Blinken kata AS ‘sedia’ terlibat dalam peperangan Israel-Hamas jika garis dilanggar: ‘Kami tidak akan ragu-ragu’

Amerika Syarikat bersedia untuk campur tangan dalam peperangan Israel-Hamas jika garis ditentukan: ‘Kami tidak akan ragu-ragu’

Setiausaha Negara Antony Blinken dan Menteri Pertahanan Lloyd Austin berkata Ahad bahawa AS menjangkakan wakil Iran akan mencari peluang untuk meningkatkan peperangan Israel-Hamas dan menegaskan bahawa pentadbiran Biden bersedia bertindak balas sekiranya warga awam atau angkatan bersenjata Amerika menjadi sasaran.

“Ini bukan apa yang kami mahu, bukan apa yang kami cari. Kami tidak mahu eskalasi,” kata Blinken. “Kami tidak mahu melihat pasukan atau peribadi kami menjadi sasaran tembakan. Tetapi jika itu berlaku, kami bersedia untuk itu.”

Austin menambah: “Apa yang kami lihat adalah prospek serangan besar-besaran terhadap tentera dan rakyat kami di seluruh rantau ini.” Beliau mengesahkan bahawa AS mempunyai hak untuk mempertahankan diri dan berkata, “Kami tidak akan ragu-ragu untuk mengambil tindakan yang sewajarnya.”

Pegawai-pegawai kanan AS mengeluarkan amaran tersebut sebelum serangan darat Israel yang dijangka terhadap Gaza, yang diperintah oleh Hamas, kumpulan pengganas yang memimpin serangan maut pada 7 Oktober terhadap orang awam Israel. Serangan itu menyebabkan lebih 1,400 orang Israel terbunuh.

Blinken, yang menghabiskan beberapa hari bertemu pemimpin serantau di Timur Tengah, juga mencadangkan terdapat “kemungkinan eskalasi” sambil menjelaskan bahawa tiada seorang pun mahu melihat Israel terpaksa bertindak balas kepada keganasan di barisan kedua atau ketiga ketika melawan Hamas.

Blinken berkata beliau menjangkakan “eskalasi oleh wakil Iran yang ditujukan terhadap pasukan kami, ditujukan terhadap peribadi kami,” dan menambah, “Kami mengambil langkah untuk memastikan kami boleh mempertahankan diri dengan berkesan dan bertindak balas secara tegas jika perlu.”

Iran secara aktif menyeru agar Israel dan AS dimusnahkan.

Presiden Biden telah menggesa kumpulan pengganas dan faksi militan lain di rantau ini supaya tidak terlibat dalam konflik semasa.

“Jangan, jangan, jangan,” Biden berulang kali di pelbagai ucapan awam, termasuk sidang akhbar di Israel dan ucapan di Oval Office. Beliau juga terus menekankan krisis kemanusiaan di Gaza.

“Hari ini, saya bercakap dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengenai perkembangan di Israel dan Gaza,” Biden menulis pada Ahad. “Dua konvoi bantuan kemanusiaan pertama tiba di Gaza semalam, dan kami mengesahkan bahawa bantuan penting ini akan mengalir terus kepada rakyat Palestin yang memerlukan.

Presiden menambah: “Saya juga menyatakan penghargaan kepada sokongan Israel dalam membantu menjamin pelepasan dua tebusan Amerika, dan Perdana Menteri Netanyahu dan saya membincangkan usaha berterusan untuk melepaskan semua tebusan yang tinggal ditahan oleh Hamas. Kami akan terus berhubung rapat.”

Tentera udara Israel terus menyerang sasaran Hamas di Gaza dan lain-lain sasaran yang digunakan oleh kumpulan pengganas, katanya.

Pesawat pejuang Israel menyerang 320 sasaran di seluruh Gaza pada Ahad dan hingga Isnin, serta dua lapangan terbang di Syria dan sebuah masjid di Tebing Barat yang diduduki yang didakwa digunakan oleh militan sebagai peperangan itu mengancam melibatkan lebih banyak Timur Tengah.