Billionair Australia membangkitkan semula rancangan untuk membina dan berlayar Titanic II

(SeaPRwire) –   Tycoon perlombongan Australia Clive Palmer telah menghidupkan semula rancangan untuk membina replika kapal Titanic untuk berlayar mengelilingi dunia – usaha yang pernah dijanjikannya sebelum ini tanpa apa-apa hasil.

Palmer, 69, sebelum ini melancarkan rancangan serupa pada tahun 2012 dan 2018 untuk membina Titanic II, replika kapal laut yang terkandas yang tenggelam pada 1912 semasa pelayaran sulungnya selepas bertabrakan dengan aisberg, mengorbankan lebih 2,000 orang di atas kapal.

Billionair itu mengadakan sidang akhbar Rabu di Sydney Opera House untuk mengumumkan visinya untuk melengkapkan kapal itu, dengan berjanji untuk membina “kapal cinta dan kemewahan serta keanggunan teragung”, lapor Guardian.

Palmer, yang pernah berkhidmat di parlimen Australia, berkata beliau belum menetapkan limbungan kapal.

“Kami akan mendapatkan pembina kapal, pereka dan jurutera terbaik di dunia untuk kembali ke atas dek untuk membina Titanic ll,” kata Palmer.

Kapal itu akan dibina oleh syarikat Palmer, Blue Star Line.

Apabila siap, kapal itu akan mengikuti perjalanan asal Titanic pertama. Ia akan berlepas dari Southampton, England ke New York dan juga akan berlayar mengelilingi dunia, kata Palmer.

Dalamannya akan terdiri daripada sembilan dek dan menampilkan 835 kabin, termasuk 383 dalam kelas pertama, 201 dalam kelas kedua dan 251 bilik kelas ketiga. Ia akan menampung sehingga 2,435 penumpang. Ia juga akan dipasang dengan replika tepat Jambatan seperti yang ada pada kapal asal.

Selain pengalaman di atas kapal, kapal itu akan dilengkapi dengan teknologi navigasi terkini dan prosedur keselamatan moden. Ia akan dipacu oleh enjin diesel tetapi masih akan menampilkan empat cerobong asap seperti Titanic asal yang dipacu arang batu.

“Pada tahun 1912, Titanic adalah kapal impian. Selama lebih satu abad, legenda Titanic telah dipacu oleh misteri, intrik dan penghormatan terhadap semua yang diwakilinya,” kata Palmer.

Kerja pembinaan Titanic II berhenti pada tahun 2015 disebabkan pertikaian pembayaran, lapor Guardian. Pada tahun 2018, Palmer mengumumkan rancangan projek itu dengan tarikh pelayaran 2022.

Rabu lalu, beliau menyalahkan wabak COVID-19 dan penutupan industri kapal persiaran atas kelewatan.

“Sekarang saya mempunyai lebih wang,” katanya. “Lebih menyeronokkan membina Titanic berbanding duduk di rumah dan mengira wang saya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.