Bilangan mengejutkan rakyat Eropah mengatakan anda hanya boleh terbang 4 kali dalam hidup anda kerana perubahan iklim

Satu tinjauan baru menunjukkan bahawa bilangan orang Eropah yang mengejutkan menyokong larangan terhadap orang terbang lebih daripada empat kali dalam hidup mereka kerana perubahan iklim.

Tinjauan oleh firma penyelidikan Consumer Science and Analytics Institute (CSA) mendapati bahawa 41% warganegara akan menyokong had sedemikian. Bilangan itu meningkat kepada 59% sokongan dalam kalangan mereka yang berusia 18-24 tahun. Had yang dicadangkan, oleh jurutera Jean-Marc Jancovici, akan diguna pakai untuk penerbangan untuk perniagaan dan keseronokan.

Tinjauan itu menyoal 1,010 penduduk Perancis berusia 18 tahun ke atas. Ia mendapati sokongan untuk sekatan penerbangan adalah jauh lebih tinggi dalam kumpulan umur yang lebih muda. Walaupun majoriti menentang maksimum empat penerbangan seumur hidup, 64% responden berkata mereka bersedia menghadkan penerbangan mereka dalam jangka masa terdekat atau sederhana untuk memerangi perubahan iklim.

Aktivis iklim di seluruh dunia telah mendesak pelbagai sekatan yang bertujuan untuk mengurangkan pelepasan karbon, dari menghadkan perjalanan kereta kepada melarang sedotan plastik.

Di Amerika Syarikat, pentadbiran Presiden Biden telah mengeluarkan sekatan ke atas relau gas. Ia hanya langkah terbaru daripada Demokrat yang menyasarkan perkakas rumah.

Cadangan itu, menurut agensi itu, memerlukan relau gas tanpa cuaca dan yang digunakan di rumah bergerak untuk mencapai tahap kecekapan jauh lebih tinggi daripada model yang lebih murah di pasaran.

“Atas arahan Kongres, DOE terus mengkaji dan menyelesaikan piawaian tenaga untuk perkakas rumah, seperti relau kediaman, untuk mengurangkan kos bagi keluarga pekerja dengan mengurangkan penggunaan tenaga dan memotong pencemar berbahaya di rumah di seluruh negara,” kata Setiausaha Tenaga Jennifer Granholm dalam satu kenyataan minggu lalu.

“Langkah hari ini, bersama dengan tindakan kecekapan tenaga lampau dan dirancang Pentadbiran ini, menggariskan komitmen Presiden Biden untuk menjimatkan wang rakyat Amerika dan menyampaikan komuniti yang lebih sihat,” katanya lagi.

Walau bagaimanapun, kumpulan pengguna dan pakar telah mengkritik kempen kecekapan tenaga agresif pentadbiran itu. Mereka berhujah bahawa peraturan baru itu akan mengurangkan pilihan pengguna dan meningkatkan kos untuk rakyat Amerika.

“Ia hanya merebak kepada lebih banyak perkakas. Nampaknya hampir semua yang disambung atau dinyalakan di sekitar rumah sama ada tertakluk kepada peraturan tertunda atau tidak lama lagi akan,” kata Ben Lieberman, rakan kanan di Competitive Enterprise Institute. “Pengguna tidak akan menyukai apa-apa daripadanya. Peraturan ini hampir selalu buruk untuk pengguna atas sebab mudah ia menyekat pilihan pengguna.”

‘ Thomas Catenacci menyumbang kepada laporan ini.