‘Billionair seperti Trump’ calon presiden Taiwan janji ’50 tahun damai’ dengan China

KAOHSIUNG, Taiwan — Selepas mengisytiharkan hasratnya untuk bertanding sebagai presiden pada akhir Ogos, Terry Gou, jutawan bilionair Taiwan pengasas Foxconn yang ada yang bandingkan dengan Donald Trump, kini secara rasmi didaftarkan sebagai calon bebas.

Gou meletak jawatan sebagai ahli lembaga Foxconn pada awal September, dengan alasan perlu memberi tumpuan kepada pilihan raya. Beliau juga mengumumkan Tammy Darshana Lai, seorang pelakon-penyanyi dan penulis terkenal, sebagai rakan pilihan rayanya.

Pemilihan Lai, 60, yang baru-baru ini memainkan watak calon presiden Taiwan dalam drama Netflix yang dikreditkan membantu menghidupkan semula gerakan #MeToo pulau itu, datang sebagai kejutan. Tetapi hampir semua yang dilakukan oleh usahawan berusia 72 tahun ini tahun ini telah menjadi kejutan.

Encik Gou dan Cik Lai berkempen untuk mencabar keputusan bencana parti pemerintah, keputusan yang semakin meningkatkan, bukannya mengurangkan, ketegangan dengan China, melemahkan, bukannya memperkuat, ekonomi Taiwan dan membawa peningkatan pemencilan, bukan integrasi yang lebih besar, dengan bangsa-bangsa dunia,” kata jurucakap Kempen Terry Gou untuk Presiden.

Pilihan raya presiden 13 Januari 2024 kini menjadi perlumbaan empat penjuru. Walaupun terkenal dalam perniagaan, mesej Gou untuk memperkuat ekonomi dan menyediakan pentas bagi “50 tahun keamanan” dengan musuh bebuyutan Taiwan, Republik Rakyat China (PRC), tidak kelihatan seperti menggema dengan majoriti pengundi Taiwan. Tinjauan pendapat di Taiwan sangat kerap tersasar, tetapi hampir setiap tinjauan telah menunjukkannya di tempat terakhir.

Ada yang membandingkannya dengan bekas Presiden Donald Trump. Terdapat beberapa persamaan. Seperti bekas presiden AS itu, dia mempunyai cadangan berani yang kelihatan tidak realistik kepada sesetengah pengundi, seperti janji bahawa, di bawah pemerintahan ekonominya, Taiwan tidak lama lagi akan mempunyai KDNK per kapita tertinggi di Asia.

Idea-idea lain daripada Gou adalah kontroversi, seperti menyeru pengurangan, jika tidak tamat sama sekali, pembelian sistem senjata Amerika; dan juga fantasi, seperti mewujudkan tentera drone atau robot untuk mempertahankan Taiwan daripada China.

Walaupun kedua-duanya adalah bilionair — nilai bersih Gou pada tahun 2022 dilaporkan AS$6.8 bilion — kedua-duanya baru memasuki politik baru-baru ini, kedua-duanya memperkenalkan diri sebagai konservatif dan kedua-duanya kerap digambarkan sebagai populis. Selain daripada poin-poin yang lebih besar ini, bagaimanapun, perbandingan itu gagal.

Gou (dieja Gwo) tidak dianggap sebagai penceramah awam yang menarik. Para pengulas media menyatakan beliau kekurangan kehebatan dan karisma yang banyak dikaitkan dengan Trump. Perbezaan paling ketara antara kedua-duanya, bagaimanapun, adalah latar belakang yang sangat berbeza.

Ibu bapa kelas menengah Gou melarikan diri dari China ke Taiwan pada tahun 1947, dan beliau dilahirkan tidak jauh dari Bandar Taipei pada tahun 1950. Dia tidak menghadiri versi Taiwan daripada kolej Ivy League, dan dia juga tidak mendapat pendidikan lanjut di mana-mana sekolah perniagaan berprestij.

Pada awal usia 20-an, beliau menghabiskan dua tahun di Republik China (Taiwan) Tentera, memenuhi keperluan perkhidmatan tentera wajib. Gou ditempatkan di Pulau Kinmen, kira-kira 115 batu dari pulau utama Taiwan, tetapi hanya kurang daripada dua batu dari pantai China.

Selepas perkhidmatan tentera, beliau bekerja di sebuah syarikat pengangkutan komersial. Beliau memulakan firma pembuatan plastik kecil pada awal tahun 1970-an. Syarikatnya, dikenali dalam bahasa Inggeris sebagai Foxconn, mendapat nasib baik pertama pada tahun 1980 apabila syarikat permainan video Atari memilihnya untuk membuat konsol permainan video joysticknya.

