Biden meletakkan syarat bantuan kemanusiaan ke Gaza sebagai Israel membenarkan Mesir menghantar bekalan

Presiden Biden telah meletakkan syarat terhadap bantuan kemanusiaan yang memasuki Jalur Gaza, kerana Israel berkata pada Rabu ia akan membenarkan Mesir menghantar bekalan terhad kepada orang awam. Bantuan ini akan menjadi bantuan pertama yang diberikan kepada Gaza sejak Israel mengenakan pengepungan yang menyakitkan selama 10 hari terhadap wilayah itu.

Pengumuman untuk membenarkan air, makanan dan bekalan lain berlaku selepas Presiden Biden melawat Israel Rabu ini berharap untuk mencegah konflik lebih luas di rantau ini. Semasa lawatannya selama sehari ke Israel, Biden mengumumkan $100 juta bantuan kemanusiaan untuk Palestin di Gaza dan Tebing Barat tetapi berkata jika Hamas merampas bantuan “ia akan berakhir.”

Lawatan Biden cuba untuk mengimbangi menunjukkan sokongan AS terhadap Israel ketika perang dengan Hamas sementara menyatakan kebimbangan terhadap kematian orang awam. Beliau secara tegas berkata AS berdiri bersama Israel dan haknya untuk mempertahankan diri daripada serangan teroris Hamas tetapi cuba untuk meredakan kebimbangan yang semakin meningkat di kalangan sekutu Arab bahawa perang semasa boleh meluas menjadi konflik lebih luas.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata kelulusan untuk membenarkan bantuan diberikan selepas Biden meminta. Beliau berkata Israel “tidak akan menghalang” penghantaran makanan, air atau ubat-ubatan dari Mesir, asalkan mereka tidak pergi kepada militan Hamas.

Sebaik sahaja tiba, Biden bertemu dengan Netanyahu dan berkata letupan di Hospital al-Ahli di Bandar Gaza, yang meninggalkan beratus-ratus orang awam mati, bukan salah Israel – seperti yang didakwa oleh Hamas dan penyokong Palestin.

Pada Rabu, Israel mengumumkan presiden Mesir bersetuju membuka lintasan Rafah, sambungan Gaza tunggal ke Mesir, untuk membenarkan bantuan kemanusiaan memasuki Gaza. Kumpulan awal 20 trak membawa bantuan akan bermula pada hari Jumaat paling awal, menurut pegawai White House.

Mesir terlebih dahulu perlu membaiki jalan merentasi sempadan yang rosak akibat serangan udara Israel. Lebih 200 trak dan kira-kira 3,000 tan bantuan berada di atau berhampiran lintasan Rafah, menurut Khalid Zayed, ketua Palang Merah Utara Sinai.

Bantuan sebelum ini yang diberikan kepada Palestin di Gaza telah dirampas oleh Hamas untuk membina rangkaian terowong bawah tanah yang besar dan untuk membeli senjata, menurut pegawai Israel.

Bekalan baru akan masuk di bawah penyeliaan PBB, Menteri Luar Mesir Sameh Shoukry memberitahu Al-Arabiya TV. Apabila ditanya jika warga asing dan warganegara ganda yang mencari untuk meninggalkan akan dibenarkan melalui, beliau berkata: “Selagi lintasan beroperasi dengan normal dan kemudahan (lintasan) telah diperbaiki.”