Blinken melawat Presiden Milei Argentina menandakan sokongan AS: peluang pelaburan ‘luar biasa’

(SeaPRwire) –   Pemimpin libertarian Argentina pada Jumaat menjemput Setiausaha Luar Negeri AS Antony Blinken, pegawai tertinggi AS yang melawat Argentina sejak Milei mengambil alih jawatan pada Disember dengan janji “terapi kejut” untuk menstabilkan ekonomi negara yang terjejas.

Apabila diminta pada permulaan pertemuan mereka di istana kepresidenan Casa Rosada apakah pesan beliau untuk Amerika Syarikat, Milei menjawab bahawa “Argentina telah memutuskan untuk kembali ke pihak Barat, ke pihak kemajuan, demokrasi dan, yang terpenting, kebebasan.”

Setiausaha Negara AS Blinken berkata dalam sidang akhbar kemudian bahawa Washington melihat peluang pelaburan “luar biasa” di Argentina dan mahu syarikat-syarikat AS kekal sebagai rakan pilihan Argentina.

Blinken membincangkan konflik di Gaza dan cabaran di Venezuela dan Haiti semasa lawatannya, beliau tambah.

Milei mengambil pendirian pro-AS yang kuat, walaupun ideologinya lebih rapat berkaitan dengan bekas Presiden AS , penentang utama Biden dalam pilihan raya nanti tahun ini.

Pentadbiran Biden telah menunjukkan sokongan untuk Milei dengan lawatan daripada pegawai termasuk Pengarah Kanan Keselamatan Kebangsaan untuk Hemisfera Barat Juan Gonzalez, dan pegawai tertinggi antarabangsa Jabatan Perbendaharaan AS, Jay Shambaugh.

Milei, seorang ahli ekonomi dan bekas pengulas berlidah tajam, telah menjadikan pengurusan ketat sebagai fokus utama sejak mengambil jawatan.

Beliau telah melawat Israel, sekutu AS, dalam tunjuk sokongan terhadap tindak balasnya terhadap serangan pada 7 Oktober oleh militan Palestin Hamas.

Sebelum lawatan itu, Timbalan Setiausaha Negara bagi Urusan Hemisfera Barat Brian Nichols memuji Milei kerana bersuara membela demokrasi dan hak asasi manusia, termasuk di Venezuela.

Menambah sedikit rempah kepada hubungan Milei dengan Puterajaya Biden, pemimpin Argentina itu dijadualkan berucap pada Persidangan Tindakan Politik Konservatif tahunan ini di Washington, di mana Trump juga dijadual hadir.

Blinken tiba di Buenos Aires pada Khamis selepas melawat negara jiran Brazil, di mana beliau bertemu dengan pemimpin kiri Luiz Inacio Lula da Silva, yang berbeza dengan Milei telah mengutuk serangan Israel terhadap Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.