Biden, pemimpin Barat lain mengesahkan hak Israel untuk mempertahankan diri, meminta perlindungan awam

Presiden Biden dan pemimpin negara-negara Barat mengulangi sokongan terhadap hak Israel untuk mempertahankan diri pada hari Ahad mengenai serangan daripada pengganas Hamas walaupun juga mendesak Negara Yahudi itu melindungi orang awam dan mengikuti undang-undang kemanusiaan antarabangsa.

Biden, Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau, Presiden Perancis Emmanuel Macron, Canselor Jerman Olaf Scholz, Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni dan Perdana Menteri United Kingdom Rishi Sunak mengeluarkan kenyataan bersama Ahad lalu menyambut pembebasan dua tebusan oleh Hamas dan meminta tebusan yang tinggal lagi dibebaskan juga.

“Pemimpin mengulangi sokongan mereka terhadap Israel dan haknya untuk mempertahankan diri terhadap keganasan serta memanggil untuk pematuhan undang-undang kemanusiaan antarabangsa, termasuk perlindungan orang awam,” kenyataan itu membaca. “Mereka menyambut pembebasan dua tebusan dan memanggil untuk pembebasan segera semua tebusan yang tinggal. Mereka berkomitmen untuk koordinasi rapat untuk menyokong warganegara mereka di rantau ini, khusus mereka yang ingin meninggalkan Gaza.”

Lebih daripada 5,700 orang telah terbunuh di Gaza dan Israel sejak Hamas melancarkan serangan terbesar terhadap Israel dalam dekad ini pada 7 Oktober, membolehkan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengisytiharkan perang terhadap kumpulan pengganas itu. Ribuan lagi cedera, dan banyak lagi diambil tebusan oleh Hamas dan diperkosa, diseksa dan dibunuh.

Warga Amerika Judith dan Natalie Raanan, ibu dan anak, asalnya diambil oleh Hamas dari kibbutz Nahal Oz di selatan Israel berhampiran Jalur Gaza sebelum dibebaskan berikutan usaha pengantaraan Qatar.

Pertemuan di antara pemimpin Barat itu datang selepas Biden bercakap awal hari dengan Netanyahu mengenai bantuan kemanusiaan ke Gaza dan usaha untuk melepaskan lebih 200 orang – termasuk warga Amerika – diambil tebusan oleh Hamas.

Dalam kenyataan itu, pemimpin menyokong kedatangan konvoi bantuan pertama ke Gaza dan berkomitmen untuk terus bekerja dengan rakan rantau untuk memastikan penduduk Gaza mempunyai akses selamat ke makanan, air, rawatan perubatan dan bantuan kemanusiaan lain.

“Pemimpin menyambut pengumuman konvoi kemanusiaan pertama untuk tiba kepada orang Palestin memerlukan di Gaza dan berkomitmen untuk terus berkoordinasi dengan rakan dalam rantau untuk memastikan akses selamat dan berterusan ke makanan, air, rawatan perubatan, dan bantuan lain yang diperlukan untuk memenuhi keperluan kemanusiaan,” kenyataan itu membaca.

Mereka juga bersetuju “untuk terus berkoordinasi diplomatik rapat, termasuk dengan rakan kunci dalam rantau, untuk mencegah konflik merebak, melindungi kestabilan di Timur Tengah, dan bekerja ke arah penyelesaian politik dan keamanan yang kekal.”

Biden dan Netanyahu membincangkan dalam pertemuan kedatangan konvoi bantuan pertama ke Gaza dan menyatakan aliran bantuan kemanusiaan yang berterusan ke rantau itu. Kedua-dua pemimpin juga bercakap mengenai usaha untuk melepaskan tebusan tambahan dan cara untuk membantu orang awam yang ingin dievakuasi.

“Pemimpin mengesahkan bahawa sekarang akan ada aliran bantuan penting ini ke Gaza,” kata kenyataan Pejabat Putih.

“Presiden menyatakan penghargaan terhadap sokongan Israel dalam membantu mengatur pembebasan dua tebusan Amerika. Pemimpin membincangkan usaha berterusan untuk melepaskan semua tebusan yang tinggal diambil oleh Hamas – termasuk warga Amerika – dan untuk menyediakan laluan selamat bagi warga Amerika dan orang awam lain di Gaza yang ingin meninggalkan.”