Kejayaannya, walau bagaimanapun, tidak boleh dikaitkan semata-mata dengan nasib baik. Beliau terkenal dengan kemahiran jualannya dan kepakaran perniagaan. Foxconn akhirnya menjadi pengeluar elektronik kontrak terbesar di dunia, berkhidmat kepada banyak jenama global, terutamanya raksasa elektronik Amerika Apple. Foxconn adalah pengeksport terbesar di China dan salah satu majikan swasta terbesar di dunia.

Bilionair itu sudah lama menjadi jurulatih padang dalam politik Taiwan. Pada tahun 2012, beliau menyokong calon presiden Kuomintang (KMT) yang berjaya dalam pilihan raya semula. KMT, yang dikenali secara rasmi dalam bahasa Inggeris sebagai Parti Nasionalis China, (dieja dalam bahasa Cina sebagai “Guo-Min-Dahng”), sering dilabelkan sebagai “mesra China”, walaupun parti itu menolak ini dan berkata ia sebaliknya “pro-damai.” Namun, sehingga 2016, penglibatannya secara langsung dalam politik adalah minima.

Pada tahun 2019, beliau berkata dewi laut Mazu, dewi popular di kedua-dua Taiwan dan sebahagian pantai China, mengarahkannya dalam mimpi untuk memasuki perlumbaan calon presiden utama KMT, yang beliau kalahkan. Pada tahun 2020, calon KMT yang akhirnya ditetapkan juga kalah dalam kekalahan besar-besaran kepada Parti Progresif Demokratik (DPP) Tsai Ing-wen, presiden wanita pertama pulau itu, yang dengan mudah memenangi penggal kedua. Dia dikehendaki berundur tahun depan.

Taiwan tidak lama menjadi demokrasi. Peralihan kuasa aman pertama berlaku pada tahun 2000. Sejak itu, pengundi Taiwan telah beralih antara DPP dan KMT, memberi setiap pentadbiran lapan tahun. Pada tahun 2024, bagaimanapun, kelihatan DPP sedang menuju ke arah pentadbiran berturut-turut.

Gou telah berjanji untuk menyokong siapa pun yang dinamakan KMT untuk perlumbaan 2024 tetapi menarik balik selepas kehilangan pencalonan itu. Memandangkan angka tinjauan pendapatnya, keputusan Gou untuk bertanding sebagai presiden telah membingungkan ramai di Taiwan. Ada yang spekulasi beliau fikir beliau boleh melakukan perhimpunan pengundi bukan-DPP pada minit terakhir sebagai “calon konsensus”.

Penganalisis politik Taiwan Courtney Donovan Smith, seorang kolumnis untuk Taiwan News, salah satu surat khabar bahasa Inggeris utama pulau itu, memberitahu Digital, “Dia berkata dia akan berakhir memenangi apa yang dia panggil ‘pengundi tersembunyi,’ bermaksud orang yang tidak menjawab soalan tinjauan pendapat.”

Agregat tinjauan pendapat yang dikeluarkan oleh Smith dan Taiwan News menunjukkan sekurang-kurangnya 13% daripada pengundi berpotensi masih belum membuat keputusan. Tetapi itu bukan jumlah yang besar, dan seperti yang Smith katakan kepada Digital, ” ‘Belum tentu’ ini secara teori semuanya boleh mengundi Terry Gou pada saat akhir, yang masih tidak akan bermakna kemenangan pasti baginya. Tetapi mereka juga boleh berakhir memilih pemimpin, salah satu yang lain atau memilih untuk tidak mengundi sama sekali.”

Dia membina kekayaannya di China komunis, yang semakin meningkatkan tindakan tentera bermusuhan terhadap Taiwan hampir setiap hari. Para penyokongnya berkata pengalamannya dengan PRC menjadikan Gou orang yang sesuai untuk mendatangkan ketenangan kepada hubungan China-Taiwan. Para pengkritiknya berkata beliau “tidak peka” dan terlalu dekat dengan kepentingan perniagaan yang mementingkan diri yang berkaitan dengan Beijing.

KMT menyebut kemasukan Gou sebagai calon bebas sebagai “dikesali”, kerana pengundi Gou di Taiwan lebih cenderung dipisahkan daripada kedua-dua KMT dan Parti Rakyat Taiwan (TPP) yang ditubuhkan baru-baru ini.

Seperti yang ditunjukkan bekas presiden Trump pada tahun 2016, tiada yang mustahil. Tetapi dengan pembangkang Taiwan kini terbahagi kepada tiga kumpulan — kecuali beberapa tiket kesatuan pada minit terakhir yang semakin tidak mungkin — pengganti yang dilantik Presiden Tsai, Naib Presiden semasa William Lai daripada DPP pemerintah, kelihatan pasti menang.