Blok kerajaan Israel berpecah, tanda awal kemungkinan kedudukan untuk pilihan raya ketika perang Gazza masih berkecamuk

(SeaPRwire) –   Sebuah blok pusat dalam kerajaan perpaduan Israel yang dibentuk di sekitar bekas menteri pertahanan Benny Gantz telah pecah, menambah tekanan ke atas Perdana Menteri Benjamin Netanyahu .

Setelah berbulan-bulan di mana peraturan politik normal ditangguhkan, pecahnya dianggap sebagai tanda awal memposisikan diri menjelang kemungkinan pilihan raya dalam beberapa bulan akan datang, jauh sebelum tarikh yang sepatutnya pada Oktober 2026.

Gideon Saar, bekas menteri kehakiman yang meninggalkan parti Likud sayap kanan Netanyahu untuk bergabung tenaga dengan Gantz, mengumumkan secara mengejutkan pada Selasa malam bahawa beliau mengakhiri perkongsian dan menubuhkan blok pusat-kanan berasingan di parlimen.

Kedua-dua lelaki itu telah menyertai rakan kongsi koalisi sayap kanan Netanyahu dalam kerajaan perpaduan kebangsaan kecemasan pada Oktober berikutan serangan Hamas yang memulakan perang.

Perubahan koalisi sebegini adalah ciri kebiasaan dalam politik dalaman yang kompleks di Israel dan langkah itu tidak sepatutnya memberi kesan segera kepada kestabilan kerajaan, dengan Saar berpotensi menuntut kerusi sendiri dalam kabinet perang.

Walau bagaimanapun, para ahli analisis berkata pecahnya menandakan kembalinya politik seperti biasa di Israel.

“Selain pertikaian politik berterusan, langkah itu merupakan bukti perpecahan yang semakin besar dalam politik Israel selepas 7 Oktober: kembalinya sayap kanan berbanding kiri pusat,” tulis Amit Segal, seorang kolumnis di laman berita N12.

Gantz, yang dianggap sebagai favorit kuat untuk menjadi , sudah mengejutkan rakan koalisi sayap kanan dan nasionalis agama dengan lawatan bulan ini ke Washington dan London, yang beliau lakukan tanpa kelulusan Netanyahu.

“Kita tidak boleh mengabaikan fakta bahawa terdapat cabaran dalam pelaksanaan kerajaan,” katanya dalam ucapan di parlimen pada Rabu, tetapi menyeru kesatuan dan meminta parti-parti untuk “lakukan yang terbaik untuk Israel.”

“Apabila perang berakhir, kita akan mengadakan pilihan raya dan semua calon boleh menerangkan apa yang mereka tawarkan dan apa yang mereka lakukan untuk negara semasa masa yang sukar ini,” katanya.

Pada Rabu, Saluran 12, salah satu stesen televisyen utama Israel menerbitkan satu kajian yang menunjukkan sokongan yang semakin meningkat untuk pilihan raya awal samada segera atau sebaik sahaja perang di Gaza berakhir, dengan sebanyak 50% pengundi sayap kanan menyokong.

Kajian itu terus menunjukkan Parti Kesatuan Kebangsaan Gantz mengekalkan keunggulan besar ke atas Likud, dengan Gantz sendiri memegang kelebihan peribadi 12 mata ke atas Netanyahu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.