Bilangan kematian kebakaran bangunan pangsapuri 9 tingkat di Vietnam meningkat kepada 56

Sepuluh kanak-kanak adalah antara 56 orang yang terbunuh dalam kebakaran tinggi 9 tingkat di Hanoi, kata polis Khamis, di mana beberapa penduduk cuba melarikan diri dengan terjun dari tingkat atas, menurut saksi.

Pihak berkuasa masih belum mengeluarkan punca kebakaran, yang pecah just sebelum tengah malam Selasa dan tidak dipadamkan sehingga pagi Rabu di bangunan pangsapuri sembilan tingkat di ibu negara Vietnam.

Dengan api dipadamkan, hanya dupa yang terbakar pada pagi Khamis di luar bangunan di kuil sementara yang didirikan oleh kawan-kawan dan saudara-mara untuk memberi penghormatan kepada yang mati.

Saksi memberitahu The Associated Press bahawa ia kelihatan seperti papan suis elektrik terbakar di tingkat bawah, yang juga digunakan untuk meletak kenderaan kira-kira 80 motosikal dan basikal, menghantar asap tebal meruap melalui bangunan itu.

Nguyen Thi Thu Huyen memberitahu AP bahawa kesemua lima ahli keluarganya sedang tidur di tingkat pertama apabila mereka mendengar seseorang menjerit “kebakaran”.

Pada masa itu, asap sudah begitu pekat sehingga mereka hanya dapat melihat nyalaan api samar-samar dari tingkat di bawah mereka.

Dia lari keluar dengan anak lelakinya berusia 4 tahun, suami dan bapa mertua, tetapi ibu mertuanya tidak dapat sampai ke tangga sebelum ia dipenuhi asap.

Huyen berkata suaminya kembali masuk, kemudian dia dan ibu mertuanya dapat turun melalui tangga yang ditadah oleh jiran ke balkoni mereka.

“Kami kehilangan segalanya, tetapi tidak mengapa kerana seluruh keluarga terselamat daripada kebakaran,” katanya.

“Kami terselamat dari tragedi tetapi hati saya hancur kerana ramai jiran saya tidak dapat melarikan diri.”

Apabila api merebak, orang di tingkat yang lebih tinggi menjadi semakin putus asa dan Pham Thu Hang, seorang ahli farmasi yang tinggal di seberang jalan, berkata ramai mula terjun.

“Kami bawa tilam dan selimut sebagai bantal untuk orang terjun, tetapi ramai panik dan mereka terjun tanpa mengira apa-apa,” katanya. “Sesetengah mendarat di bumbung keras jiran. Saya boleh dengar bunyi hentaman. Terjun keluar akan memberi peluang yang lebih baik untuk terselamat daripada terperangkap di dalam.”

Polis Hanoi berkata dalam kenyataan Khamis bahawa beberapa keluarga lengkap terbunuh dalam kebakaran itu, dan setakat ini mereka hanya dapat mengenal pasti 39 daripada 56 mangsa.

Lagi 37 orang cedera, kira-kira separuh daripada mereka dibawa ke hospital Bach Mai.

Pengarah hospital Dao Xuan Co berkata ada yang memerlukan pembedahan serta-merta untuk kecederaan kepala dan tulang belakang. Ramai juga mengalami patah tulang dan doktor sedang memeriksa kecederaan dalaman juga.

“Mangsa panik dan terjun dari bangunan tinggi, jadi selain menghidu asap, mereka juga mengalami pelbagai kecederaan,” katanya.

Perdana Menteri Pham Minh Chinh dan Kabinetnya mematuhi seminit berdiam diri pada permulaan mesyuarat Khamis sebagai penghormatan kepada mangsa.