Bilangan kematian di Morocco meningkat ketika pencarian mangsa yang terperangkap di bawah runtuhan bangunan yang runtuh diteruskan

Bilangan kematian di Maghribi meningkat kepada lebih 2,800 pada hari Isnin, hanya tiga hari selepas gempa bumi paling merbahaya negara itu menghantar orang mencari di bawah runtuhan bangunan dengan harapan menemui mangsa yang terselamat.

Gempa bumi magnitud 6.8 yang jarang berlaku dan katastropik itu melanda negara Afrika Utara lewat malam Jumaat lalu, dengan pusat gempa berdekatan Ighil, sebuah bandar di Wilayah Al Hauz.

Ighil terletak kira-kira 44 batu selatan dari ibu kota Marrakesh, dan gelombang kejut dirasai sejauh Portugal dan Algeria.

Setakat Isnin, penyelamat sedang berlumba dengan masa untuk mengesan mangsa yang terselamat, dengan bilangan kematian meningkat kepada 2,862, dengan 2,562 orang cedera, menurut TV Negeri.

Penyelamat bimbang bahawa rumah bata lumpur tradisional rantau itu mengurangkan peluang mengesan mangsa yang terselamat kerana gempa bumi menyebabkan rumah runtuh.

Di Pergunungan Atlas Tinggi, penduduk kampung mendaki gunung runtuhan di mana rumah pernah berdiri.

Mohammed Aberda kelihatan menyelongkar runtuhan pada hari Isnin di mana dia telah memulihkan mayat isterinya, mencari anak perempuannya berusia 9 tahun dengan bantuan abang-abang dan kawan-kawannya.

Aberda memberitahu Fox News bahawa tiada cara untuk menyelamatkan mereka.

“Saya terbakar dari dalam,” katanya. “Ia menyakitkan seperti neraka.”

Di kampung di mana Aberda tinggal, tiada peralatan berat, ataupun tentera.

Pasukan penyelamat pertama tiba pada pagi Isnin dengan sekatan dan tangan kosong, tiada apa-apa lagi.

Penduduk terus mencari mangsa yang terselamat atau yang meninggal dunia, mengetahui tentera dan kerajaan tidak dapat sampai ke kawasan itu, dan mereka terpaksa melakukan ini sendiri.

Reuters melaporkan bahawa Antonio Nogales, seorang penyelamat Sepanyol dari kumpulan bantuan Bomberos Unidos Sin Fronteras (United Firefighters Without Borders), mengambil gambar dari kampung terpencil Imi N’Tala, menunjukkan pencari dan anjing mendaki cerun curam yang kini ditutupi runtuhan.

“Tahap kemusnahan…mutlak,” kata Nogales. “Tidak satu rumah pun kekal tegak.”

Nogales juga berkata beliau pasti akan ada beberapa penyelamatan dalam beberapa hari akan datang, menambah ada kemungkinan orang terperangkap dalam struktur runtuhan dengan poket udara.

“Seperti yang saya katakan, kita tidak pernah berputus asa,” katanya.

Gempa bumi dianggap jarang berlaku di Afrika Utara: bandar-bandar Maghribi Al Hoceima dan Agadir dilanda gempa bumi pada 2004 dan 1960. Gempa bumi di Al Hoceima mempunyai magnitud 6.4, manakala Agadir 5.8.

Gempa bumi melanda Marrakesh dengan teruk, merosakkan beberapa bangunan bersejarah di bandar itu. Masjid Koutoubia bandar yang bertarikh kembali ke abad ke-12, rosak setakat yang tidak diketahui.

Tembok merah kuno yang mengelilingi Medina Marrakesh – tapak Warisan Dunia UNESCO – juga rosak akibat gempa bumi.

Andrea Vacchiano dari Fox News Digital, serta Reuters, menyumbang kepada laporan ini.