Blinken desak penyelarasan teknologi dengan nilai-nilai demokratik di sidang kemuncak Korea Selatan

(SeaPRwire) –   Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken menekankan perlunya memastikan teknologi mengekalkan nilai-nilai demokrasi, apabila berkata kepada persidangan kemuncak demokrasi pada Isnin bahawa rejim otokratik menggunakan teknologi untuk mengancam demokrasi dan hak asasi manusia.

Blinken bercakap di persidangan menteri Kemuncak untuk Demokrasi ketiga, satu inisiatif yang diketuai Amerika Syarikat yang diadakan di Seoul, , tahun ini.

“Memuliakan semula demokrasi juga memerlukan kita untuk membentuk masa depan teknologi yang inklusif, yang menghormati hak dan bertujuan meningkatkan kemajuan dalam kehidupan rakyat,” kata Blinken.

“Apabila rejim otokratik dan penindasan menggunakan teknologi untuk mengancam demokrasi dan hak asasi manusia, kita perlu memastikan teknologi mengekalkan dan menyokong nilai-nilai dan norma demokrasi,” katanya.

mula-mula mencadangkan idea kemuncak demokrasi semasa kempen pilihan raya 2020 dan telah meminta Amerika Syarikat dan sekutu berfikiran sama untuk menunjukkan kepada dunia bahawa demokrasi memberikan faedah lebih baik kepada masyarakat berbanding otokrasi.

Juga pada Isnin, Blinken bertemu Menteri Luar Negeri Korea Selatan Cho Tae-yul dan Presiden Yoon Suk Yeol untuk perbualan mengenai dan perikatan Amerika Syarikat-Korea Selatan, mengikut kerajaan Korea Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.