Bilangan kanak-kanak berhijrah melalui Amerika Latin, Caribbean mencapai rekod tertinggi, kata PBB

Bilangan kanak-kanak yang melakukan perjalanan berbahaya melalui Amerika Latin dan Caribbean mencapai tahap yang belum pernah terjadi, kata PBB
UNICEF berkata dalam Child Alert bahawa dalam tempoh tiga tahun yang lalu, peratusan kanak-kanak yang bergerak di sepanjang laluan migrasi utama di Amerika Latin dan Caribbean telah melonjak ke tahap tertinggi 25%, berbanding 19% pada tahun 2019. Secara global, kanak-kanak membentuk 13% daripada orang yang bergerak dan bilangan di Amerika Latin serta Caribbean. dan hanya diatasi oleh Afrika Sub-Sahara di mana kanak-kanak juga membentuk 25% daripada populasi migran, katanya.
“Daya penggerak di sebalik migrasi kanak-kanak adalah pelbagai dan kompleks, merangkumi faktor-faktor seperti keganasan geng yang melampau, kesan perubahan iklim yang semakin meningkat, dan ketidaksamaan serta kemiskinan yang semakin teruk, yang diperburuk lagi oleh pandemik COVID-19 dan sekatan berikutnya,” kata Gary Conille, pengarah UNICEF untuk Amerika Latin dan Caribbean, dalam satu sidang media.
Conille berkata kanak-kanak di rantau ini berhijrah pada usia yang semakin muda, dan UNICEF berkata mereka yang berusia di bawah 11 tahun kini membentuk sehingga 91% daripada golongan muda di beberapa titik transit utama.
Di salah satu laluan paling berbahaya melalui hutan Darien antara Colombia dan Panama, UNICEF berkata sekurang-kurangnya 29,000 kanak-kanak melakukan perjalanan merbahaya pada tahun 2021, dianggarkan 40,000 pada tahun 2022, dan lebih 60,000 dalam lapan bulan pertama 2023 – separuh daripada mereka berusia di bawah lima tahun.
Jadi, 2023 sudah memegang rekod untuk kebanyakan perlintasan kanak-kanak, kata UNICEF.
Apabila kanak-kanak melintasi beberapa negara dan kadangkala lebih, Conille berkata, “penyakit dan kecederaan, pemisahan keluarga dan penderaan mungkin melanda perjalanan mereka dan, walaupun mereka sampai ke destinasi mereka, masa depan mereka sering tetap berisiko.”
Menurut alert itu, bilangan kanak-kanak pelarian dan migran yang ditangkap di sempadan selatan AS juga meningkat.
Kastam dan Perlindungan Sempadan AS merekodkan lebih 149,000 kanak-kanak menyeberangi dalam tahun fiskal 2021, lebih 155,000 dalam tahun fiskal 2022, dan lebih 83,000 dalam lapan bulan pertama tahun fiskal 2023, kata UNICEF.
“Keadaan yang dihadapi oleh kanak-kanak yang bergerak di Amerika Latin dan Caribbean tidak ada bandingannya dari segi kerumitannya dan skalanya, menuntut perhatian serta tindakan yang segera dan tegas,” kata Conille.
UNICEF dalam kerjasama dengan kerajaan dan pertubuhan masyarakat sivil memberi bantuan dan sokongan kepada migran, pelarian dan kanak-kanak yang dipindahkan di seluruh 20 negara di Amerika Latin dan Caribbean, katanya.
UNICEF berkata ia meminta $160.5 juta untuk memenuhi keperluan pelarian dan kanak-kanak migran di Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Republik Dominican, Ecuador, Guyana, Peru, Trinidad dan Tobago serta Uruguay – tetapi ia menerima kurang daripada 20%, kira-kira $32.5 juta, setakat Ogos.
Ia juga meminta $142.3 juta untuk kanak-kanak dan keluarga migran di laluan migrasi di seluruh Amerika Tengah dan Mexico tahun ini tetapi hanya menerima 26%.