Biden kata Israel tidak bersalah atas letupan hospital Gaza, menyebut data ‘ditunjukkan oleh jabatan pertahananku’

Presiden Biden mendedahkan pada Rabu bahawa data yang dilihatnya daripada Jabatan Pertahanan AS telah membuatnya yakin bahawa Israel tidak bersalah atas letupan di sebuah hospital di Jalur Gaza yang telah mengorbankan beratus-ratus nyawa.

Biden berkata sebelumnya bahawa letupan yang menggegarkan Hospital Baptist al-Ahli di Bandar Raya Gaza pada Selasa – yang diklaim oleh Hamas adalah akibat serangan udara Israel – telah “dilakukan oleh pasukan lain.”

Apabila ditanya kemudian pada Rabu apa yang membuatnya begitu yakin tentang itu, Biden berkata “Data yang ditunjukkan kepadaku oleh jabatan pertahananku.”

Presiden Biden tiba di Israel pada Rabu, di mana beliau mengadakan sidang akhbar ringkas bersama Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu.

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Dalam ucapan mereka, kedua-dua pemimpin menekankan korban jiwa peperangan, kekejaman yang dilakukan oleh Hamas, dan kesannya ke atas kanak-kanak di Israel.

“Saya terkejut dengan letupan hospital semalam. Berdasarkan apa yang saya lihat, ia dilakukan oleh pasukan lain. Bukan anda,” kata Biden kepada Netanyahu. “Tetapi banyak orang di luar sana yang tidak pasti.”

IRAN BERKONGSI PESANAN MEMBEKU UNTUK ISRAEL SELEPAS LETUPAN HOSPITAL GAZA MEMBUNUH 500 ORANG

Netanyahu berucap terlebih dahulu semasa sidang akhbar itu, memuji Biden kerana menjadi presiden AS pertama yang melawat Israel ketika peperangan.

“Pada 7 Oktober, Hamas membunuh 1400 orang Israel, mungkin lebih. Ini di negara dengan kurang daripada 10 juta penduduk. Ini setara dengan lebih daripada 50,000 orang Amerika dibunuh dalam satu hari. Itu 20 9/11. Itulah sebabnya mengapa 7 Oktober adalah hari lain yang kami hidup dalam kehinaan,” katanya.

Netanyahu terus berkata: “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda kerana datang ke sini hari ini dan untuk sokongan tidak berbelah bagi yang telah diberikan semasa masa-masa ujian ini. Sokongan yang mencerminkan kehendak majoriti rakyat Amerika. Saya telah melihat sokongan anda setiap hari dan tahap serta keluasan kerjasama yang telah kami miliki sejak permulaan peperangan ini, tahap kerjasama yang benar-benar belum pernah berlaku dalam sejarah perikatan besar antara kedua-dua negara kita.”

’ Lawrence Richard menyumbang kepada laporan ini.