai.

Pembom B-1B yang ditugaskan ke Skuadron Bom ke-28 telah dikerahkan dari Pangkalan Udara Luleå-Kallax, Sweden, bagi menyokong Global Guardian untuk misi khusus yang dipanggil Vanguard Adler pada 29 Februari. Misi ini datang ketika ketegangan dengan Presiden Rusia Vladimir Putin dan peperangan beliau di Ukraine.

Semasa misi itu, pembom dan anak kapal mereka beroperasi sebagai sebahagian daripada Pasukan Tugas Pembom 24-2, di mana mereka “terlibat dalam peluang strategik bersama dengan sekutu dan rakan NATO, menyelaraskan keupayaan dan menjamin komitmen keselamatan dalam kawasan operasi,” menurut Tentera Udara.

Kapal terbang itu berlepas dari Sweden, menyeberangi kawasan tanggungjawab dan kembali ke Pangkalan Tentera Udara Ellsworth, di mana B-1Bs secara kekal ditugaskan.

Tentera Udara berkata objektif utama misi NATO ialah “melatih kerjasama antarabangsa, menunjukkan pencegahan kolektif, dan menguji keupayaan pertahanan udara. Untuk mencapai ini, B-1 terbang sebagai lawan yang disimulasikan dan menerima serangan daripada pelbagai pesawat pejuang NATO merentasi Artik, Laut Utara, dan jurang Iceland, Greenland dan UK. Semua objektif latihan telah dicapai.”

Jeneral James Hecker, pemerintah Tentera Udara Amerika Syarikat di Eropah – Tentera Udara Afrika dan Pemerintah Tentera Udara Bersekutu NATO, berkata pembom jangka jauh yang luar biasa berkhidmat sebagai “ilustrasi cemerlang” “pencegahan kolektif” ketika ketegangan di Eropah Timur.

“Ini berkhidmat sebagai ilustrasi cemerlang tentang keupayaan pencegahan dan pertahanan udara kolektif NATO. Di hadapan landskap keselamatan global yang tidak menentu hari ini, kesiapsiagaan untuk sebarang senario adalah penting. Melalui latihan ini, kami meningkatkan kerjasama dalam NATO, menguatkan komitmen ke arah usaha bersama yang menggalakkan keselamatan dan kestabilan antarabangsa.”

Sweden bukan ahli NATO tetapi telah dijemput untuk menyertai sebagai ahli dan akan menjadi ahli penuh dalam masa terdekat. Ini bermakna negara itu telah meningkatkan penyertaannya dengan struktur dan operasi tentera NATO.

“Amerika Syarikat adalah salah satu rakan yang paling penting bagi kami dan mempunyai mereka di sini di pangkalan adalah latihan logistik yang sangat baik bagi kami untuk dapat menjadi tuan rumah,” kata Kolonel Tentera Udara Sweden Peter Greberg, Panglima Sayap Norrbotten. “Sayangnya, saya tidak dapat terbang dalam misi itu sendiri, tetapi saya dengar bahawa ia benar-benar, benar-benar baik. Menjadi pesawat pengiring pembom bukan sesuatu yang kami lakukan secara kerap, jadi itu latihan yang sangat baik.”

Greberg menambah, “Bergabung dengan NATO bermakna menyatukan kedua-dua negara kami. Saya berharap ke arah itu dan mempunyai lebih peluang untuk berlatih.”

Amerika Syarikat secara rutin mengerahkan pasukan untuk menyediakan latihan penting kepada sekutu dan rakan-rakan NATO.

Pembom B-1B Lancer dibina oleh Boeing, dengan enjin General Electric. Ia boleh terbang melebihi 900 batu sejam dan digunakan untuk keupayaannya untuk menggunakan senjata jangka jauh.

Pada asalnya dibina untuk menembusi pertahanan udara Soviet sekiranya berlaku perang nuklear.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.