Blinken buat lawatan ke Kyiv tanpa diumumkan untuk mengkaji serangan balas Ukraine terhadap Rusia

Setiausaha Negara Antony Blinken melakukan lawatan yang tidak diumumkan ke Ukraine pada hari Rabu, mendarat di Kyiv beberapa jam selepas Russia melancarkan serangan peluru berpandu pertama dalam seminggu terhadap ibu negara Ukraine.

Lawatan Blinken memberi tumpuan kepada menilai strategi dan keberkesanan serangan balas Ukraine selama tiga bulan terhadap tentera Russia di wilayah Ukraine yang diduduki. Lawatan ini juga bertujuan menunjukkan sokongan berterusan AS untuk Ukraine walaupun terdapat beberapa kebimbangan di kalangan sekutu Barat mengenai kadar kemajuan dalam perang lebih 550 hari ini, menurut pegawai AS.

Diplomat kanan AS itu bertujuan mendapatkan gambaran mengenai bagaimana operasi serangan balas Ukraine, yang dilancarkan tentera Ukraine pada bulan Jun, sedang berjalan dan sokongan seperti apa yang diperlukan dalam fasa semasa pertempuran ini.

Lawatan Blinken datang selepas beberapa sekutu Ukraine secara sulit menyatakan kebimbangan bahawa tentera Ukraine telah berjuang untuk memecahkan garisan pertahanan Russia yang padat sementara musim sejuk menanti, dan mereka mungkin tidak mencapai objektif mereka.

Satu lagi fokus lawatan ini adalah untuk menentukan laluan eksport alternatif yang mungkin bagi bijirin Ukraine berikutan kekeluaran Russia daripada Inisiatif Bijirin Laut Hitam, yang tamat tempoh pada bulan Julai, dan serangan kerap Russia terhadap kemudahan pelabuhan di wilayah Odesa di mana kebanyakan bijirin diangkut ke luar negara, kata pegawai itu.

Isu-isu lain, termasuk sokongan untuk ekonomi Ukraine yang dilanda perang akan dibincangkan, serta membantu ibu negara Kyiv dan bandar-bandar Ukraine yang lain membina semula.

Beliau juga dijangka bertemu dengan Presiden Volodymyr Zelenskyy, Perdana Menteri Denys Shmyhal dan Menteri Luar Negeri Dmytro Kuleba untuk membincangkan serangan balas yang sedang berlangsung dan usaha pembinaan semula.

Lawatan ke Ukraine adalah lawatan Blinken yang keempat sejak perang bermula. Walau bagaimanapun, ini akan menjadi kali pertama diplomat nombor satu Amerika menghabiskan malam di ibu negara Ukraine sejak sebelum pencerobohan bermula.

Selepas tiba di Kyiv, Blinken menyertai pegawai tentera untuk meletakkan karangan bunga di Berkovetske Cemetery untuk memperingati anggota angkatan tentera Ukraine yang terkorban mempertahankan negara mereka.

Beberapa jam sebelumnya, Russia menembak peluru berpandu kruis ke Kyiv dalam serangan udara pertama terhadap ibu negara sejak 30 Ogos, menurut Serhii Popko, ketua pentadbiran tentera wilayah Kyiv.

Serangan itu berlaku pada waktu malam dan beberapa struktur rosak. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Dalam serangan berasingan di wilayah Odesa, serangan peluru berpandu dan drone Russia menyebabkan seorang terbunuh. Serangan itu merosakkan bangunan pentadbiran, dan perusahaan pertanian, kata pihak berkuasa tempatan.

AS dan sekutu-sekutu lain di Barat bimbang dengan beberapa kemunduran harian di medan perang, kata pegawai AS, tetapi secara umumnya digalakkan oleh pengendalian Ukraine terhadap keupayaan pertahanan udaranya dalam menembak jatuh drone Russia yang disasarkan ke Kyiv.

Lawatan Blinken dijangka termasuk pengumuman bantuan tentera baharu sebanyak antara $175 juta hingga $200 juta. Satu pakej bantuan tentera yang lebih besar dijangka dari Rumah Putih kemudian minggu ini.