Biden kata Israel tidak disalahkan kerana serangan roket ke atas hospital Gaza yang menyebabkan 500 maut: ‘Dilakukan oleh pasukan lain’

Presiden Biden tiba di Israel pada Rabu, di mana beliau mengadakan sidang akhbar ringkas dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

Dalam ucapan mereka, kedua-dua pemimpin menekankan jumlah korban, kekejaman yang dilakukan oleh Hamas, dan kesan ke atas kanak-kanak di Israel.

Biden juga berkata Israel tidak bertanggungjawab terhadap serangan roket ke atas sebuah hospital di Gaza, yang mengorbankan sekurang-kurangnya 500 orang.

“Berdasarkan apa yang saya lihat, ia dilakukan oleh pasukan yang lain. Bukan anda,” Biden berkata kepada Netanyahu. “Tetapi terdapat banyak orang di luar sana yang tidak pasti.”

Netanyahu berucap terlebih dahulu semasa sidang akhbar itu, memuji Biden kerana menjadi presiden Amerika Syarikat pertama yang melawat Israel semasa peperangan.

Beliau juga mendesak presiden untuk membayangkan apa yang kanak-kanak Israel bayangkan apabila pejuang Hamas memecah masuk ke rumah mereka dan mencari tempat persembunyian mereka.

“Ia melepasi pemahaman saya,” kata Biden semasa ucapannya. Beliau juga berkata Hamas bersalah membunuh orang Israel dengan kekejaman: “Mereka melakukan kejahatan dan kekejaman yang menjadikan ISIS agak lebih rasional.”

Kedua-dua mereka meninggalkan sidang akhbar tanpa menjawab sebarang soalan. Biden akan bertemu secara peribadi dengan pemimpin Israel.