Blinken, di Ukraine, berkata Rusia perlu mengakui bahawa ‘mereka gagal’

Setiausaha Negara Antony Blinken berkata di Ukraine Khamis bahawa Rusia perlu sampai ke satu titik “di mana mereka mengakui bahawa mereka gagal” dalam perang, dan Presiden Rusia Vladimir Putin “sekarang tidak menunjukkan sebarang bukti bahawa beliau berminat dengan diplomasi yang bermakna.”

Blinken membuat kenyataan kepada NBC semasa lawatan ke sekolah di Yahidne, utara Kyiv, yang rangkaian itu kata digunakan untuk menahan ratusan orang Ukraine, kebanyakannya mati berikutan penyeksaan dan kekurangan yang dilakukan oleh tentera Rusia yang menduduki sebelum mereka dihalau dalam pertempuran sengit.

“Orang Rusia perlu sampai ke satu titik di mana mereka mengakui bahawa mereka gagal. Mereka tidak akan berjaya,” kata Blinken. “Mereka sudah gagal dalam apa yang mereka cuba lakukan, iaitu untuk menghapuskan Ukraine daripada peta, untuk mengakhiri identitinya sebagai sebuah negara merdeka, untuk menyerapnya ke dalam Rusia. Itu sudah gagal.”

“Tidak ada sesiapa untuk pergi ke meja dalam kes Ukraine kerana Putin sekarang tidak menunjukkan sebarang bukti bahawa dia berminat dengan diplomasi yang bermakna,” tambah Blinken.

BLINKEN MEMBUAT LAWATAN TANPA NOTIS KYIV UNTUK MENILAI SERANGAN BALAS UKRAINE TERHADAP RUSIA

Blinken tiba di Ukraine Rabu untuk lawatan keempatnya sejak perang bermula pada awal tahun lalu.

Lawatan itu memberi tumpuan kepada menilai keberkesanan serangan balas Ukraine terhadap tentera Rusia di wilayah Ukraine yang diduduki.

KETAKUTAN RASUAH MEMBESAR KETIKA AS CUBA TANGANI RASUAH DENGAN PAKET BANTUAN BARU

Semasa lawatan itu, Blinken pada hari Rabu mendedahkan pusingan bantuan dana baharu untuk Ukraine, termasuk $175 juta dari stok Jabatan Pertahanan, $100 juta dalam pembiayaan tentera, $90.5 juta dalam bantuan pembersihan periuk api, $300 juta untuk menyokong penguatkuasaan undang-undang negara itu, $206 juta dalam bantuan kemanusiaan dan $5.4 juta dalam aset oligark yang dilucuthak yang bertujuan untuk menyokong integrasi semula veteran dan pemulihan.

Pakej baharu itu juga merangkumi $203 juta untuk membantu usaha reformasi dalam ketelusan dan akauntabiliti di negara itu, dengan kenyataan akhbar Jabatan Negara mengatakan pakej itu akan membantu dengan “anti-rasuah, kedaulatan undang-undang dan sektor kehakiman; dan untuk membina kapasiti untuk menyiasat dan mendakwa jenayah perang yang dilakukan oleh Rusia,” satu titik yang disuarakan oleh Blinken dalam sidang akhbar di Kyiv.

“Kami terlibat dalam membantu Kerajaan Ukraine dalam usaha anti-rasuah dan dalam usaha untuk memastikan akauntabiliti dan ketelusan penuh semua bantuan yang kami berikan serta keselamatan artikel pertahanan dan teknologi yang diberikan oleh AS. Presiden Zelenskyy dan saya membincangkan isu-isu ini hari ini dan kepentingan untuk reformasi berterusan dan perjuangan melawan rasuah kepada masa depan demokratik Ukraine,” kata Blinken.

‘ Lawrence Richard dan Michael Lee menyumbang kepada laporan ini.