Blinken kata Hamas bertanggungjawab kerana warga asing tidak dapat meninggalkan Gaza; Mesir bersedia membantu

Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken pada Ahad mendakwa Hamas telah mengganggu keberangkatan warga asing dari Jalur Gaza, dengan menambah bahawa Mesir bersedia membantu dengan mendapatkan orang keluar dan bantuan masuk ke kawasan tersebut.

Blinken diwawancara oleh Randa Abul Azm dari Al-Arabiya pada Ahad, yang bertanya kepada setiausaha tentang usaha untuk mendapatkan orang awam keluar dari bahaya di Gaza, ketika Israel melancarkan serangan darat.

Azm memperkenalkan soalan kepada Blinken tentang mendapatkan bantuan kemanusiaan ke Gaza dan mengevakuasi warga asing dengan menyatakan, “Usaha untuk mengevakuasi warga asing dari Jalur Gaza telah disekat oleh Israelis.”

Blinken mempunyai pandangan berbeza tentang perkara itu.

“Israel tidak menghalang keberangkatan warga asing,” katanya. “Masalahnya ialah Hamas telah mengganggu itu, dan tentu sahaja, kita perlu membuat pengaturan yang perlu.”

Dia kemudiannya menyatakan pihak berkuasa Mesir bersedia membantu dengan keberangkatan warga dan warga asing.

“Pada masa yang sama, Mesir sepenuhnya bersedia – dan kita bekerja dengan mereka – untuk mendapatkan bantuan,” kata Blinken. “Dan kita sedang menubuhkan satu sistem – bekerja dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, bekerja dengan Mesir, bekerja dengan negara-negara lain – untuk memastikan bantuan boleh masuk ke Gaza, sampai kepada orang yang memerlukannya.”

Setiausaha itu menuduh Hamas meletakkan orang awam dalam bahaya, dengan mengetahui tindakannya akan membawa “tindak balas kuat,” tetapi terus melakukannya.

“Dan hakikatnya ialah ini: Apa yang dilakukan oleh Hamas? Hamas memastikan semua pemimpin pentingnya, pusat-pusat perintahnya, senjatanya, peluru dan amunisinya semuanya terletak di kawasan perumahan, di bangunan perumahan atau dikubur di bawah hospital, sekolah, dan pasar raya,” kata Blinken. “Mereka tahu – mereka menggunakan rakyat Palestin Gaza sebagai perisai manusia, dan itu juga memalukan.”

Beberapa negara telah memulakan kebimbangan tentang krisis kemanusiaan yang semakin memburuk di Gaza ketika Israel bersiap untuk menyerang wilayah itu selepas menjadi mangsa serangan kejutan oleh pengganas yang diketuai oleh Hamas.

Perbincangan tentang mendapatkan bantuan kemanusiaan ke Gaza telah berlangsung pada pelbagai peringkat, dengan kepentingan untuk bergerak secepat mungkin mengenai isu penting akses kemanusiaan di Gaza.”

Sekurang-kurangnya 3,200 orang terbunuh sejak Hamas melancarkan beribu-ribu peluru berpandu ke Israel minggu lepas, termasuk sekurang-kurangnya 1,300 orang awam dan tentera Israel dan 27 warga Amerika. Pihak berkuasa kesihatan Palestin menyatakan sekurang-kurangnya 2,215 orang Palestin terbunuh, dan lebih 8,700 cedera.

Pada Jumaat, Israel mengeluarkan amaran kepada penduduk di utara Gaza untuk berpindah dalam tempoh 24 jam sebagai “langkah kemanusiaan” yang bertujuan “meminimumkan kematian orang awam” semasa serangan darat yang dirancang ke wilayah itu.

Pejabat Koordinasi Urusan Kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melaporkan jumlah pengungsi kumulatif telah melebihi 338,000 orang, “di mana lebih dua pertiga mengambil perlindungan di sekolah-sekolah yang dikendalikan oleh UNRWA,” merujuk kepada Agensi Bantuan dan Kerja untuk Palestin di Timur Dekat.

Amerika Syarikat menggesa Israel untuk menangguhkan permulaan operasi untuk membenarkan 1.1 juta orang yang tinggal di utara untuk berpindah. Presiden Biden dan Blinken telah berulang kali menekankan perlunya Israel mematuhi “peraturan perang.”

Amerika Syarikat telah mengulangi bahawa Hamas bertanggungjawab atas kekejaman semasa dan ia tidak mewakili rakyat Palestin, yang perlu dilindungi.

Presiden Mesir Abdel Fattah el-Sissi meminta akses melalui Rafah dalam ucapannya pada Khamis, tetapi dia juga memberi amaran terhadap membenarkan masuk bilangan besar orang Palestin.

“Ancaman di sana adalah besar kerana ia bermakna penyelesaian penyebab ini,” kata el-Sissi ketika upacara kelulusan di sebuah akademi tentera di Kaherah. “Penting bagi rakyatnya untuk kekal teguh dan wujud di tanah mereka.”

Kementerian Luar Mesir kemudian menggelar perintah pemindahan itu sebagai “pelanggaran berat” undang-undang antarabangsa.

Pegawai Mesir lama bimbang bahawa Israel cuba membuat negara mereka bertanggungjawab terhadap orang Palestin di Gaza, yang Mesir memerintah antara tahun 1948 dan 1967. Mesir telah menyertai Israel dalam penguncian Jalur Gaza sejak pengambilalihan Hamas, mengawal ketat masuk bekalan dan keluar orang.

Peter Aitken dari Digital menyumbang kepada laporan ini.