Blinken akan bertemu dengan pemimpin Caribbean kerana krisis ganas Haiti semakin meningkat

(SeaPRwire) –   Antony Blinken dijadualkan bertemu dengan pemimpin Caribbean pada Isnin di Jamaica sebagai sebahagian daripada usaha mendesak untuk menyelesaikan krisis yang meruncing di Haiti, sementara tekanan semakin meningkat ke atas Perdana Menteri Ariel Henry untuk meletak jawatan atau bersetuju dengan majlis peralihan.

Henry, terkunci keluar dari negara sendiri selepas keganasan yang meningkat di rumah, dijangka menghadiri mesyuarat tertutup itu. Ia dianjurkan oleh ahli-ahli kumpulan perdagangan serantau yang dikenali sebagai Caricom yang selama berbulan-bulan telah menekan untuk kerajaan peralihan di Haiti ketika protes menuntut peletakan jawatan Henry.

“Masyarakat antarabangsa mesti bekerja bersama-sama dengan rakyat Haiti ke arah peralihan politik yang aman,” Penolong Setiausaha Hal Ehwal Hemisfera Barat Amerika Syarikat Brian Nichols menulis dalam X, bekas Twitter. Nichols akan menghadiri mesyuarat itu.

Tetapi kebimbangan masih wujud bahawa penyelesaian yang lama ditunggu mungkin tidak akan dijumpai.

“Walaupun kami membuat kemajuan yang besar, pemangku kepentingan belum lagi berada di tempat yang perlu,” kata Caricom dalam kenyataan Jumaat mengumumkan mesyuarat genting di Jamaica.

Serangan oleh kumpulan ganas yang berkuasa terhadap sasaran kerajaan utama bermula pada 29 Februari di seluruh ibu negara Haiti, Port-au-Prince. Pemberontak membakar balai polis, menutup lapangan terbang antarabangsa utama dan menyerbu dua penjara terbesar negara itu, membebaskan lebih 4,000 tahanan.

Puluhan nyawa telah hilang dan lebih 15,000 orang menjadi tunawarga selepas melarikan diri dari kawasan-kawasan yang diserang kumpulan ganas. Makanan dan air semakin menipis kerana kedai-kedai yang menjual kepada orang miskin Haiti kehabisan stok.

Pelabuhan utama di Port-au-Prince masih ditutup, menyekat puluhan kontena dengan bekalan penting.

Henry masih terkunci keluar dari negaranya, mendarat di Dominican Republic minggu lalu selepas tidak dibenarkan memasuki negara jiran yang berkongsi pulau Hispaniola dengan Haiti.

Apabila serangan bermula, Henry berada di Kenya untuk mendesak pelaksanaan pasukan polis dari negara Afrika Timur itu yang telah ditangguhkan oleh keputusan mahkamah.

Bilangan orang yang semakin meningkat menuntut peletakan jawatan Henry, yang tidak mengeluarkan sebarang komen awam sejak serangan bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.