Biden tarik bantuan daripada sekutu Timur Tengah atas hak asasi manusia, alihkan wang ke Taiwan

Pentadbiran Biden akan mengalihkan sebahagian besar daripada pakej bantuan tentera bernilai $85 juta dari Mesir ke Taiwan, dengan mengutarakan kebimbangan tentang pelanggaran hak asasi manusia.

“Kami sedang berunding dengan Kongres ketika kami menyelesaikan tindakan kami,” kata jurucakap Jabatan Negara sebagai respons kepada komen Sen. Chris Murphy, D-Conn., di lantai Senat yang mendesak pentadbiran untuk menahan lebih banyak dana.

Jabatan Negara akan mengalihkan $55 juta dana ke Taiwan, dengan baki $30 juta ditujukan untuk Lubnan, seperti yang dinyatakan jabatan itu dalam surat kepada jawatankuasa Kongres yang menerangkan keputusan itu.

Seorang jurucakap Jabatan Negara memberitahu Digital bahawa Mesir masih akan menerima sebahagian besar daripada jumlah $1.3 bilion yang ditandai untuk bantuan kewangan, di mana bahagian itu tidak tertakluk kepada syarat hak asasi manusia di Mesir — tetapi jumlah $320 juta tertakluk kepada “syarat” yang ditetapkan oleh Kongres, di mana $85 juta itu dipotong setelah menentukan Mesir gagal memenuhi janjinya.

Mesir perlu menunjukkan “kemajuan yang jelas dan konsisten” dalam membebaskan tahanan politik, memberikan proses perbicaraan yang wajar kepada tahanan, dan mencegah gangguan terhadap warganegara Amerika, dan syarat itu “tidak boleh dikecualikan,” tekan jurucakap itu.

Tetapi sejumlah $235 juta lagi tertakluk kepada syarat berkaitan hak asasi manusia, dan Setiausaha menjalankan kuasanya untuk melepaskan syarat pengesahan yang berkaitan dengan dana tersebut “demi kepentingan keselamatan nasional AS,” jelas jurucakap itu.

“Setiausaha menentukan bahawa Mesir tidak memenuhi syarat-syarat ini dan mengarahkan Jabatan untuk memprogram semula $85 juta ini kepada keutamaan keselamatan nasional AS dan negara-negara lain, dengan berunding dengan Kongres,” tambah jurucakap itu, dengan menyatakan bahawa pengalihan dana ke Taiwan tetap konsisten dengan dasar satu–China.

Pentadbiran “akan terus menyediakan artikel dan perkhidmatan pertahanan yang diperlukan bagi membolehkan Taiwan mempertahankan keupayaan mempertahankan diri yang mencukupi” dan “akan terus menentang sebarang perubahan sepihak kepada status quo” tanpa menyokong kemerdekaan Taiwan.

Kedutaan Mesir di Washington, D.C. tidak menjawab permintaan Digital untuk komen menjelang waktu penerbitan.

Murphy telah mendesak pentadbiran untuk menahan tambahan $235 juta, memuji keputusan untuk berbuat demikian dengan trans syiling pertama kerana “tidak ada keraguan bahawa tidak cukup kemajuan telah dicapai.”

AS menganggap Mesir sebagai “kemitraan pertahanan kritikal” dan penting untuk melaksanakan dasar Timur Tengahnya — terutamanya operasi anti-pengganas — menurut laman web Jabatan Negara mengenai hubungan AS-Mesir.

Walaupun tentera AS tidak mempunyai pangkalan tempur di Mesir, kedua-duanya kekal sebagai sekutu tentera yang rapat selama 40 tahun yang lalu. Mesir mengekalkan tentera yang kukuh, menduduki tempat ke-14, menurut Global Firepower — tepat di hadapan Ukraine dan Iran, tetapi ketinggalan di belakang Turki dan Brazil.

AS telah memberikan bantuan tahunan sebanyak $1.3 bilion kepada Mesir sebagai sebahagian daripada perjanjian damai Mesir-Israel 1979, tetapi sepanjang dekad yang lalu, Kongres telah cuba mengaitkan dana tersebut dengan kebimbangan terhadap keadaan hak asasi manusia di negara itu.

Kumpulan hak asasi manusia telah lama menuduh Mesir melakukan pelanggaran hak asasi manusia yang meluas di bawah pemerintahan Presiden Abdel Fattah el-Sisi. Ini termasuk penyeksaan dan penghilangan paksa.

Pihak berkuasa Mesir telah mengambil beberapa langkah sejak akhir 2021 yang bertujuan untuk menangani hak, termasuk melancarkan strategi hak asasi manusia dan mengakhiri keadaan darurat, tetapi pengkritik menganggap langkah-langkah itu sebagai kosmetik semata-mata.

Beberapa tahanan berprofil tinggi telah diampunkan atau dibebaskan, tetapi aktivis mengatakan penahanan baru telah melebihi pembebasan dan ribuan tahanan politik masih berada di penjara, dengan sekatan kebebasan bersuara yang ketat seperti biasa.

Menahan dana juga boleh mendorong Mesir ke dalam hubungan yang lebih erat dengan China: Beijing menjemput Kaherah untuk menyertai perikatan ekonomi BRICS, yang Mesir harapkan dapat membantu meringankan kekurangan mata wang asing dan menarik pelaburan baru. Mesir segera menerima tawaran tersebut, yang ditawarkan BRICS kepada enam negara secara keseluruhan, termasuk Arab Saudi, Iran, Ethiopia, Argentina dan Emiriah Arab Bersatu.

“Saya menghargai Mesir dijemput menyertai BRICS dan berharap dapat bekerjasama dengan kumpulan ini untuk mencapai matlamatnya dalam menyokong kerjasama ekonomi,” kata el-Sisi tak lama selepas dijemput.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.